Rupe za nevidljive nosace police

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
nikomah
Brzi dodavač alata

Rupe za nevidljive nosace police

Post by nikomah »

Zdravo,

Imam police od punog drveta (debljine 4cm) na kojima treba izbušiti rupe za nevidljive nosače. Treba mi preporuka za majstora/radionicu u Bgd gde bi to moglo da se uradi.

Hvala.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Ako su to ovakvi nosaci moze vam usluzno odraditi ( izbusiti ) bilo koji stolar .

Image

Slobodno se obratite u najblizu vama stolarsku radionicu .

Ako ste mislili i da ih montira onda ce verovatno njegov odgovor o izlasku na teren zavisiti od broja istih .
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
nikomah
Brzi dodavač alata

Post by nikomah »

Da, to su ti nosaci. Nije potrebna montaza.
dzonibbad
Šegrt

Post by dzonibbad »

Koliko su ti duboke police (od zida prema prostoriji) ?

Tih nosaca ima u vise dimenzija, i obicno je deo koji ulazi u samu policu (= dubini rupe) dosta velik. Drugim recima, zahteva burgije koje su duze od prosecnih za neku debljinu.
Npr, treba ti rupa fi 8 x 200 mm.
Kad mi je trebala slicna stvar, ovi pametnjakovici po stovaristima gde seku univer nisu imali, pa su mi probusili plitku rupu na mestu gde je trebalo, posle sam u Woby House
kupio duzu burgiju da produbim rupu.. Nesto ovog tipa

https://www.wobyhaus.co.rs/burgije-za-d ... na-za-drvo

Nije skupo, a nije ni kvalitet. Izdrzala je tih par rupa koliko mi je trebalo. Sa ovako uskim a dubokim rupama imas ozbiljan problem sa izbacivanjem strugotine dok busis, moras svako malo da izvlacis burgiju da izbaci strugotinu.

E, sad, zavisi i od cega je zid na koji kacis. Treba da izbusis dve savrseno paralelne rupe na polici, i na zidu dve savrseno paralelne rupe na potpuno identicnom razmaku.

Ako mislis da mozes u 0.5mm precizno, ti razmeri pa busi tako. Ako razumes koliko je to tesko izvesti npr u betonskom zidu (za cas burgija povuce 2 mm u stranu), ti probusi u drvetu rupe
malo veceg precnika nego sto su nosaci.. Ali, videces vec kad krenes da montiras. Jos ako jedna polica ima vise od 2 nosaca, svaka (ne)preciznost jos vise dolazi do izrazaja. :)

I onda nije cudno sto sam takve police montirao tri puta: prvi put, poslednji put i nikad vise.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

"Mali Perica" bi to ovako:

Uzmes letvu od malo tvrdjeg drveta (da ne bude bas camovina), dimenzija kolika je zadnja strana police (ne mora, al je lakse), i izbusis na stubnoj busilici dve rupe potrebnog precnika i na odgovarajucim pozicijama.
Letvu stegnes za policu, i busis kroz rupe.
Onda izbusis jednu rupu u zidu, usrafis jedan nosac, i nabacis letvu na njega.
Lepo postavis letvu u horizontalu, i kroz drugu rupu na letvi busis drugu rupu zidu.

Obicno je rupa za tipl veca od rupe koja ide u policu, tako da prvo busis zid manjom burgijom a posle prosiris rupu.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Perice, sedi 5
78L05
Majstor početnik

Post by 78L05 »

Postoje za kupiti i podešavajući nevidljivi nosači polica:
https://iverpan.hr/okov-za-namjestaj/no ... gulacijski

