Kako raditi saniranje oštećenog furniranog nameštaja?

Sve o obradi drveta
Post Reply
astmario
Šegrt

Kako raditi saniranje oštećenog furniranog nameštaja?

Post by astmario »

Kao što naslov teme kaže, zanima me da li je i na koji način izvodljiva restauracija furniranog nameštaja?
Imam sitnog iskustva sa klasičnim punim drvetom, abrihter, ručno dleto, ekscentar brusilica, i završni slojevi u vidu ulja ili mat/saten laka, ali nikada nisam radio sa "ozbiljnijim" stvarima.
Stara Westnofa Panter fotelja i tabure iz 80ih je odradila svoje i ima dosta elementa koji su zreli za zamenu, voleo bih tom prilikom da pružim nešto ljubavi i pažnje samom drvetu, ali ne znam gde početi? Na slici ispod se vidi primer najvećeg ošetenja, ostatak je u boljem stanju, pa je sada pitanje, ostaviti je da ponosno nosi stare ožiljke, ili pokušati neku popravku, i odakle početi i na koji način?
Attachments
panter.jpg
mbole
Profesor
Profesor

Re: Kako raditi saniranje oštećenog furniranog nameštaja?

Post by mbole »

Glavno pitanje je da li je ovde oguljen furnir do osnovnog drveta, ili je samo ostecen lak. Ne mogu da procenim sa slike.

Ako je furnir i dalje "ziv", makar i jako istanjen na ivicama, skidanje starog laka, krpljenje sitnih ostecenja, malo toniranja tu i tamo... bi trebalo da to vrate u vizuelno prihvatljivo stanje.

Mozes da pokupis neke trikove sa neta, recimo:
https://www.youtube.com/user/johnsonrestoration/videos
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ovo bi trebalo da je klasičan "otpresak", u više slojeva lepljen furnir, sa krajnjim slojevima koji su u vizuelnom kvalitetu. Ivice (kantovi) bi trebalo biti kao kod šperploče, vidljivi slojevi.
Ako dobro vidim i pretpostavljam, završni sloj furnira bi mogao da se obrusi, pa ponovo zalepi završni sloj, ali meni se čini da su oštećenja minimalna i da bi to moglo, nakon brušenja laka, lepo zagitovati i ponovo bajcovati i lakirati.
astmario
Šegrt

Post by astmario »

Trebao bi biti brezov šper/laminatno lepljeno drvo na kraju furnirano, poput Ikea Poang stolica za ljuljanje. Furnir je pretežno zdrav, ovo na slici je najgori momenat, a i to je na poleđini pa nije presudno, rukohvati koji su najupadljiviji su meni u sasvim pristojnom stanju vizuelno iako se vidi "zub vremena", i treba malo karaktera, pod rukom su glatki, bez teksture i zapinjanja.

Brušenje laka pretpostavljam isključivo rukom kako bih izbegao oštećenja furnira ispod? Kojim granulacijama je najpametnije ovo raditi?
Preko bajca klasičan glossy PU lak ili se igrati nečim drugim uzevši u obzir namenu?
Attachments
rukohvat.jpg
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ako bi mašinom brusio, teško bi kontrolisao da ti ivice ne progledaju.
Mislim da je rukom pametnije.
Što se laka tiče, ja bi ostao u "fabričkim" okvirima.
astmario
Šegrt

Post by astmario »

A to su? :D
I ja bih zadržao što je više moguće originalni izgled, uzevši u obzir da se proizvodila 70-ih i 80-ih, pretpostavljam lak na uljanoj bazi? Ovja rukohvat trenutno dođe više saten po meni, mada opet godine "glačanja"...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Verovatno je bilo ulje a mat sigurno
astmario
Šegrt

Post by astmario »

Radio sa uljima, tung i lan, i sa PU na vodenoj bazi, šta ima da valja da se kupi kod nas od tih uljanih?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iz tih godina.. pre bih ocekivao nitro.
Sto je danas maltene nemoguce naci
Post Reply