za sto sluzi ovaj komplet glodala?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
madbad
Dodavač alata

za sto sluzi ovaj komplet glodala?

Post by madbad »

dobio sam komplet glodala za frezer....cetri plava i tri crvena i nemam pojma cemu sluze ni kako se koriste.....molim pomoc ako itko zna......komplet se sastoji od 7 glodala od kojih je 5 potpuno ravno kao za utore , jedno je s malim nagibom i zadnje kao neko profilno....sa glodalima dolaze prsteni za distanciranje u razlicitim debljinama....na nekim glodalima postoje oznake : G , H, I i neke distance imaju oznake GH i HI pa pretpostavljam da ti prstenovi dolaze izmedju....razlicitih su sirina reza (od 6,5 do 16mm) i promjera od 250 do 290 mmm....molim za pomoc ili bilokakve korisne informacije....hvala

Image
Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

To su slogovi glodala za pravljenje prozora,po slikama bih rekao da je mozda proizvodjac Kordun Karlovac.

E sad,garnitura je nekompletna tako da ti jedino ostaje upotreba svakog posebno....
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
madbad
Dodavač alata

Post by madbad »

.....za prozore treba puno vise glodala u kompletu !?.....googlam na sve strane al i dalje nemam pojma kako se koriste.....jedan covjek mi je rekao da su to glodala za cepove (!?)......moguce?.....al kako se posloze i koriste?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Ona koja su fi 200 i vise su za cepove prozora,to zna samo onaj koji ih je pravio a tebi ostaje da ih slazes nasumicno pa dok ne ubodes.slovne oznake su mozda po redu a mozda i ne.

distanc caure idu nekim redosledom sigurno.

Kad bi znao za koji profil prozora su pravljene mozda bi i uspeo da ih uparis ali ti fale slogovi za duzinska .

Ova sa slike su verovatno za cep(cafne)-poprecno.

Pogledaj kako izgleda komplet garnitura npr. http://ajdacaalati.com/garnitura_za_izopan_prozore.html
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
DataS
Majstor

Post by DataS »

Nije tvoj set glodala, ali može da se vidi kako se slaže slog i šta se dobije njegovom upotrebom.
Image
madbad
Dodavač alata

Post by madbad »

nikad nisam radio prozore, pa mi je sve to novo i pomalo nejasno....moram jos puno uciti....nemam druge nego da experimentiram s kombinacijama......u svakom slucaju, hvala na odgovorima
Lp
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Za to treba i masina ne neki pić poć frzer 😂
Neke platne su iste debljine kao i rezna na glodalima ,trebalo bi 😬
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Za slogove treba i ozbiljan frezerČiČ...:P
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Evo jedan slog ...mozda pomogne

Image
Post Reply