Vilastim ključem ga šarafiš u zid (tiplu). To što je ekscentričan nosač ti omoguće da korigiraš svaki antiparalitet u bušenju zida.
Rupu u polici možeš napraviti sa svrdlom fi 12 mm.
Najbolje bi se to bilo napraviti sa horizontalnom bušilicom ali to sam uvjeren da nemaš, pa možeš i "običnom" bušilicom, samo vodi računa da ideš ravno tj. da ti svrdlo stoji stalno kod bušenja okomito na materijal.
Kad nabiješ (možeš si pomoći gumenim čekićem) policu na takve nosače to je izuzetno čvrsto i problem je kasnije skinuti.
Sretno
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako nemas pristup horizontalnoj busilicu, rupu u ploci zapocni na obicnoj stubnoj, samo koliko da bude lepo u paraleli sa povrsinom.
Kad burgija napravi rupu duboku 3-4 precnika burgije, posle mozes i iz ruke dalje, posto ce ta pocetna rupa voditi burgiju.
U sustini ona letva iz prethodne poruke, ako je iole deblja radi isti taj posao.
nikomah
Brzi dodavač alata

Post by nikomah »

Pre par godina sam montirao slicne police na kojima su vec bile izbusene rupe. Sada imam 8 polica na kojima treba izbusiti rupe.
Jedino je problem naci stolara koji to radi. Zvao sam par cije kontakte sam nasao na netu i niko to ne radi. Zato sam se i javio ovde.
Ako neko zna, moze i na mail ili PP :)
Last edited by nikomah on 14 Feb 2020 18:17, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa @Dzoni ti je lepo napisao, kupi burgiju i izbusi sam. Ima stolarskih burgija (onih sa siljkom na vrhu) od 150 i 230 mm, fi 8 ili 10 mm, zavisi od nosaca. I kupi nosac za busilicu:
https://www.wobyhaus.co.rs/ostali-pribo ... osivi-43mm
ili: https://www.wobyhaus.co.rs/ostali-pribo ... a-busilicu
uzmi koji je duzi.

i kada zelis da izbusis policu, sa obe strane podmetni po jedno parce stafne (ili slicne komade drveta), pa ih sve zajedno stegni stegom. Tako ces imati vecu povrsinu za oslonac nosaca busilice i onda ti je lako da izbusis takve rupe. To ti je jednostavno resenje i nije skupo i ne moras nikoga da molis i gubis vreme.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

I kada u levu ruku uzme busilicu, u drugu levu ruku...
Ljudi, jel moguce da nema ko da pomogne coveku?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

maricaiivica wrote:I kada u levu ruku uzme busilicu, u drugu levu ruku...
Jel vidis da je i sam napisao da je on to vec montirao i da to zna sam da uradi, da mu nije potrebna pomoc oko montaze. A ta montaza je 10 puta problematicnija od busenja tih rupica u drvetu.
Ako mislis da neko treba da se ponudi, ponudi se :) Ovde su ucesnici foruma 99% amateri i imaju preca posla od toga. Mislim da je velika stvar i samo da ti neko da ideju kako da najbrze i najlakse resis neki svoj problem.
nikomah
Brzi dodavač alata

Post by nikomah »

Hvala svima na korisnim informacijama i savetima. Ako ne nadjem majstora, probacu sa tim stalkom za busilicu pa sta bude :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pezzo wrote:
maricaiivica wrote:I kada u levu ruku uzme busilicu, u drugu levu ruku...
Jel vidis da je i sam napisao da je on to vec montirao i da to zna sam da uradi, da mu nije potrebna pomoc oko montaze. A ta montaza je 10 puta problematicnija od busenja tih rupica u drvetu.
Ako mislis da neko treba da se ponudi, ponudi se :) Ovde su ucesnici foruma 99% amateri i imaju preca posla od toga. Mislim da je velika stvar i samo da ti neko da ideju kako da najbrze i najlakse resis neki svoj problem.
Ja sam ovde mnogo puta pomagao kojekome, i javno i tajno.
Naravno da cu nastaviti to da radim ali mi je u ovom trenutku komplikovano zato sto jako malo vremena provodim u radionici u zadnje vreme.
Nego, mene zanima zasto je tvoje vreme prece od mog?
:)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

ha ha... pa lepo ti cenis svoje vreme, a prigovaras drugima. Meni je radionica na drugom kraju grada, 30km od stana, ali zar treba nekom da se pravdam i objasnjavam ?
Post Reply