Bosch GMF/GOF 1600

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Bosch GMF/GOF 1600

Post by kriviekser »

Da li neko ima iskustva sa ovom/ovim masinama? razmisljam o kupovini gmf varijante. Cesljao sam strane forume i vidim da se zale na sam motor da brzo crkne. Takodje vidim da ima i problema sa potenciometrom, kao i problem sa proklizavanjem dubine kada se zakljuca na zeljenu dubinu.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Zasto uopste razmisljas o Boscu? Za te pare moze da se uzme bolja masina, osim ako ti bas izuzetno ne trebaju dve baze. A onda je AEG bolje resenje. PAsuje u americke ruter liftove za razliku od boska.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

bravo, zabO si bas gde treba. Druga opcija je upravo aeg mf 1400 ke,koji mi je bio prvi izbor, ali o njemu sam jos manje informacija nasao. Druga i bitna stvar je cena. Kod nas za aeg sam trazio od prodavaca ponudu, od 5 prodavaca najniza ponuda je 85k dinara.Dobronamerno sam im rekao da kazu NE drogama. U svetu u kom zivimo, gde nam je internet u dzepu, oni zacepe cenu 2x vecu nego u EU zemljama samo zato sto je Aeg slabije zastupljen kod nas nego Bosch. Treca stvar je garancija, koje se bojim da cu dobiti ako kupim alat preko(u smislu da mi ovde vazi garancija) ,zato i pitah za bosch jer kod nas je cena kao i u DE,pa gubi smisao kupovina te masine preko grane.

Ako imas iskustva sa aeg napisi molim te
Last edited by kriviekser on 09 May 2018 10:26, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ne videh prethodno, prvo upisi lokaciju na kojoj se nalazis, da te ne bi poslali u prodavnicu u Ugandi. A i obavezno je po pravilima foruma, pise na vrhu.
AEG-a sam probao samo nekoliko minuta, u jednoj prodavnici u Nemackoj, gde je bio postavljen u Jes Em lift. Tih nekoliko minuta nisu definitivno dovoljni, pogotovu sto nije bio u originalnoj konfiguraciji.

Sto se Boska tice, imam malo vise iskustva, mozda pola sata, i nesto igranja po prodavnici. Na prvi pogled deluje daleko ispred ostalih rutera u toj klasi cena kod nas, ali samo na prvi pogled. Vrlo brzo shbvatis da je vecina toga sto vidis samo maska.

Prvo pitanje koje se postavlja je cemu fiksna baza na tako velikom ruteru. Ona itekako ima smisla ali na laksoj i manjoj masini. Kada radis sa fiksnom bazom koristis uglavnom mala glodala, i tolika snaga nije portrebna. I AEG je tu na samom vrhu upotrebljivog, iz nekog mog iskustva stvarno ne vidim potrebu za vise od 1.5 HP, tj nekih 1200W.

Sledeci problem sa Boskom su kontrole, koje ga sprecavaju da radi izvan baze. Vec time, ne mozes samo motor da stavis u stonu glodalicu, pa gubi mnogo prednosti. Osim ako ne odlucis da fiksnu bazu namontiras u sto, a da izvan koristis uranjajucu bazu. No opet, ne gine ti saginjanje ispod stola posto bosko mora da se fiksira u fiksnoj bazi, a to moze samo odozdo.

Ono sto je ozbiljno pitanje je za sta ti treba glodalica. Ako za sto, mnogho bolje resenje, za isrte ili manje pare od Boska je Makita RP2300. One su skoro bile na popustu, mozes da proveris da li je cena ista.

Sto se garancije tice, ni jedan proizviodjac nema ovlasceni servis koji priznaje EU garanciju kod nas. Za popravke u garantnom roku, sve sto kupis napolje, moras i da popravis napolje. Posle garantnogg roka, imas servise i kod nas, u njima je saty jeftiniji nego napolju, ali su delovi jednako skupi kao i alat, pa se svede na isto.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Ja vec 6 meseci drljam sa tim boschom, nisam nikakve probleme za sad imao ni sa potenciometrom ni sa proklizavanjem. Jedino sto s' vremena na vreme podmazem uranjajucu bazu da lakse uranja. Prekjuce sam fiksnu bazu montirao u sto i radi odlicno, izbusio na insertu rupu za imbus kojim se steluje dubina, a imam u planu motoric da ugradim da na dugme mogu da dizem i spustam. Lako ga izvlacim iz fiksne baze i stavljam u uranjajucu, samo izvucem insert iz stola i sve odozgo radim, nema nikakvog saginjanja. Sve u svemu zadovoljan sam, vrlo robosna masina.
Last edited by winston1989 on 09 May 2018 17:58, edited 1 time in total.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

bila nekad upisana lokacija, ne znam kako je nestala. reseno svakako.
ideja je da fiksna baza bude ispod stola, a fino podesavanje radim odozgo. Mada se moze raditi i bez baze pravljenjem kontakte plocice sa tri izvoda.
Van stola je ideja sa drugom bazom da se radi. Imam par glodala od pola inca pa zato ta snaga...
Treca pogodnost bi mi bila danas sutra ako se odlucim za cnc diy, frezer koristiti i u njemu.

