stolni cirkular
stolni cirkular
pozdrav ekipo, dugo me nije bilo ...malo sam bio u nekim drugim vodama ...
treba mi vaša pomoć...dakle kupuje se stolni cirkular...nisam baš pametan šta izabrati...ima li ko iskustva sa BOSCH stolnim cirkularom (plavi 5700 kn a zeleni 3700 kn, midlim da bi takav tip cirkulara zadovoljio moje potrebe e sad možda se aza te pare može i bolje...uglavnom trebam neki savjet... šta i kako ?
unaprijed hvala
treba mi vaša pomoć...dakle kupuje se stolni cirkular...nisam baš pametan šta izabrati...ima li ko iskustva sa BOSCH stolnim cirkularom (plavi 5700 kn a zeleni 3700 kn, midlim da bi takav tip cirkulara zadovoljio moje potrebe e sad možda se aza te pare može i bolje...uglavnom trebam neki savjet... šta i kako ?
unaprijed hvala
A sigurno i sam znaš koja je razlika između PLAVOG i ZELENOG .Stoga moraš sam da znaš šta i koliko ćeš da radiš,a što se tiče tih stolnih cirkulara po meni su sasvim ok jer imaš štelanje i po dubini i kut i ja mislim da su sasvim ok.I sam planiram uzeti stolni cirkular samo sam snimio od Makite ali mi je malo skup pa će najvjerojatnije izbor pasti na Plavi BOSCH.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Ako je pitanje plavi ili zeleni Bosch, kolega Å trkić ti je dao odgovor. Takođe ti je rekao da moraš prvo sa sobom da odlučiš koje ćeš poslove raditi...Dean wrote:plavi 5700 kn a zeleni 3700 kn
Ja ti samo mogu reći da je vrlo bitno kako je precizno urađen sistem za podizanje i spuštanje lista testere (da ne ide u skokovima), kao i sistem paralelnih vođica i naslona. Čini mi se da sam pročitao u Majtstoru (hrvatsko izdanje) da zeleni Bosch nije baš ono što se od njega očekivalo za te pare. Ako si spreman da daš toliki novac, pogledaj malo DeWAT, Makita (Å trki je lepo predložio ovaj model), Metabo...
U svakom slučaju, vodi se idejom koliko ti treba i koliko će biti iskorišćene funkcije. Za šta god da se odlučiš, ne gine ti izrada pomagala za poprečni rez (za šta ti trebaju kvalitetni paralelni kanali na radnoj površini testere), kao i razni uzdužni i poprečni prihvatni "pridrživači".
Ni snaga nije za bacanje; plavi Bosch ima 1800 W, a zeleni 1400 W. Za čamovinu od 18 mm to nije bitno, ali za hrastovu dasku od 55 mm i te kako treba snaga i dobar list testere.
Moram se nadovezati na riječi kolege Metaba i reći da ima njih stvarno ljepih i kvalitetnih i kako je on i sam rekao morat ćeš biti spreman na izradu dodatnih pomagala a i sigurno ćeš prije početka nekog poštenog rada morati provjeriti točnost istog kojeg kupiš.A pod točnot mislim i na pravi kut kad na skali piše da je pravi kup i na širinu od noža ( šrajbe za rezanje ) tako da mišljenja sam da su npr. skuplji i precizniji i kvalitetniji a i sama cijena tu puno govori.Ali na ovom se forumu uvjek vodi neka rasprava o pojedinim alatima pa se obavezno dotaknemo i cijene zašto su ovi ili oni skuplji ili jeftiniji ,zato po nemi ti je najvažnije koliko ćeš ga koristiti jer ako ga koristiš povremeno od prilolike 2-3 puta mjesečno i to samo za nešto razrezati i ne preveliko onda kupi jeftiniji a dodatke i pomagala ćeš i sam napraviti,a za razliku novca možeš uzeti još neki komad alata.A ako pak imaš namjeru raditi više i češće investiraj novce u nešto kvalitetnije.Po meni to nešto kvalitetnije je Makita pa DeWALT ,Metabo i na kraju Plavi BOSCH jer mi je nekako BOSCH malo nakićen i imam dojam da je za stepenicu ispod ovih ostalih koje sam naveo kao izbor.Odluka je na tebi jer su tvoje pare a kad kupiš javi šta si uzeo,i naravno dvoji dojmovi kad probaš.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pa sad, nije mi skener baš pri ruci, ali tekst nije dugačak. Ima par sllika sa izvučenim držačima (bočno i napred).Å TRKIĆ wrote:A jel bi možda mogao da nekako skeniraš taj tekst ili nekako pa da ga ubaciš da pročitam,da se i sam još malo posavjetujem.
Osnovne informacije možeš dobiti ba Bosch sajtu. nema ovde Bog zna šta u tekstu.
