bušenje rupa za šarke u alum. ramu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
belushi
Šegrt

bušenje rupa za šarke u alum. ramu

Post by belushi »

Kojim alatom je najjednostavnije i najlepše napraviti rupe za šarke u vratima od aluminijumskih lajsni.Image
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

ne znam, o kojem se alatu radi, jer meni dolaze okviri sa rupama i odrezani na mjeru.

Ali mene interesira kakva mi šajba treba za rezanje aluminijskih profila?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze da se koristi cirkular sa posebnim listom namenjenim za aluminijum (zubi su drugacije bruseni) i naravno nizim brojem obrtaja.
Pogledaj recimo http://www.festool.net/mediandoweb/inde ... _z_01c.jpg
belushi
Šegrt

Post by belushi »

Nabavio sam Ger-cirkular (Womax) i list od 64 zuba za koji mi rekose da moze posluziti u secenju alu-profila. Nameravam da ovladam izradom kuhinjskih frontova od alu-profila.
Nemojte me odmah ubijati u pojam savetima da je to nemoguce bez profi alata jer nemam novaca za to.
mbole je napisao da je potreban cirkular sa nizim brojem obrtaja. Ovo me zbunjuje jer sam gledao majstora kako bez muke sece aluminijumske lajsne sa klasicnim Ger-cirkularom.

Napominjem da sam amater i radio bih, u proseku, mozda jedna vrata nedeljno. (ovo sam lupio ali nije daleko od istine).
Vratimo se temi, molim Vas da mi predlozite (jer sigurno imate vise iskustva) kako da najjednostavnije i najbolje napravim rupe za sarke u alu-profilu.
Ako nema boljih saveta, probacu klasiku - busenje rupa i spajanje istih sa malom ceonom brusilicom. Nesto se moze uciniti i sa ubodnom testerom.
Last edited by belushi on 06 Jan 2008 20:46, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Testera za aluminijum ima tzv. negativan ugao ostrenja zuba i to obicno oko 5 stepeni.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
slaven.sa
Precizni šegrt

Post by slaven.sa »

da te malo obradulem,testera za ivericu takodje ima negativan ugao ostrenja ali 6 stepeni tako da savrseno reze aluminijum , sa naravno kvalitetnim gerom
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pogledacu kasnije u uputstvu od mog cirkulara sta pise za preporucen broj obrtaja a Al (samo da ga nadjem).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

slaven.sa wrote:da te malo obradulem,testera za ivericu takodje ima negativan ugao ostrenja ali 6 stepeni tako da savrseno reze aluminijum , sa naravno kvalitetnim gerom
Sad gledam Festove testere i svi su sa pozitivnim uglom, izuzev ove za aluminijum. Doduse ni za jednu ne pise da je specijalno namenjena za ivericu.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ja imam na cirkularu šajbu s negativnim zupcima, i reže iveral super. Inače je namijenjena za umjetne materijale (plexi i sl).
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Za ger se preporucuju testere sa negativnim uglom da ne podizu materijal nego da ga pritiskaju na podlogu, mada retko mozes u katalozima proizvodjaca da nadjes natpis da je testera bas za ger (ugao, debljina testere) a poznato je da neodgovarajuca testera daje zakrivljen rez sa ger-om.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
belushi
Šegrt

Post by belushi »

Gledao sam ovu sliku koju je mbole poslao i nikako nemogu da ukapiram šta je pozitivan a šta negativan ugao oštrenja na testeri.
Izvinite na neznanju (možda je inteligencija u pitanju) ali, molim Vas da mi ovo malo bolje objasnite.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To sa one slike i ne mozes lako da vidis. Na slici je prikaz zuba testere gledano spreda (tako da testeru vidis kao liniju). Ugao brusenja gledas sa strane (kada testeru vidis kao krug). To je ugao izmedju poluprecnika i prednje ivice zuba.
Pogledaj na http://www.oldham-usa.com/Products/SawM ... onents.htm to je pod Hook angle. Imas i opse ostalih detalja geometrije testere.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Nulti ugao je kad celo zuba zatvara ugao od 90 stepeni sa povrsinom daske. Ako je vrh zuba nagnut napred to je pozitivan ugao a unazad negativan.
belushi
Šegrt

Post by belushi »

Da bih bio potpuno siguran, evo slike testere, pa mi recite koja je.
Izvinjavam se, napisao sam da ima 64 zuba a u stvari, ima 80 zuba i zato su mi rekli da može da seče i aluminijumske profile.
Image
Last edited by belushi on 07 Jan 2008 22:21, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

pozitivan
Post Reply