Skraćivanje daske
Skraćivanje daske
Obrađivač dasaka mi nije skratio daske na željenu dužinu.
Daske su dimenzija 146.5cm x 10-20cm x 1.9cm
Koji je najlakši način da ih skratim 3-5 mm bez cirkulara?
Od alata i pribora imam:
1. drveno rucno rende
2. Makita elektricno rucno rende
3. Bosh vibracionu brusilicu
4. turpiju za drvo
5. brusni papir.
S obzirom da je u pitanju 70ak dasaka da li je izvodljivo
ovo uraditi bez cirkulara.
U pitanju je camovina.
Daske su dimenzija 146.5cm x 10-20cm x 1.9cm
Koji je najlakši način da ih skratim 3-5 mm bez cirkulara?
Od alata i pribora imam:
1. drveno rucno rende
2. Makita elektricno rucno rende
3. Bosh vibracionu brusilicu
4. turpiju za drvo
5. brusni papir.
S obzirom da je u pitanju 70ak dasaka da li je izvodljivo
ovo uraditi bez cirkulara.
U pitanju je camovina.
Re: Skraćivanje daske
Rucna testera.
Posto je camovina i treba da odseces malo.. japanka.
Treba malkice vremena da se naviknes, ali daje vrlo tanak i cist rez, nema potrebe za daljom obradom.
Jedino sto ih nema bas u svakoj radnji, ali ih ima da se naruce online.
Posto je camovina i treba da odseces malo.. japanka.
Treba malkice vremena da se naviknes, ali daje vrlo tanak i cist rez, nema potrebe za daljom obradom.
Jedino sto ih nema bas u svakoj radnji, ali ih ima da se naruce online.
Ryoba ili Dozuki?
Da li je resenje da kupim neki jeftiniji hobi cirkularcic, tipa einhel, womax ili slicno, koji bi mi naravno koristio ubuduce za manji obim posla?
Da li je resenje da kupim neki jeftiniji hobi cirkularcic, tipa einhel, womax ili slicno, koji bi mi naravno koristio ubuduce za manji obim posla?
Sto da ne...
Trebace ti samo nekakava vodjica, posto ces iz ruke tesko potrefiti tacno koliko treba da odseces, i da to bude ravno i pod 90.
Napravis nekakvu vodjicu za to, pisali smo po forumu o tome.
Nekakav da kazemo "ram" koji prislonis duz daske i stegnes za nju, pod 90 u donosu na njega imas letvu o koju oslanjas testeru, odozdo za letvu prisrafis komad lesonita ili necega slicnog.
Kad prvi put prodjes cirkularom, on odsece lesonit i sledeci rez ce biti tacno na ivici lesonita. Kao bonus dobijes manje krzanja na strani do vodjice, posto ona pritiska povrsinu i smanjuje podizanje vlakana.
Nije kao sina, koja ne da da se pomera ni levo ni desno, al uz malo paznje da "guras" cirkular ka vodjici, radi sasvim OK.
E da...
Obicno ti cirkularcici stizu sa listom za jako grube rezove, sa malim brojem zuba (tipa 12), koji radi efikasno, ali ostavlja grublju povrsinu.
Ako ti treba finiji rez, uzmi odmah neki list sa tipa bar 24 ili vise zuba (naravno zavisi i od precnika lista).
Koja vrsta japanke...
Ryoba je s jedne strane zgodna, zato sto je "dva u jedan", to jest jedna strana je za uzduzni a druga za poprecni rez.
Ali... kao i svaki "frizider sa usisivacem", nit je odlicna u uzduznom niti u poprecnom.
Tacnije.. dobra je sve dok u rez ne udju zubi sa druge strane. E onda pocinje da malo "vrluda".
Nije to nesto strasno, pogotovu za poprecne rezove, samo se treba se malo navici.
Generalno postoji da ne bi morao da vuces sa sobom 4 testere na teren .
Dozuki je samo za plitke rezove, posto ima ledja.
No, posto je ovo tvoje plitko, to bi radila bez problema i jedna i druga.
Za dublje se koristi kataba koja nema ledja (imas verziju i sa kratkom i sa dugackom drskom).
Trebace ti samo nekakava vodjica, posto ces iz ruke tesko potrefiti tacno koliko treba da odseces, i da to bude ravno i pod 90.