Saberi oduzmi, za hobistu deluje svestrana masina:)
barem deluje...
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

winston1989 wrote:Ja vec 6 meseci drljam sa tim boschom, nisam nikakve probleme za sad imao ni sa potenciometrom ni sa proklizavanjem. Jedino sto s' vremena na vreme podmazem uranjajucu bazu da lakse uranja. Prekjuce sam fiksnu bazu montirao u sto i radi odlicno, izbusio na insertu rupu za imbus kojim se steluje dubina, a imam u planu motoric da ugradim da na dugme mogu da dizem i spustam. Lako ga izvlacim iz fiksne baze i stavljam u uranjajucu, samo izvucem insert iz stola i sve odozgo radim, nema nikakvog saginjanja. Sve u svemu zadovoljan sam, vrlo robosna masina.
da li si koristio veca glodala? ako jesi, kako se nosi sa njima?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Jedino za sta je bilo sta Boschovo dobro je izbegavanje, u sirokom luku. Pogledaj malo po temama, videces da bilo ko ko ima malo vise alata nema dobro misljenje o Boschu.

Jos bolje, odi u neku prodavnicu, probaj da uronis Makitu, predji u drugu, probaj da uronis Boscha, i mislim da ce ti sve biti jasno.

Za u sto, taj Bosch nema snagu da tera veca glodala, a doci ces do njih kad tad.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Koristio sam profilno glodalo juce na hrastovoni da isprobam pod stolom, ko kroz puter je islo. Br, imam hammer b3 pa cu na njega veca glodala kad zatreba, za ovo sto radim Bosch mi je odlican. Ja ga preporucujem, sad sta drugi misle, ne znam. Makita mi se nista nije svidela, teska i neergonomicna
Last edited by winston1989 on 09 May 2018 21:44, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Na osnovu cega si zakljucio da je neergonomicna? Moje iskustvio je suprotno, mnogo se lakse kontrolise, i sa njom radi od Boscha, i Tritona. I udobnija je.

To sto je teska, sa tom snagom motora je prednost.

Ni jedna glodalica ne moze da prodje velikoj frezi, jos kada treba da se guraju veliki komadi, neuporedivo je. No, vecina amatera nema mesta za tako nesto.

Sa druge strane, kada pocnes da radis normalne stvari bez stola, retko kada treba preko 1200 W. Osim ako se ne prave camci, ili je u pitanju tesarski posao.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

konkretno od bosha imam 2-28 i iskreno prezadovoljan sam tom cekicarom,ponajbolja je u klasi. Nema puno veze sa drvetom :) Negde opet dodjemo na temu da zavisi da li se masina pravi u Kini, Mexiku ili Nemackoj.
prosto trazim nesto sto odgovara potrebama i dzepu. Gotovo sam prelomio, i nameracio se na kupovinu of 1400 licno meni dragog festool-a, ali aeg i bosch prosto mi imaju svestranije resenje.

hm, winstone sta kaze nalepnica, gde se prave gmf frezeri?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Uopste nije bitno gde se pravi, ako je kompanija koja stoji iza proizvoda ozbiljna, i ima ozbiljnu zavrsnu kontrolu.

Recimo, Makita svoj diht 1200 NB pravi u Kini, a i dalje je po najnizem brioju reklamacija na prvom mestu. Izvor je Amazon u Americi.

Apple gomilu svojih proizvoda sklapa u kini, pa opet, ne bih razmislio dva puta da kupim bilo sta sto je potpisao Apple, i stoji iza toga svojom garancijom.

Sa druge strane, kada vidim bilo sta Boschovo, zaobidjem u sirokom luku. Bez obzira gde se pravi. ISto kao i neke druge marke, koje su se zestoko pokvarile, posto je osnovni cilj profit po svaku cenu.
winston1989
Samostalni majstor

Post by winston1989 »

Moj je made in Mexico. Iskreno, ako kupujes ovde, kupi ga kao fizicko lice i ako ti se nesto pokvari, raznjaka u prvih 6 meseci, trazi novce nazad, ne prihvataj zamenu i opravku i kraj price. Tako je po zakonu u zastiti potrosaca, sad za firme ne znam dal vazi isto. Ma da mislim da ces biti zadovoljan.

