makita hs7601 ili nesto drugo
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
pozdrav Joco. Na gore napisano mogu samo da dodam da obratis paznju na ugao testere u odnosu na materijal, prilikom zamene lista (kao sto neko rece vise komada je moranje). Brzo ces hteti i da radis puno drvo. Inace za duzne rezove, mogu da preporuci Freud od 14 zuba. 40mm hrasta je najveci test da sam uradio,prosao bez problema
KAda radis sa sperom, jedan od trikova da sa rucnom testerom dobijes bollji kvalitet reza je da napravis zero clearance insert, tj u ovom slicaju podloznu plocu ispod testere, koju ces proseci testerom, i koja ce omoguciti materijalu koji seces da se osloni na nju sa strana reza.
Rezultat je daleko cistiji rez u sper ploci.
Postoji nekoliko ogranicenja, kada je budes pravio, ali to su sitnice.
Rezultat je daleko cistiji rez u sper ploci.
Postoji nekoliko ogranicenja, kada je budes pravio, ali to su sitnice.
Posto BR podrazumeva da svako zna o cemu se radi... 
Sa donje strane ploce, nekako pricvrstis (zalepis, zasrafis... sta nadjes za zgodno) komad tankog spera, lesonita, cega god, samo da je tanko i tvrdo.
Upalis cirkular i bukvalno proteras list kroz taj tanak materijal.
Dobio si povrsinu koja ide tik uz zube, i pridrzava vlakna drveta koje seces da se ne kidaju.
Sto se tice spera za izradu namestaja, balticka breza je najbolje sto sam ja do danas video.
Trik je u puno tankih slojeva, a ne par debelih u sredini i onda par tankih na povrsini.
Npr JAF brezov sper od 18mm ima 13 jednako debelih slojeva. Jeste skup, al vredi svaku paru.

Sa donje strane ploce, nekako pricvrstis (zalepis, zasrafis... sta nadjes za zgodno) komad tankog spera, lesonita, cega god, samo da je tanko i tvrdo.
Upalis cirkular i bukvalno proteras list kroz taj tanak materijal.
Dobio si povrsinu koja ide tik uz zube, i pridrzava vlakna drveta koje seces da se ne kidaju.
Sto se tice spera za izradu namestaja, balticka breza je najbolje sto sam ja do danas video.
Trik je u puno tankih slojeva, a ne par debelih u sredini i onda par tankih na povrsini.
Npr JAF brezov sper od 18mm ima 13 jednako debelih slojeva. Jeste skup, al vredi svaku paru.
- kriviekser
- Pred-majstorsko zvanje
Kao sto Bole rece, glavna prednost zero clearanca nad sinom je to sto nema krzanja sa obe stane. A posto se pravi od otpadnog materijala, kosta nista, ako je to nekome problem.
No, ajd da postavim pitanje, kada vec mogu. Skoro sve firme koje prodaju sper plocu nude i secenje. Sigurno preciznije i kvalitetnije od onoga sto mozes da postignes rucnom testerom. KAda pravis namestaj od sper ploce, gotovo sve sto moze da se isece rucnom testerom, moze i da se poruci iseceno. Ostaje ti da sa njom seces samo spojeve recimo dado ili rabbet, ali za to je glodalizxa uz vodjicu mnogo bolje resenje od rucne testere, mada moze. U sustini sve moze, ali kada znas kako ces da zadovoljis osnovne uslove preciznosti.
No, ajd da postavim pitanje, kada vec mogu. Skoro sve firme koje prodaju sper plocu nude i secenje. Sigurno preciznije i kvalitetnije od onoga sto mozes da postignes rucnom testerom. KAda pravis namestaj od sper ploce, gotovo sve sto moze da se isece rucnom testerom, moze i da se poruci iseceno. Ostaje ti da sa njom seces samo spojeve recimo dado ili rabbet, ali za to je glodalizxa uz vodjicu mnogo bolje resenje od rucne testere, mada moze. U sustini sve moze, ali kada znas kako ces da zadovoljis osnovne uslove preciznosti.
- art of wood
- Vrhunski majstor
Usput jos jedno pitanje ,ako je za namestaj sta fali panelploci?