Napravis nekakvu vodjicu za to, pisali smo po forumu o tome.
Nekakav da kazemo "ram" koji prislonis duz daske i stegnes za nju, pod 90 u donosu na njega imas letvu o koju oslanjas testeru, odozdo za letvu prisrafis komad lesonita ili necega slicnog.
Kad prvi put prodjes cirkularom, on odsece lesonit i sledeci rez ce biti tacno na ivici lesonita. Kao bonus dobijes manje krzanja na strani do vodjice, posto ona pritiska povrsinu i smanjuje podizanje vlakana.
Nije kao sina, koja ne da da se pomera ni levo ni desno, al uz malo paznje da "guras" cirkular ka vodjici, radi sasvim OK.
E da...
Obicno ti cirkularcici stizu sa listom za jako grube rezove, sa malim brojem zuba (tipa 12), koji radi efikasno, ali ostavlja grublju povrsinu.
Ako ti treba finiji rez, uzmi odmah neki list sa tipa bar 24 ili vise zuba (naravno zavisi i od precnika lista).
Koja vrsta japanke...
Ryoba je s jedne strane zgodna, zato sto je "dva u jedan", to jest jedna strana je za uzduzni a druga za poprecni rez.
Ali... kao i svaki "frizider sa usisivacem", nit je odlicna u uzduznom niti u poprecnom.
Tacnije.. dobra je sve dok u rez ne udju zubi sa druge strane. E onda pocinje da malo "vrluda".
Nije to nesto strasno, pogotovu za poprecne rezove, samo se treba se malo navici.
Generalno postoji da ne bi morao da vuces sa sobom 4 testere na teren .
Dozuki je samo za plitke rezove, posto ima ledja.
No, posto je ovo tvoje plitko, to bi radila bez problema i jedna i druga.
Za dublje se koristi kataba koja nema ledja (imas verziju i sa kratkom i sa dugackom drskom).
Profo, imam jos jednu dilemu, da li pricas o rucnom ili stonom cirkularu?
- maricaiivica
- Moderator

Profa priča o ručnom cirkularu.
Uz stone uvek dođe nekakva vodilica za poprečni rez
Uz stone uvek dođe nekakva vodilica za poprečni rez
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Da je u pitanju 7 dasaka pa ručno da " sviraš " , ali u tvom slučaju je brojka 70 pa moj glas ide za ručno cirkularce .
Ili da ti neko uslužno okrati na rubac .
Ili da ti neko uslužno okrati na rubac .
Nije mi prakticno da nosim negde, vise sam za ideju da kupim alat koji ce mi trebati i ubuduce.
Koliko sam ja shvatio potezni ili fiksni GER bi bio alat boj 1.
Problem je sto bi mi on retko trebao kasnije jer sluzi samo za skracivanje
a morao bih da izdvojim min 200e za njega.
Bosch GCM 305-216 je trenutno 180e
Dosta se dvoumim da li da kupim stoni cirklar do 300e, ima Boshov koji bi mi trebao i kasnije
za neku kucnu upotrebu, recimo gts 254 je trenutno 270e
Rucni cirkular bi mi trebao i kasnije ali nisam siguran da li sa njima mogu lepo to da skratim.
Secam se da mi je parketar skracivao vrata sa rucnim i da je OK ispalo.
Boshov CKS 40 je oko 85e trenutno.
Boshovi plavi rucni idu 150+ evra pa me zato i zanima isplativost u odnosu na stoni cirkular.
Koliko sam ja shvatio potezni ili fiksni GER bi bio alat boj 1.
Problem je sto bi mi on retko trebao kasnije jer sluzi samo za skracivanje
a morao bih da izdvojim min 200e za njega.
Bosch GCM 305-216 je trenutno 180e
Dosta se dvoumim da li da kupim stoni cirklar do 300e, ima Boshov koji bi mi trebao i kasnije
za neku kucnu upotrebu, recimo gts 254 je trenutno 270e
Rucni cirkular bi mi trebao i kasnije ali nisam siguran da li sa njima mogu lepo to da skratim.
Secam se da mi je parketar skracivao vrata sa rucnim i da je OK ispalo.
Boshov CKS 40 je oko 85e trenutno.
