Neobicna polica za knjige

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BojanPN
Majstor stolar

Neobicna polica za knjige

Post by BojanPN »

Pozdrav svim majstorima.
Interesuje me da li je neko mozda radio nesto slicno? .Nisam nasao uputsva na internetu,pa me interesuje kako bi to neko od vas napravio.
Unapred hvala Bojan
Image
J.Vlada
Majstor

Post by J.Vlada »

Nije to komplikovano ....

Pripremis sve u radionici a kad spremas alat za montazu, vaser-vagu OBAVEZNO ostavis kuci!
Kad je sklopis na licu mesta, prvo natovaris sve knjige da bi polica dobila oblik a tek posle fiksiraj u zid.

Ako radis na ovaj nacin, pare trazi unapred i idi u patikama ( da mozes brze da trcis ) ! :skratta::skratta::skratta:

Salim se .... Normalno...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Malo crtanja u AutoCAD-u i dobio si svaki ugao.
Ostaje ti da smislis mesta za fiksiranje u zid
Naravno, ozbiljan formatizer je uslov
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Moze to i mnogo prostije bez formatizera. Na patosu, naslazes sve kako hoces da spojis, i pravis cvorove na preklop. Niti je komplikovano, niti ti treba neki poseban nacrt ili alat. Sve se belezi na licu mesta nozem uz element.

Osim ciscenja elemenata vrlo lep projekat za pravljenje rucnim alatom. Pod rucnim ne mislim na elektricni. Glavna konstrukcija maltene cela moze sa jednim dletom i testerom sa ledjima.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pojasni, molim te, te cvorove i princip.
A na fotografiji se vidi da se desni bok uvio na 80cm od poda
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Opet mi pada na pamet da bi video bio najbolji primer. Definitivno cu napraviti kanel jednog dana.

Kao sto ime kaze, spoj na preklop je spoj kod koga se dva elementa preklapaju. Pola materijala se ukloni sa jednog elementa, pola sa drugog i kraj price. Ako je na krajevima zove se spoj na preklop na kraju ;), ako je u sredini, onda je ukrsteni spoj na preklop. Povrsina za lepljenje je prakticno presek povrsina dva elementa, i prilicno je veliki, pa je i ovaj spoj jedan od jacih.

Image Slika pokupljena odnekle sa neta.

MOze da se izvodi na milion nacina, ali u ovom slucaju, kada dva elementa nisu pod pravim uglom, idealan je za pravljenje ili rucnim alatom, ili glodalicom.

Ako zanemaris to sto u nasem slucaju slucaju dva elementa nisu pod pravim uglom, rucnim alatom se pravi ovako.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bkFrS7Ah5GY[/youtube]

Napomena: Moze sve to i samo sa dletom, bez ruter rendeta, ali ruter rende moze i da se napravi, jos protije babin zub rende sa dletom koje se ionako koristi, pa ni to nije prepreka. Al to je za jos jedno objasnjenje ili pogledati slike u sledecem postu za jednu od opcija

Posto je kod nas kriv, razlika bi bila sto se dva elementa postave pod uglom pod kojim bi trebala da budu, a onda uz ivicu jednog obelezis nozem tacnu liniju uz ivicu drugog, pa onda krenes u secenje prvog dela spoja. A moze i da se sece uz prost sablon koji sam napravis, ali i to trazi video :D (a postupak je prilicno slican dole opisanom sa glodalicom.

Glodalicom bi bilo jos prostije. Sve sto je potrebno je kopir glodalo, tj ono kod kojeg je lezaj prema stablu glodala, i dva komada spera (Opet, ima i resenje bez kopir glodala, sa kopir caurom, al i za to je prostije napraviti video)

Generalno, postavis dva elementa pod uglom, i uz ivice jednog sper plocu sa svake strane, tesno priljubljenu i stegnes sper stegama. Iskoristis ivicu spera da uklonis visak, otprilike do polovine, a onda to istio uradis sa druge strane, a dubinu odredis tacno iz razlike u visini, bez merenja, nego direktno prenosenjem.

Tako se naprave dve strane, identicne koliko je moguce, a onda samo ostaje da se povezu, na najlaksi nacin, po izboru. Koze kratkim spojnim letvicama, spojenim sa dva ceona nosaca sa dva tri spoja, a mozes i plocama spera koje se kace na tiplove.

