@ radenko
Meni se to ulje jako svidja kao finis.
Ali...
Gusle su jednostavno nesto drugo. Nije primereno na njih stavljati bilo sta sto je "moderno". To je arhaicni instrument i takav treba da ostane u potpunosti.
Zamisli da neko krene da pravi dzeferdar sa kundakom od karbon fibera! Ok... bolji je, al to onda vise nije dzeferdar.
Zasto uopste praviti gusle od javora?
Sto ih ne izlijemo iz karbon platna i epoksida?
Mozda ce cak zvucati bolje od vecine (ko sto Ovation gitare zvuce bolje od gomile, ali ne i od onih pravih)
@nikolasi
Izvini a sta tim guslama fali? Nisu dovoljno "nasminkane"? Upravo to su gusle kakve treba da budu. Proste, jednostavne... i sviraju.
Bojim se da pokazujes krajnje nerazumevanje i nepostovanje prema necemu sto hoces da napravis.
Znam da je danas glavni kvalitet pevaljke u velikim sisama, a to dal ume da peva je manje vise nebitno... samo... malo mi se povraca od toga.
Gusle su prvernstveno muzicki istrument. Ako sviraju dobro... izgled je apsoutno nebitan.
Daj Bosku Vujacicu gusle koje nemaju ni d od duboreza na sebi, ali sviraju kako treba... sta mislis dal ce pre izabrati njih ili neke nakindjurene?
Ni Stradivarijusove violine nisu kitnjastije od drugih. Nemaju izrezbarene andjelcice na sebi, pa ipak sviraju savrseno.
Vrat gitare, koji je pod mnogo vecim opterecenjem od vrata gusala se lepi vec vekovima.
Al opet ono ali

Konstrukcija je savim drugacija, oslonac vrata na gitari ima dovoljno veliku povrsinu na koju ce rasporediti pritisak... a kod gusala to nije slucaj.. Ta povrsina je kod njih jako mala.
Zaboravi, osim ako krenes da menjas konstukciju gusala iz korena.
Kalica (kaRlica je deo tela, kalica je posuda, oblika slicnog kao rezonator gusala, pa se zbog toga tako i zove) je tu da bude razonator. Sto je tanja (a da ne pukne), i sto ima vecu povrsinu (i jos jedno 20-tak osobina), bolje ce prostirati zvuk, a to je sva sustina muzickog instrumenta.
Sta zoves tutkalo a sta zoves "nemacka lepila" (za ovo drugo prvi put cujem)?