Boshovi plavi rucni idu 150+ evra pa me zato i zanima isplativost u odnosu na stoni cirkular.
- maricaiivica
- Moderator

Po meni, ti stoni cirkulari su primereni grubljim radovima, npr da okratiš laminat, gde ti 2mm uopšte nisu bitna.
Pre bi kupio nešto staro ali robusnije, sa pristojnim firungom.
Ručni cirkular je nešto što ti povremeno bas može poslužiti
--------------------------- spojene poruke
Dodatno, od tog ručnog uvek možeš napraviti veoma upotrebljiv stoni cirkular, za povremeno korišćenje
Pre bi kupio nešto staro ali robusnije, sa pristojnim firungom.
Ručni cirkular je nešto što ti povremeno bas može poslužiti
--------------------------- spojene poruke
Dodatno, od tog ručnog uvek možeš napraviti veoma upotrebljiv stoni cirkular, za povremeno korišćenje
Moze s rucnim, ali ne iz ruke...
Ko sto napisah.. treba ti vodjica, koju napravis za 15 minuta od tri letve, komada lesonita i 10-tak srafova..
E sa njom mozes da ih odseces tacno na meru, tacno pod 90, pa sve da pre toga nikada nisi drzao cirkular u ruci.
Na maleckom stonom.. nemoj se igrati sa dugackim daskama koje seces popreko.
Moze.. al cas posla list zahvati dasku, i lansira je.
Jednostavno nemas dovoljno veliku stablnu povrsinu za oslonac daske od metar i po. Vise od metar ce visiti u vazduhu.
Ko sto napisah.. treba ti vodjica, koju napravis za 15 minuta od tri letve, komada lesonita i 10-tak srafova..
E sa njom mozes da ih odseces tacno na meru, tacno pod 90, pa sve da pre toga nikada nisi drzao cirkular u ruci.
Na maleckom stonom.. nemoj se igrati sa dugackim daskama koje seces popreko.
Moze.. al cas posla list zahvati dasku, i lansira je.
Jednostavno nemas dovoljno veliku stablnu povrsinu za oslonac daske od metar i po. Vise od metar ce visiti u vazduhu.
O neprakticnosti skracivanja duzih dasaka na stonom sam i ja razmisljao ali sam planirao da ih polazem na neski stocic iste visine.
Medjutim, citajuci savete i razmisljajuci o daljoj upotrebi alata odlucicu se za rucni cirkular jer ce mi on trebati i kasnije
verovatno vise nego i stoni a pogotovo vise nego ger.
Ostaje mi samo da se odlucim za model i cenovni rang. Gledacu neki Bosh ili Makitu maksimalno do 20000.
Profo nisam skontao kako izgleda sablon ali posto si pomenuo da je bilo na ranijim temama potrazicu po forumu da nadjem semu.
Hvala svima na savetima i strpljenju.
Medjutim, citajuci savete i razmisljajuci o daljoj upotrebi alata odlucicu se za rucni cirkular jer ce mi on trebati i kasnije
verovatno vise nego i stoni a pogotovo vise nego ger.
Ostaje mi samo da se odlucim za model i cenovni rang. Gledacu neki Bosh ili Makitu maksimalno do 20000.
Profo nisam skontao kako izgleda sablon ali posto si pomenuo da je bilo na ranijim temama potrazicu po forumu da nadjem semu.
Hvala svima na savetima i strpljenju.
Vrlo na brzinu nacrtano, al shvatices sustinu.
Jedino sto je bitno je da dve crvene povrsine budu ravne i pod 90 i da inicijalno sirina lesonita bude vise nego sto je od leve ivice postolja cirkulara do lista. Sve ostalo... dimenzije... kako ti volja, i sta imas pri ruci od materijala.
Samo ostavi dovoljno duzine da imas gde da spustis cirkular pre nego sto pocne da sece dasku.
Jedino sto je bitno je da dve crvene povrsine budu ravne i pod 90 i da inicijalno sirina lesonita bude vise nego sto je od leve ivice postolja cirkulara do lista. Sve ostalo... dimenzije... kako ti volja, i sta imas pri ruci od materijala.
Samo ostavi dovoljno duzine da imas gde da spustis cirkular pre nego sto pocne da sece dasku.