Alati i mašina

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
aleksbn
Dodavač alata

Alati i mašina

Post by aleksbn »

Pozdrav, narode! :)

Potrebna mi je pomoć oko raspoznavanja jedne mašine i par testera/glodala koje idu uz nju. Naime, od pokojnog oca sam prije koju godinu naslijedio stolarsku radionicu sa dosta elemenata i jednom poprilično teškom mašinom. Bez obzira na to što sam nekad kao klinac radio sa njim, skoro pa ništa o svemu tome ne znam; ni kako se zove mašina, ni spomenuti dodaci, ništa. Sve to mi džabe stoji (iz totalno druge branše sam u poslovnom smislu) pa bih htio da to sve prodam.

Zamolio bih vas da mi neko napiše kako se tačno zove ta mašina, ko je proizvođač i koliko, makar orijentirno, vrijedi, i da li i koliko vrijede testere i glodala uz nju. Na netu sam uspio da iskopam da ima 5 operacija: abrihter-diht-cirkular-frezer-bušilica i da je svi zovu stolarska kombinirka. Čini mi se da sam negdje našao da ova 2 elektromotora imaju po 1,5 KW.

U prilogu su i slike mašine i tih testera/glodala. Znam da su testere većinom za baciti i bezvrijedne, al' et', možda griješim, pa da provjerim. :D Hvala unaprijed!

Mašina
Image Image Image Image Image Image

Glodala
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Testere
Image Image Image Image Image Image Image Image

P.S. Testere su u ovakvom stanju zato što sam nakon očeve smrti dao radionicu na korištenje nekome ko se očigledno ne razumije u stolariju mnogo više od mene, pa ih je ostavio u jako lošem stanju.
Last edited by aleksbn on 29 May 2018 23:45, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajde prvo upisi u profilu odakle si (polje Lokacija), tj. ispostuj pravila foruma.

Imgur nije bas druzeljubiv sa deljenjem slika po forumima.
Pogledaj ovde: http://www.stolarskaradionica.com/forum ... php?id=212
aleksbn
Dodavač alata

Post by aleksbn »

Završio sam tražene izmjene. Hvala na pomoći! :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Motori deluju malo poveliko za 1.5KW.
Rekao bih da bar na jednom od njih postoji originalna plocica, pogledaj treba da pise koliko je KW.

Testere i glodala... tesko je videti sa slika, al osim malo rdje ne deluju ni bas tako lose. Naravno trebalo bi ih naostriti. To mora da uradi ostrac, ne moze u SSM varijanti. On ce ti i reci sta se isplati raditi a sta je za bacanje.

Kombinirka jeste, jeste sa 5 navedenih operacija, a cije proizvodnje to ce ti vec reci neko ko se malo vise razume u modele.

Cena... pogledas po koliko se nude slicne po oglasima. Zavisi i od toga u kakvom je stanju masina, jel ima zazora u lezajevima, da li su osovine prave...
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

po slikama bi rekao da je masina Bobikina malo komplikovana za prelazak sa abrihtera na diht i obrnuto!
smirglaj nikad dosta
aleksbn
Dodavač alata

Post by aleksbn »

Sutra ću odnijeti noževe oštraču pa ću vidjeti ima li šta od njih. Skoknuću i do radionice (17 kilometara mi je udaljena od stana pa ne idem tamo baš zbog svake sitnice), da vidim mogu li iskopati pločicu na motorima.

Elem, malo sam razgledao slike raznih kombinirki, i ne liči mi na tu Bobiku nikako. Bobika mi izgleda značajno manja od ove moje. Više mi liči na Skopljanku, ali vidim da ima razlike i u odnosu na nju. Liči i na SCM 2000d, ali ta definitivno izgleda bolje (bar meni kao nekome ko se ne razumije u to).

Ma... Odustajem, baciću je na oglase pod imenom Skopljanka, pa nek me ispravi ko bude znao šta je tačno. :skratta:
Hardwood Classics
Brzi dodavač alata

Post by Hardwood Classics »

Ovo ti je tzv Skopljanka kombinirka, u dobrom stanju vredi oko 1500 eu.
A ukoliko bi prodao nozeve javi mi u pp.
Last edited by Hardwood Classics on 05 Dec 2018 14:39, edited 1 time in total.
Post Reply