Renoviranje dječije sobe
Hej kolege prijatelji pa nećemo se valjda posvađati oko stiropora ili stirodura,da je to neka dobra konobarica ili slično još ajde de ali ovo nikako.Ok znači ovako vi bi kako sam shvatio najradije napravili kombinaciju od stiropora i gips-kartonskih ploča,i meni se to nekako najviše sviđa jer to sve mogu sam i nije toliko štetno jer mogu napraviti i ovako;postavim roštilj od letvi ( one su mi draže a ionako dobro zaštićene odnosno premazane će podurati duže od mene ) između naljepiti stiropor jer je jeftiniji pa preko njega navući sloj ljepila kao glet sloj ( da mu zatvorim zrak što više ) i onda gips-kartonske ploče,i naravno pogletati i pofarbati.Jel mislite da bi to bilo dovoljno dobro?A na taj način bih morao i plafon srediti jer je prostorija koja je iznad veranda odnosno ulaz u stan iznad.Ne samo zbog toga jer taj ulaz ustvari ta prostorija nije grijana a samim time bi mi i hladila sobu,nego šta mi je plafon ostao neuređen nije nabačen ( malterisan ).Nekoć je ta prostorija služila tastu kao atelje i neko malo spremišta pa je tako nedovršeno.
Čovijek sniva a Bog realizira!
skoro kupismo neke šampinjone na tacnici od stiropora i uvijene najlonom bacismo ih na roštilj i nama Marko ništa nije falilo, doduše kumu Bobanu se dva dana vrtelo u glavi ali ne od stiroporske posude već od špricera...
ne stvarno ceo svet radi izolacije sa stiroporom i nikome ništa ne fali a staklena vuna je veći problem
ne stvarno ceo svet radi izolacije sa stiroporom i nikome ništa ne fali a staklena vuna je veći problem
Marko Enter wrote:Stiropor se radi od pilistirena , vrlo otrovne hemikalile koja konstantno ima blago isparenje , Naelektrise se pozitivnim (za coveka negativnog uticaja) statickim elektricitetom koji je stalan i prakticno se neda skinuti
pozdrav Marko
Last edited by šarenko on 03 Jan 2009 06:19, edited 1 time in total.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Ma dobro sad sigurno postoji neka razlika u stiroporu za građevinu i za prehrambenu industriju.Nego recite mi jel mogu isti postupak primjeniti i za plafon,mislim da mogu nebi trebalo biti nekog problema zar ne?:/
Last edited by Strkic on 03 Jan 2009 08:33, edited 1 time in total.
na plafoinu ide kec stiropor jer je lagan ali opet je bolji rigips devetka to bih ja preporučio jer sam tim pločama radio onu našu kuću na selu u Miloševcu.
Bile su kolenike ili već kako se zovu, mi ih obijemo do greda postavim metalni roštilj U profil i P profil TERVOL kao izolator i naravno table rigipsa No9
posle toga ga ogletujem i sada je kao kutija.
To nije skupo alije najlepša i najjeftinija varijanta
Bile su kolenike ili već kako se zovu, mi ih obijemo do greda postavim metalni roštilj U profil i P profil TERVOL kao izolator i naravno table rigipsa No9
posle toga ga ogletujem i sada je kao kutija.
To nije skupo alije najlepša i najjeftinija varijanta
- Marko Enter
- Majstor majstora
Neznam sta da vam kazem za stiropor , ja sam radio sa rigipsom i svugde gde je radjeno mecana je vuna (to sam radio sa jednim majstorom u nemackoj koji radi sa time ) verovatno ima neki razlog zasto se ne mece stiropor,
evo pogledaj nene tutorijale kako se postavlja rigips
http://www.youtube.com/watch?v=4wCcl68OBD0
http://www.youtube.com/watch?v=xHXIaPdTzkc
pozdrav Marko
evo pogledaj nene tutorijale kako se postavlja rigips
http://www.youtube.com/watch?v=4wCcl68OBD0
http://www.youtube.com/watch?v=xHXIaPdTzkc
pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata 

Ko je pomenuo svadju?
Ovo je samo "malo ostrija diskusija"
Glavni razlog zasto se za izolaciju unutrasnjih zidova koristi tervol a ne stiropor je naravno njeno velicanstvo cena.
Strki mislim da nemam potrebe da lepis stiropor na zidove, sasvim je dovoljno sto preko njega ide gipskarton ploca, koja ga drzi (nece on nikkud da pobegne). Eventualno mozes tackasto da ga zalepis cisto da ti bude lakse. Samo lepo popuni sav prostor. Naravno od debljine letvi koje koristis kao rostilj zavisi i debljina stiropora (kao i obicno sto debje to bolje). Moja preporuka ti je da ides sa min 3cm.