Sve u svemu, ovo je projekat za malo naprednijeg pocetnika sa relativno malo alata, osim pripreme materijala. Nista posebno. Ostaju i dodatne mogucnosti za kreativnost, recimo ovi ramovi od balaua, a same ploce od jasena ili neceg slicnog.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Posto pomenuh ruter rende, da ne preturam u kom postu sam ga postavljao, evo jednog pravljenog.

Image

Image

Image

Imam jos slika, sa detaljima, ali ili cu da nadjem post, ili cu pokrenuti novu temu.
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Hvala puno , definitivno takav video na YT nema pa ko se bavi produkcijom moze i da snimi 😊. Definitivno cu napraviti na podu prvo a zasto da ne malo da vezbam i ruke .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

BR, ovo bi radilo da je spoj kao ovaj na tvojoj slici.

Ali ti spajas daske unakrst tako da jedna u drugu ulazi sirinom a ne debljinom.
Toliko dugacko glodalo nemas :)
A ne moze uz ivice spera, posto glodalica useca pod 90 stepeni, a tebi je sam spoj pod uglom, pa daske moraju da budu zasecene takodje pod uglom.

Ovo ili sto kaze marica na formatizeru da se zaseca pod uglom, ili rucna testera.

Image

Image
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zasto bi je uopste pravio od dasaka cele sirine? Tako bi spojevi bili daleko slabiji, da ne pominjem da bi se uvijala na ovim rasponima.

Uvek bi takvu konstrukciju resavao sa ramovima napred i nazad, i nekom ispunom izmedju njjih. Rezultat bi bilo mnogo cvrsca konstrukcija, prostija za izvodjenje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da bi ramom izgubio dosta na estetici (ne kazem da ne bi dobro izgledala, samo da ne bi izgledala ovako).

A i tu ispunu moras da seces pod uglom, bez obzira na ram.
Samo sto mozes da seces pun rez.
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Ja bih to sklopio na zidu iz segmenata ...i onako nesto te velicine bez ledja nece daleko stici u transportu pa makar iz radionice do sobe .
Ako radis iz segmenata ne moraš nikakve preklope da pravis....jedan segment fiksiras na zid ,police izmedju mozes na tiple keksice ....pa sledeci segment i tako oko cele sobe ako ti volja .a duze police koje imaju jednu tačku oslonca stavis na skrivene nosace....
A bice da je tako i uradjena jer drugačije nije mogla da udjem u tu sobu😂
segment bi bio recimo to jedno veliko slovo A😬
Last edited by art of wood on 02 Sep 2020 22:14, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

https://files.hoechsmann.com/lexikon/im ... 4_2012.jpg
Ako bi se ova polica pravila za pare, ovo je pismena alatka. Iz zadovoljstva moze na razne nacine.

@BR, zbunio si me, u prvom postu si pominjao cvorove. Sad je jasno.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

mbole wrote:Mislim da bi ramom izgubio dosta na estetici (ne kazem da ne bi dobro izgledala, samo da ne bi izgledala ovako).

A i tu ispunu moras da seces pod uglom, bez obzira na ram.
Samo sto mozes da seces pun rez.
Ne mi izgubio nista na estetici, naprotiv Ovde ne vidimo da li su pune ploce ili nisu.. I ne moras ispune da seces pod uglom, sve nazovi "vertikale*" mogu da budu kao merdevine.

* Vertikale naravno nisu vertikale, nego su letve koje su veceg ugla u odnopsu na horizontalu od 45 stepeni.

Nego, zar ti ne evociras dedovske uspomene?
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

art of wood wrote:Ja bih to sklopio na zidu iz segmenata ...i onako nesto te velicine bez ledja nece daleko stici u transportu pa makar iz radionice do sobe .
Ako radis iz segmenata ne moraš nikakve preklope da pravis....jedan segment fiksiras na zid ,police izmedju mozes na tiple keksice ....pa sledeci segment i tako oko cele sobe ako ti volja .a duze police koje imaju jednu tačku oslonca stavis na skrivene nosace....
A bice da je tako i uradjena jer drugačije nije mogla da udjem u tu sobu😂
segment bi bio recimo to jedno veliko slovo A😬
Na koje skrivene nosace konkretno mislis?
Post Reply