Ravni frontovi od punog drveta

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Kole-Stolar
Majstor majstora

Ravni frontovi od punog drveta

Post by Kole-Stolar »

Na slici ispod se vidi komoda koju je potrebno da napravim.
U pitanju su frontovi od jasena i u drugoj varijanti od hrasta a korpusi bi bili od univera.
Frontove bih tretirao uljem.
Ono sto mene muci jeste ako se daske sloze i slepe kako treba hoce li se izbeci mogucnost savijanja prilikom rada drveta ?
Dimenzije frontova su 45x45cm

Image
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

zavisi koliko je dobro osuseno, ali mislim da je bolje te frontove napraviti od furnirane panel ploce ili sperploce.
Last edited by Pezzo on 24 Jun 2018 14:45, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

I ja se slazem da je bolje furnirano jer sigurno nema krivljenja i mozes jako lep furnir da izaberes.

kanrovanje moze letvicom 2mm da se uradi.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Furnir jeste i lakša i bolja opcija. Ali ako moraš raditi od punog drveta stavi kušake sa unutrašnje strane. Gledao sam na netu dosta ozbiljnu firmu kako pravi takva vrata, ako nađem link, poslaću ti
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Našao.

Evo kuhinje:
https://www.youtube.com/watch?v=eVY6ZDBmsLQ

A evo i kušaka:
https://www.youtube.com/watch?v=IejAqj-AiHs

Mada.ni sa kušacima ne možeš biti 100 % siguran da se neće pokriviti. I dalje dosta zavisi od drveta.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Naravno da moze, i da bude stabilno. Sve pokazali u videu, samo nisu objasnili.

Kod nas je jedini izbor orah, i to radijalno secen. I nema nikakvih problema. Ako imas dobro osusenu krusku, koja je odstajala, i naravno radijalno secena, moze takodje.

Kusaci nisu za to, u drugom videu pravi sto gde to ima smisla. Ne moze svaka konstrukcija na sve.

Naravno, drvo moras da okacis tako da moze da radi.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Izbor je na kraju ipak furnir, kusaci tesko da bi se uklopili ovde no nije na odmet za ubuduce da ih imam na umu :)
Orah jos i nekako da nadem aa sto se kruske tice nema sanse ps. sta se desava sa termo tretiranim jasenom ? jel on mozda pogodan za ovakve stvari ?
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
borism25
Majstor

Post by borism25 »

Ja sam kod sebe pravio od Bora 28mm ispalo nakraju 22mm, to je bilo sve namjenjeno brodskom podu i covjek nije uspio prodat, ja napravio fronte za kuhinju i komodu, isto tako sam i cijelu komodu od toga napravio i nije mi se nigdje izbacilo, sad vec ima 7-8mj. Nema stolara koji mi nije rekao da se nece izbaciti. Fronte se drze s 2 eventualno negdje 3 sarafa na ladicama 80x26cm dok su fronte na sarkama 78x39cm. Sve sam ih izrezao u jednakim velicinama i tako sljepio, stojale su 7 dana nakon hoblanja da vidim dali ce se neka od letvica izbaciti no sve je bilo ok.

Image Image Image

A ovdje je i komoda

Image Image Image Image
Last edited by borism25 on 26 Jun 2018 22:36, edited 1 time in total.
Post Reply