Br, pusti tu apple pricu i njihov kvalitet, pogledaj Louis Rossmann kanal na youtube da vidis sta covek prica. Dzaba im lep dizajn kad im svaki proizvod ima manu, nisu dzabe bili primorani na svaki model laptopa od 2007 da produzavaju garanciju (al kurvanski nacin da je malo kome vazilo to produzenje) jer su crkavale vitalne komponente. Sad je drugaru pre nedelju dana crko graficki cip na late 2011 15in mbp koji je platio preko 2200e. Meni najnoviji 5k iMac posle 2 nedelje zavrsio na zameni ekrana u iStyle. Najgora kompanija koja postoji, setices se sta sam rekao kad ti mesec dana posle garancije prozvizdi graficki cip na mbp :hurra:
Last edited by winston1989 on 10 May 2018 08:31, edited 1 time in total.
kriviekser
Pred-majstorsko zvanje

Post by kriviekser »

ne mogu da nadjem info za makitu rp2300 koji je max precnik glodala, isto vazi i za bosch gmf. Da ne znate mozda?

zanimljivo da aeg-ovo kuciste je od magnezijuma i hvata se patina, koja pravi problem u podizanju /spustanju

hvala obojici na odgovorima
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

winston1989 wrote:Br, pusti tu apple pricu i njihov kvalitet, pogledaj Louis Rossmann kanal na youtube da vidis sta covek prica. Dzaba im lep dizajn kad im svaki proizvod ima manu, nisu dzabe bili primorani na svaki model laptopa od 2007 da produzavaju garanciju (al kurvanski nacin da je malo kome vazilo to produzenje) jer su crkavale vitalne komponente. Sad je drugaru pre nedelju dana crko graficki cip na late 2011 15in mbp koji je platio preko 2200e. Meni najnoviji 5k iMac posle 2 nedelje zavrsio na zameni ekrana u iStyle. Najgora kompanija koja postoji, setices se sta sam rekao kad ti mesec dana posle garancije prozvizdi graficki cip na mbp :hurra:
Skrecemo sa teme, no ajd, ja poceh. Da ne ureknem, no mislim da imas iskustva sa jako malog uzorka. U uzem okruzenju u kome se krecem svakodnevno (kolege, prijatelji, poznanici, porodica), ima preko 40 MACova, i jedno 200 komada raznih modela Iphona, sa visegodisnjim koriscenjem. Recimo sve u svemu, preko 100 uredjaj godina za racunare, i jedno 500 uredjaj godina za telefone. I jos nisam cuo za jedan pokvaren, u normalnom roku koriscenja. (U stvari, mislim da je neko, ne iz uzeg kruga ljudi sa kojima se vidjam svakodnevno) isto imao problem na pocetku, koji je otklonjen odmah.

A nije da ih ne maltretiramo, barem 15-20 od ovih rade svakodnevno van temperaturnog opsega u kome bi trebali da rade, i opet bez problema. Na preko +40 ne crkavaju. Pri tome vecina nikada nije iskljucena.

Sa druge strane, sa obbzirom da imamo i nekoliko stotina prime laptopova drugih, takodje premium proizvodjaca, tipa Dell, HP, Lenovo, broj pokvarenih je poprilicno veci.

kriviekser wrote:ne mogu da nadjem info za makitu rp2300 koji je max precnik glodala, isto vazi i za bosch gmf. Da ne znate mozda?

zanimljivo da aeg-ovo kuciste je od magnezijuma i hvata se patina, koja pravi problem u podizanju /spustanju

hvala obojici na odgovorima
Maksimalan precnik glodala koje moze da prodje kroz stopu na Makiti je 58mm. upravo premerio. No to nije navece glodalo sa kojim mozes i da radis, ako je pametno montiras u sto.

Ako je verovati Boschovom uputstvu,najvece glodalo je 50mm.

Postoji jos jedna zackoljica. Iz mog iskustva, podrska za Boscha u Srbiji, sa delovima koji nisu standardni je losa. Sve sto sam trazio, tipa caure za 1/2" nisam uspeo da nadjem, uz najbolju volju. Sa makitom, nije bilo nikakvog problema.

Jos nesto sto bi meni smetalo, a ultra lako je resivo kod Makite su vodece caure. Boschove su prilicno skupe, a jedini adapter za standardni PC koji sam video, kada sam kupovao glodalicu je Leighov, sa kojim nesto i bas nisam bio sretan. Sa druge strane, nije da Makitin nema mana, posto nema zub koji ga drzi u polozaju, pa zeza na Leigh jigu ako ne pazis pa se okrene, ali se to resi parcetom teflonske trake okolo.

Makita ima i najbolji sistem spustanja, posto je jedina opremljena linearnim lezajevima, za razliku od ostalih koji imaju caure. Razlika je tolika da znam neke festolovce koji su bili odusevljeni, pa nisu mogli da prestanu da se igraju ;)
Post Reply