Kao što naslov teme kaže, zanima me da li je i na koji način izvodljiva restauracija furniranog nameštaja?
Imam sitnog iskustva sa klasičnim punim drvetom, abrihter, ručno dleto, ekscentar brusilica, i završni slojevi u vidu ulja ili mat/saten laka, ali nikada nisam radio sa "ozbiljnijim" stvarima.
Stara Westnofa Panter fotelja i tabure iz 80ih je odradila svoje i ima dosta elementa koji su zreli za zamenu, voleo bih tom prilikom da pružim nešto ljubavi i pažnje samom drvetu, ali ne znam gde početi? Na slici ispod se vidi primer najvećeg ošetenja, ostatak je u boljem stanju, pa je sada pitanje, ostaviti je da ponosno nosi stare ožiljke, ili pokušati neku popravku, i odakle početi i na koji način?
Kako raditi saniranje oštećenog furniranog nameštaja?
Re: Kako raditi saniranje oštećenog furniranog nameštaja?
Glavno pitanje je da li je ovde oguljen furnir do osnovnog drveta, ili je samo ostecen lak. Ne mogu da procenim sa slike.
Ako je furnir i dalje "ziv", makar i jako istanjen na ivicama, skidanje starog laka, krpljenje sitnih ostecenja, malo toniranja tu i tamo... bi trebalo da to vrate u vizuelno prihvatljivo stanje.
Mozes da pokupis neke trikove sa neta, recimo:
https://www.youtube.com/user/johnsonrestoration/videos
Ako je furnir i dalje "ziv", makar i jako istanjen na ivicama, skidanje starog laka, krpljenje sitnih ostecenja, malo toniranja tu i tamo... bi trebalo da to vrate u vizuelno prihvatljivo stanje.
Mozes da pokupis neke trikove sa neta, recimo:
https://www.youtube.com/user/johnsonrestoration/videos
- maricaiivica
- Moderator
Ovo bi trebalo da je klasičan "otpresak", u više slojeva lepljen furnir, sa krajnjim slojevima koji su u vizuelnom kvalitetu. Ivice (kantovi) bi trebalo biti kao kod šperploče, vidljivi slojevi.
Ako dobro vidim i pretpostavljam, završni sloj furnira bi mogao da se obrusi, pa ponovo zalepi završni sloj, ali meni se čini da su oštećenja minimalna i da bi to moglo, nakon brušenja laka, lepo zagitovati i ponovo bajcovati i lakirati.
Ako dobro vidim i pretpostavljam, završni sloj furnira bi mogao da se obrusi, pa ponovo zalepi završni sloj, ali meni se čini da su oštećenja minimalna i da bi to moglo, nakon brušenja laka, lepo zagitovati i ponovo bajcovati i lakirati.
Trebao bi biti brezov šper/laminatno lepljeno drvo na kraju furnirano, poput Ikea Poang stolica za ljuljanje. Furnir je pretežno zdrav, ovo na slici je najgori momenat, a i to je na poleđini pa nije presudno, rukohvati koji su najupadljiviji su meni u sasvim pristojnom stanju vizuelno iako se vidi "zub vremena", i treba malo karaktera, pod rukom su glatki, bez teksture i zapinjanja.
Brušenje laka pretpostavljam isključivo rukom kako bih izbegao oštećenja furnira ispod? Kojim granulacijama je najpametnije ovo raditi?
Preko bajca klasičan glossy PU lak ili se igrati nečim drugim uzevši u obzir namenu?
Brušenje laka pretpostavljam isključivo rukom kako bih izbegao oštećenja furnira ispod? Kojim granulacijama je najpametnije ovo raditi?
Preko bajca klasičan glossy PU lak ili se igrati nečim drugim uzevši u obzir namenu?
- maricaiivica
- Moderator
Ako bi mašinom brusio, teško bi kontrolisao da ti ivice ne progledaju.
Mislim da je rukom pametnije.
Što se laka tiče, ja bi ostao u "fabričkim" okvirima.
Mislim da je rukom pametnije.
Što se laka tiče, ja bi ostao u "fabričkim" okvirima.
A to su?
I ja bih zadržao što je više moguće originalni izgled, uzevši u obzir da se proizvodila 70-ih i 80-ih, pretpostavljam lak na uljanoj bazi? Ovja rukohvat trenutno dođe više saten po meni, mada opet godine "glačanja"...
I ja bih zadržao što je više moguće originalni izgled, uzevši u obzir da se proizvodila 70-ih i 80-ih, pretpostavljam lak na uljanoj bazi? Ovja rukohvat trenutno dođe više saten po meni, mada opet godine "glačanja"...
- maricaiivica
- Moderator
Verovatno je bilo ulje a mat sigurno
Radio sa uljima, tung i lan, i sa PU na vodenoj bazi, šta ima da valja da se kupi kod nas od tih uljanih?
Iz tih godina.. pre bih ocekivao nitro.
Sto je danas maltene nemoguce naci
Sto je danas maltene nemoguce naci