Meni ona nekako vise pase za namestaj
Meni ona nekako vise pase za namestaj
Last edited by art of wood on 14 Mar 2019 19:52, edited 1 time in total.
hvala svima na strpljenju
vidio sam neke trikove za sječenje šperploče zaljepe nekakvu traku da bude čistiji rez. nisam čuo za ovaj vaš prijedlog ali guglat cu da mi bude jasnije:)
@art of wood iskreno nisam ni čuo za panel ploču tj čuo sam ali svrstavo bih u isti koš bacio sam oko i izgleda dobro vidit ću jos koja je razlika u odnosu na šper cijena, obrada itd
@BR pa iskreno prvo trebam nac firmu u blizini koja prodaje te ploce pa vidit da li sječu na mjeru, iako je i to doba ideja opet mi nekako bezveze počet se bavit stolarijom bez cirkulara:D Volio bi za početak sam naučit rezat, mjerit itd. da vidim kako ide ako postanem ograničen na neki način mogu trazit da mi rezu na mjeru a cirkular će mi uvik trebat..

@art of wood iskreno nisam ni čuo za panel ploču tj čuo sam ali svrstavo bih u isti koš bacio sam oko i izgleda dobro vidit ću jos koja je razlika u odnosu na šper cijena, obrada itd
@BR pa iskreno prvo trebam nac firmu u blizini koja prodaje te ploce pa vidit da li sječu na mjeru, iako je i to doba ideja opet mi nekako bezveze počet se bavit stolarijom bez cirkulara:D Volio bi za početak sam naučit rezat, mjerit itd. da vidim kako ide ako postanem ograničen na neki način mogu trazit da mi rezu na mjeru a cirkular će mi uvik trebat..
Koliko god zeleo da naucis, nemas skoro nikakve sanse da rucnim cirkularom budes precizan kao stovariste sa formatizerom. O brzii da ne pricamo.
Drugo, ako nemas mesta za stoni cirkular, nemas ga ni za tablu spera. A nju negde moras da smestis i da ima sprostora oko nje da bi mogao da je iskrojis.
Naravno, niko ne kaze da ti cirkular ne treba, ali on je tu za neke stvari koje stovariste ne moze/ne zeli da radi (tipa rezovi pod uglom, ukrajanje prema krivom zidu i slicne kerefeke).
Drugo, ako nemas mesta za stoni cirkular, nemas ga ni za tablu spera. A nju negde moras da smestis i da ima sprostora oko nje da bi mogao da je iskrojis.
Naravno, niko ne kaze da ti cirkular ne treba, ali on je tu za neke stvari koje stovariste ne moze/ne zeli da radi (tipa rezovi pod uglom, ukrajanje prema krivom zidu i slicne kerefeke).
raskrojit sam je mislio vani u dvorištu, znam da nije rucni cirkular precizan kao stolni ali s vodilicom koliko to ne precizno moze bit, cemu opce onda i vodilica ako to nemoze bit zavrsni rez..
ali pretpostavljam da ste u pravu pa da ne raspravljalo oko toga, mozda jos bolje ici cu trazit firmu koja prodaje šper, napravit nacrt za prvi komad namjestaja i dat im mjere..
Å to se tice spajanja stranica namjestaja od šperploče vidio sam da ljudi koriste pocket holle na mjestima gdje se nevide spojevi prilicno jednostavno a dosta čvrsto, je li to dobro za početak,,?
ali pretpostavljam da ste u pravu pa da ne raspravljalo oko toga, mozda jos bolje ici cu trazit firmu koja prodaje šper, napravit nacrt za prvi komad namjestaja i dat im mjere..
Å to se tice spajanja stranica namjestaja od šperploče vidio sam da ljudi koriste pocket holle na mjestima gdje se nevide spojevi prilicno jednostavno a dosta čvrsto, je li to dobro za početak,,?
Postoji nekoliko načina spajanja bez vidnih šrafova postoji više načina I svi su dobri uglavnom
A što se tiče prciznosti ručnog cirkulara to zavisi od majstora , cirkulara I vodilice
A što se tiče prciznosti ručnog cirkulara to zavisi od majstora , cirkulara I vodilice
Last edited by daleko on 16 Mar 2019 11:15, edited 1 time in total.
