Kvalitetnije burgije

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Trostepenom burgijom, kupljenom na NBg buvljaku. Isto ko i za veci (naravno za njega ide trostepena burgija sa drugim precnicima).
borism25
Majstor

Post by borism25 »

BILJEŽNIK wrote:
borism25 wrote:, preko 130 rupa za manje od 3h. Evo i koja slika
Preko 130 rupa za desetak minuta, sve sa "tramakanjem" šablone i materijala: https://www.youtube.com/watch?v=QwgwvRVftek
Istina, odlicno rjesenje. samo ovdje sam mislio pod rupe, falc za lesomal i sklapanje :) najbrze ide busenje ovih malih rupica za police :) kod mene je najednostavnija tehnika preko sablone prije svakog posla si napravim jednu i pici.

https://photos.app.goo.gl/qfaz3bejUewNHT7B7
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

mbole wrote:Trostepenom burgijom, kupljenom na NBg buvljaku. Isto ko i za veci (naravno za njega ide trostepena burgija sa drugim precnicima).
mbole , napisi mere te burgije za " male " konfirmate :D . Da vidim preko alija ako ima :forvonad:
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Vidim spajas elemente keksericom a zasta su ove rupe ( 3 kom ) u donjoj zoni ( otprilike f6mm ) :forvonad:
borism25
Majstor

Post by borism25 »

LepoJeBitiFin wrote:
Vidim spajas elemente keksericom a zasta su ove rupe ( 3 kom ) u donjoj zoni ( otprilike f6mm ) :forvonad:
5mm za konfirmat

lakse mi je busiti rupu s busilicom u tom polozaju a pritom mi s unutarnje strane ostane sve cisto posto s vanjske strane upustac rijesi ostalo. A nakon sto prislonim ivericu imam manji postotak da mi ruka ostane u nekom cudnom polozaju a imam vec 2cm prostora za staviti svrdlo.
Last edited by borism25 on 08 Aug 2018 14:08, edited 1 time in total.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Ok , jesi li probao samo sa konfirmatima ?
borism25
Majstor

Post by borism25 »

LepoJeBitiFin wrote:Ok , jesi li probao samo sa konfirmatima ?
Jesam sebi sam radio bez kekseva par elementa ali je puno lakse s keksevima, nema ti kud pobjec za vrijeme busenja i uvijek mi bude lijepo poravnato.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Premericu kad dodjem kuci (jos sam na poslu).

Ja sam koristio tiplove 6mm, po dva komada upravo da mi poravnaju spojeve. Nisam ih ni lepio, samo izbusim rupe i ubacim tiplove, oni poravnaju sve, a vezu drzi konfirmat.
Tipl je (us sablon naravno) zgodniji posto poravna po dve ose, dok keksic samo po jednoj.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Malo treninga i nema potrebe za tiplama i keksima. U mom slučaju bi to bio gubitak vremena.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U vecini slucajeva i ja radim "direkt", ali ako bas hocu da bude "100% pic", koristim tiplove.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

BILJEŽNIK wrote:Malo treninga i nema potrebe za tiplama i keksima. U mom slučaju bi to bio gubitak vremena.
potpisujem , uz dodatak . . . . improvizujte neke sablone ili rucne stegice , EM ubrzava postupak ,EM poravnava ivice sve u dlaku ,

EM od samog starta ( sklapanja ) drze prav ugao . . . . ( pa ne morate na kraju sa ledjima da jurite vinklu korpusa)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M9ENF6-m9OM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3QewnINZCf4&t=14s[/youtube]
Last edited by LepoJeBitiFin on 08 Aug 2018 21:51, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo ih mere burgije za mali konfirmat. Imam dve i nisu potpuno identicne
fi 3.5 duzina 38
fi 5.3 duzina 12
fi 7, odnosno fi 7.5 do kraja, to jest to je bio precnik originalne burgije koja je prebrusena na trostepenu.

Prav ugao nije neki problem, osim ako bas debelo omasis, posto kad sraf privuce, ploce se prilagode uglu koji je na ivici.
Problem je bezanje ivica, napred-nazad i levo-desno, to jest da nisu perfektno poravnate.
Slazem se da uz malo vezbe to moze da se postigne perfektno iz ruke, al ponekad vidis i da ti ne ide (ima dana...), ili zelis da izbegnes slucajne greske.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

borism25 wrote:
BILJEŽNIK wrote:
borism25 wrote:, preko 130 rupa za manje od 3h. Evo i koja slika
Preko 130 rupa za desetak minuta, sve sa "tramakanjem" šablone i materijala: https://www.youtube.com/watch?v=QwgwvRVftek
Istina, odlicno rjesenje. samo ovdje sam mislio pod rupe, falc za lesomal i sklapanje :) najbrze ide busenje ovih malih rupica za police :) kod mene je najednostavnija tehnika preko sablone prije svakog posla si napravim jednu i pici.

https://photos.app.goo.gl/qfaz3bejUewNHT7B7
A da par takvih sablona napravis u npr pertinaxu ili nekom tvrdjem materijalu pa da budes miran nekoliko godina?
Jedan kratak, za u manji element, jedan od 170cm,...
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

borism25 wrote:Jesam sebi sam radio bez kekseva par elementa ali je puno lakse s keksevima, nema ti kud pobjec za vrijeme busenja i uvijek mi bude lijepo poravnato.
Gornji element dubine 30cm dva 4 x 50 sarafa bez keksa bez tipli probusim jednu rupu 2.5mm na ploci prislonim drugu i samo zasarafim. Prije nego ubacim saraf stegnem kutnom stegom i ravno je.

Donji element 55 dubine 3 sarafa 4 x 50 isto kao i gornji element. Napravio brdo korpusa nisata se raspalo nije.
Predbusnenje, pa tiple ili keksi nekako mi to zvuci sporo i komplicirano.
Last edited by djuro2 on 09 Aug 2018 07:01, edited 1 time in total.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

djuro2 wrote:..................................................................................................
Predbusnenje, pa tiple ili keksi nekako mi to zvuci sporo i komplicirano.
Samo u slucaju kad ne sme da se vidi sraf ( glava konfirmata , sraf od ekscentra . . . . i sl ) uz tiplove ili ekscentre dodam malo drvofixa i gotovo . . .

inace je gubljenje vremena . . .

mbole ,hvala na merama
Post Reply