Bugije- ostrenje ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Postoji relativno port trik koji donekle pomaze kod otpora koji pruzaju augeri u dubokim rupama. Ne resavaju ga u potpunosti, ali svaka sitnica pomaze.

Probaj da bocne ivice spirale burgije, pone koje su u kontaktu sa ivicama rupe, namazes voskom. Takodje vosak na povrsinama spirale kojima se izvlaci strugotina dodatno pomaze. Ne trebas mnogo da razmisljas, dovoljno je sve protrljati obicnom svecom pre pocetka busenja svake rupe.

Trebalo bi da barem malo olaksa busenje i vadjenje.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

tomislavm wrote:
maricaiivica wrote:@radenko, vidi sta kazu ovi plaćenici :forvonad:
https://youtu.be/DkZ1L5WTdK0
Za tu Dewalt bušilicu mogu se kupiti 9ah baterije... Imam ih ja.... Košta cca 130eur komad... Plus porez...

A baterijska tehnika je otišla prilično daleko... Ima na YouTube Dewalt portable power station.... Na 2 takve baterije može se vaditi.
I da nakon svake dvije, tri rupe pustiš da se bušilica I baterija ohlade izbušio bi još više rupa.....
Zanimljiv koncept ali ih previse pljuju na Dewalt sajtu i netu uopste.
Cekamo Radenka da je malo izmaltretira negde oko Lajkovca :skratta: i javi iskustva
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Radenko busio rupe u gredi hrastovoj fi 22 mm burgija obicna naostrena za drvo , greda 22 cm sa jednom baterijom izbusio 25 rupa koliko mi je trebalo za sat vremena i zato sam rekao da je bolja od busilice na sruju koju imam od 1100 w pre se ona zagreje nego dewalt na baterije jer je motor na njoj bez cetkica!
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cekic? Sta on tu trazi?
Ajd da ponovim. Hrastovina i zeleznicki prag su samo dalji rodjaci :) Nikako ista stvr.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Rekao je čovek "bez četkica" Mbole!:D

Radenko, jel to bilo sve od nje ili je mogla još da buši?

A to grejanje na električnim bušilicama ne znači ništa loše. Prosto, takav je princip rada, nije idealan, ali radi i to duuugo...

Metabo UHE 28 multi, kupljen 2008. Ima maraton motor koji može dugo da radi. Zagreje se i to dosta, toliko da ne možeš držati deo od aluminijuma na njoj jer će te opeći. Ima Lampicu za označavanje kvara na kablu, četkicama i kada je motor pregrejan. Nikad nije prijavio pregrejanost motora. Bušio sa njim i po 40-50 rupa 10mm u armiranom betonu bez gašenja. Vreo, ali radi bez problema. Samo dobre burgije i udri. Prijavljivao je grešku na kablu. Promenjen je. Usput su zamenjeni ležajevi na rotoru(zato što su tek počeli da pokazuju znake istrošenosti), rekao sam menjaj odmah i to je to... Radi kao sat.

Å temerica isto GSH5CE vrela da gori posle nekoliko sati konstantnog rada na aluminijumskom delu kućišta. Takođe poseduje lampicu za grešku. Nikad upalila od 2010.
Last edited by elektrolog on 18 Nov 2018 12:20, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

::neznam:: kako li sam ja procitao cekic... ostace misterija
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Rekao sam motor na dewalt je bez cetkica i sa jednom baterijom od 5ah izbusila je 25 rupa u hrastovoj gredi debljine 22cm za sat vremena i jos je mogla, a imam tri baterije tako da sam mogao triput vise da izbusim rupa ali mi nije trebalo!
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pa kad samo na cekice mislis. ;)
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

elektrolog wrote:@Lepojebitifin Hm, mene zanima ta mašina! Nisam to viđao do sad. To je kao bežična bušilica na gorivo, zar ne? Kako radi? Daj neke karakteristike, baš me zanima..................... koliko potroši ova mašina goriva. Recimo, kad je baš koristite, koliko sipate za jedan dan?
Ostah duzan odgovor , evo par slicica a i danas sam proverio , u rezervoarce staje 0,65l

Image

Inace snalazimo se sa onim sto imamo i improvizujemo , napr varioci su mi navarili ove plocice za tela burgije ,

oblikovao sam ih , naostrio i moglo bi sereci da prilicno dobro funkcionisu ( bar za nase potrebe )

Image
Last edited by LepoJeBitiFin on 20 Nov 2018 16:40, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

BR wrote:Pa kad samo na cekice mislis. ;)
br nije cekic neko cetkice?
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja mislio na Boleta. Kod njega vazi ona stara, nemoj silom, uzmi veci cekic.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Dobismo pre neki dan jos par novih masina a na neki nacin se i one nastavljaju na temu .

Robusne su i jake ( a i bucne ) i tesko da bi im se mogao naci neki pandan sa baterijama ?

Image

Image

Image

Image

Ove zeleznicke tirfone ( 160x22) sa jednim ponjenjem rezervoara i pod punim gasom zaviju 80 kom .

Naravno prvo se odradi pilot rupa fi 16mm.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z4KVOhKT ... e=youtu.be[/youtube]
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

Tirifonka...svaka cast, iz ruke ,zar nije lakse sa postoljem😂 ranije su bile na dvotaktnim motorima sad su na te masine stavili OHV motore koji se gase na svako jace opterecenje recimo kad zavrces dz 13 tirfon( taj gore sa slike ) u bukov prag
Last edited by art of wood on 14 Feb 2019 20:16, edited 1 time in total.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Verovatno si mislio na ovako nesto Image i u pravu si , mnogo je lakse sa postoljem ali samo kad se radi na koloseku ................

U ovom slucaju pragovi ( 4-5000 ) su slozeni po placu ( naravno bez sina ) Image tako da je ovako prakticnije .

Imamo nekoliko masina , i nisam primetio da se gase ( a rade pod punim gasom ) dok zavijaju Image
Last edited by LepoJeBitiFin on 15 Feb 2019 09:15, edited 1 time in total.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Jel to četvrtasta glava?
Post Reply