Pozdrav, pošto smo skoro susjedi mogu ti pomoći oko mjesta gdje se prodaje tražena vrsta ploče. Naime tu se radi o poznatoj tvrtki koja ima poslovanje i izvan Hr, a ujedno je i generali zastupnik za uvoz i distribuciju ariša na području Eu. Odnedavno imaju poslovnicu u Solinu što ti je na 30 minuta od tebe, tvrtka JAF. Koliko sam razumio tvoja ideja za izradu namještaja(korpusa) bi bila od kvalitetnije šperploče čime se smatra upravo ono što ti je ART rekao "panel ploča"(https://www.frischeis.hr/shop/Konstruktivna-ploca/Sperploce/Masivna-stolarska-ploca-Lamelirana-ploca/stolarska-ploca-hrast-furnirana-ab~p120577?category=3039975). Koristio sam je 3-4 puta do sad i mogu reći da je odlična ali i skupa cca 120E komad. Običnu šperploču treba dosta površinski obrađivati i brusiti da bi bila kao ova. Režu ti na sve moguće mjere kao i preostale vrste ploča, iverala, mdf-a i mnogo drugih materijala uz cijenu od cca 5kn/ 1 rez. Uostalom imaš njihov cijenik negdje za rezanje i kantiranje. Malo jeftiniji i manji su UMAC na Stnicama, isto prodaju iveral, šper i masiv,cjelokupnu vijčanu robu i ručkice, lajsne, imaju također raskrajač ali manjeg su kapaciteta. Obzirom da je meni ovo čisti hobi i iz iskustva sam bliži tvojim trenutnim sposobnostima od profesinalaca koji su ti odgovorili rezanje ručnim cirkularom za gotovi rub pogotovo frontu neće ispasti baš zadovoljavajuće osim da ga kasnije pituraš u punu boju. Meni se nije svidjelo kako je ispalo sa kombinirkom MIO i Roblandx31 i pilom za panel od CMT-a (~800kn) pa neće ni tebi. Kada sam zamijenio stroj (cu410) uz vagon i predrezač tek onda dobijem rub kao skalpelom rezan. Možda potoponi ručni (Festo, Makita, Mafel..) i odrade slično ali uz znatno veću cijenu. Žao mi je ako sam te malo prepao, ali je tako, barem meni, a one "sklapačine" od cirkulara MIO, Einhel, zeleni Bosch, Tomas pa i Roblad ispod određene klase nisu ni približno precizne. Kupio ih gotovo sve i podijelio za pilanje ogrjeva osim Rblanda, njega sam JEDVA prodao.
Tko spava, nije budan!
Ej poz, lipo sta nas im tu i iz Dalmacije olakšao si mi s ovim informacijama da znam odma di je najbolje uzimati materijal.
Nisi me prepao što se tiče cirkular bolje da znam na čemu sam jednostavno ću pričekati s njim, mozda pametnije uzet glodalicu za početak..
e i jedno pitanje još na koji način ti radiš spojeve s ovim pločasti materijalima?
Nisi me prepao što se tiče cirkular bolje da znam na čemu sam jednostavno ću pričekati s njim, mozda pametnije uzet glodalicu za početak..
e i jedno pitanje još na koji način ti radiš spojeve s ovim pločasti materijalima?
Ako radim neki komad koji je na podu onda bočne strane "falcujem" (ukopati glodalicom L tako da izvana ostane stijenke 4-5mm) i vidama okomito spojim korpus uz ljepiljenje. Na ovaj način se ne vide. Ako se pak radi o zidnim (visećim) elementima kuhinje onda LAMELLO keksima ili drveni čep također sa ljepilom D3, i obje varijante odlično drže standardne težine posuđa i čaša. Provjereno kod špera i iverala. Način sa keksićima (min 3kom i nizu) je najbrži, ali kekeserica treba biti kvalitetnija da se postigne pravilan spoj i da nema lufta, a za čepove napraviti ili kupiti šablon(dosta skup). Po forumu i netu imaš desetke primjera izrade šablona. Svakako samo hrabro, i nemoj se zamarati manjim pogreškama ispočetka, važno je samo da se ženi sviđa. Pogreška odražava "ručni rad" i ujedno je tvoj unikat. U svakom slučaju neće ti ispasti ništa lošije od poluproizvoda po Lesnini i sl dućanima gdje se projaju kartonski namještaji sa folijom i namještaj od iverice ispod 15mm koji nemožeš zavidati niti doveti u vinkl da si neznam kakav majstor.
Tko spava, nije budan!