Ukratko ću da prepričam tekst:
- Malo su popljuvali klizni mehanizam koji se zaglavljuje (treba da se podmazuje; ajde?!)
- Ima dosta dodatne opreme koja se kači na kućište
- Kontrola visine i nagiba lista je sa prednje strane (nagib po stepenima, ne piše koliko je precizno)
- Pljuju ugrađenu lampicu koja ne gađa obradak, nego frlja
- Kažu skupo, a ne kažu baš precizno zašto
Meni lično deluje sasvim OK za povremena korišćenja.
Ako yahoo ne laze, 5700kn je negde oko 750Eur (3700 je oko 500)
Nekako mi se cini da se mozda isplati skupiti jos malo i za reda 1000-1200 pazariti neki polovni "pravi" cirkular. Znaci veliku stabilnu masinu.
Sad malo pogledah i recimo ovo mi uopste ne deluje tako lose pogotovu ne za te pare 493Eur sa PDV-om (a novo je)
http://www.mistroj.eu/index.php?act=izd ... uct_id=291
Sa 2.2 konjske snage, obe vodilice...
Dodatna precizna poprecna vodilica je oko 100E
Meni ovaj Jet deluje "ozbiljnije" nego ovaj maleni bosch.
Nekako mi se cini da se mozda isplati skupiti jos malo i za reda 1000-1200 pazariti neki polovni "pravi" cirkular. Znaci veliku stabilnu masinu.
Sad malo pogledah i recimo ovo mi uopste ne deluje tako lose pogotovu ne za te pare 493Eur sa PDV-om (a novo je)
http://www.mistroj.eu/index.php?act=izd ... uct_id=291
Sa 2.2 konjske snage, obe vodilice...
Dodatna precizna poprecna vodilica je oko 100E
Meni ovaj Jet deluje "ozbiljnije" nego ovaj maleni bosch.
Maleni bosch uopšte nije malen. Pitao bih te šta bi rekao da ti padne 35 kg na nogu. Kućište je od livenog aluminijuma, što nije za potcenjivanje u odnosu na ovo plehano rešenje.mbole wrote:Meni ovaj Jet deluje "ozbiljnije" nego ovaj maleni bosch.
Pogledaj malo temu
viewtopic.php?pid=7218#p7218
Čini mi se vrlo slična priča, kad je ozbiljnost reč. Sa svim svojim manama i vrlinama. Samo je pitanje koliko treba dodatno investiratu u slajdere. (Ovaj JET nema kanale za paralelno vođenje kod poprečnih rezova)
Ovo je tema o kojoj bas razmisljam ovih dana.Radio sam na makiti 2704 kod drugara a isto tako sam cuo od njega iskustva sa boscha gts 10.Najveci problem boscha je nepreciznost firunga,odnosno vodjica postoji samo na pocetku,sto dovodi do laganog setkanja kraja firunga iako ima prilicno jaku "bravicu" granicnika.Makita je to resila bolje,sa vodjicama na svakom kraju,firung ide perfektno,mada moze da se desi zaglavljivanje iverja u odvodnom kanalu,sto se lako i brzo resi.U prilog tome govori i razlika u ceni od oko desetak hiljada dinara u korist makite.Kad smo kod cene bosch i makita su poskupeli 2704 je 92.368 rsd a bila je oko 85.000 dok je gts 10 91.000 a bio je oko 75.000rsd (nema vise one razlike od desetak hiljada).Poskupljenje vazi za ceo program oba proizvodjaca.
Pa i ne trebaju mu. Ima vec ugradjenu vodjicu za paralalne i rezove pod uglom.metabo wrote:Ovaj JET nema kanale za paralelno vođenje kod poprečnih rezova
Elem, kad pogledam, Jet je 50Kg (nasuprot 35 boschovih) Ne kazem da je bolji, samo mislim da se isplati pogledati, pogotovu za tu razliku u ceni.
U pravu si, ali se lišavaš unapred usluga raznih pomagala koja zahtevaju paralelne kanale... Malo je rogobatno da ti ivice stola služe kao pralalelne vođice.mbole wrote:Pa i ne trebaju mu. Ima vec ugradjenu vodjicu za paralalne i rezove pod uglom.metabo wrote:Ovaj JET nema kanale za paralelno vođenje kod poprečnih rezova
Elem, kad pogledam, Jet je 50Kg (nasuprot 35 boschovih) Ne kazem da je bolji, samo mislim da se isplati pogledati, pogotovu za tu razliku u ceni.
Sve zavisi od toga šta kome treba.
Evo dobar link za Makitu. Ima i dobar PDF prospekt
http://www.makita.co.jp/global/product/ ... /2704.html
http://www.makita.co.jp/global/product/ ... /2704.html