Mrezica odnosno sloj lepka za stiropor ti nece pomoci da ga zatvoris posto su paropropusni, tako da ti je to bespotreban posao i trosak.
Za plafon moze potpuno ista kombinacija, s tim sto tu ides sa gips plocom od 9mm (a ne 12.5 kao za zidove). Stiropor 3cm je i dalje dovoljno lagan da ne optereti gipskarton ploce. Jedino sto bi ovde mogao da ga lepos tackasto za plafon cisto radi lakseg rada, to jest da ne bi morao da istovremeno dizes i stiropor i gipskarton plocu, sasvim je dovoljno tesko i nju samu lepo postaviti na plafon. Za postavljanje na plafon obavezno moras da imas bar jednog pomocnika, a pozeljno je dvojicu, dok zidove mozes da odradis i potpuno sam.
Ne znam da li si ranije radio sa gipskartonom. Koristi mrezaste (stakleno predivo) bandaz trake, a ne one "papirne". Malkice su skuplje ali daleko boje drze. Od poda, plafona, i bocnih zidova obavezno ostavi razmak reda 5mm, koji kasnije zapunjavas akrilnim kitom (gipskarton i zidovi "rade" drugacije, pa ako ih tesno priljubis javljaju se pukotine.
Kad zavrsis sa postavljanjem ploca i gletovanjem i brusenjem spojeva preko cele povrsine ide "grund" odnosno podloga za boju. Rigips znam da je pravi, trebalo bi i Knauf, ali je ovde i nije bas najlakse naci. Sada je ima ponegde, a ja sam je ranije kupovao u Madjarskoj. Retka tecnost bele boje, otpriilke lici na mleko i obicno se razredjuje vodom 1:1. Majstori najcesce jednostavno pregletuju ceo zid, sto je prilicno nepotrebno (gletujes povrsinu koja je vec potpuno ravna), iz prostog razloga sto ili neznaju da grund postoji, ili su navikli da rade tako. Grund (odnosno glet ako nema grunda) je neophodan posto karton i gips na spojevima razlicito upijaju pa bi zid bio "saren" nakon farbanja.
Ako uspes da nadjes, kupi vrh za srafilicu za srafljenje gipskartona, koji iskljuci kada sraf potone oko 0.5mm u gipskarton. Nije moguce fino podesiti srafilicu na silu zatezanja tako da uvek lepo privije sraf na istu dubinu, posto podloga u koju srafis (letva) nije ravnomerne tvrdoce na svakom mestu u koje uvijas sraf.
Na sve spoljasnje uglove obavezno stavljaj onu lajsnu od tankog lima. Odlicno stiti od obijanja, a nije skupa (ovde je takva od 2.7m oko 200 dinara, to jest oko 2.5 Eur, mozda malo vise ili malo manje nisam odavno gledao cene)
Ako treba jos neki savet tu smo.

Glavni razlog zasto se za izolaciju unutrasnjih zidova koristi tervol a ne stiropor je naravno njeno velicanstvo cena.
Strki mislim da nemam potrebe da lepis stiropor na zidove, sasvim je dovoljno sto preko njega ide gipskarton ploca, koja ga drzi (nece on nikkud da pobegne). Eventualno mozes tackasto da ga zalepis cisto da ti bude lakse. Samo lepo popuni sav prostor. Naravno od debljine letvi koje koristis kao rostilj zavisi i debljina stiropora (kao i obicno sto debje to bolje). Moja preporuka ti je da ides sa min 3cm.
Mrezica odnosno sloj lepka za stiropor ti nece pomoci da ga zatvoris posto su paropropusni, tako da ti je to bespotreban posao i trosak.
Za plafon moze potpuno ista kombinacija, s tim sto tu ides sa gips plocom od 9mm (a ne 12.5 kao za zidove). Stiropor 3cm je i dalje dovoljno lagan da ne optereti gipskarton ploce. Jedino sto bi ovde mogao da ga lepos tackasto za plafon cisto radi lakseg rada, to jest da ne bi morao da istovremeno dizes i stiropor i gipskarton plocu, sasvim je dovoljno tesko i nju samu lepo postaviti na plafon. Za postavljanje na plafon obavezno moras da imas bar jednog pomocnika, a pozeljno je dvojicu, dok zidove mozes da odradis i potpuno sam.
Ne znam da li si ranije radio sa gipskartonom. Koristi mrezaste (stakleno predivo) bandaz trake, a ne one "papirne". Malkice su skuplje ali daleko boje drze. Od poda, plafona, i bocnih zidova obavezno ostavi razmak reda 5mm, koji kasnije zapunjavas akrilnim kitom (gipskarton i zidovi "rade" drugacije, pa ako ih tesno priljubis javljaju se pukotine.
Kad zavrsis sa postavljanjem ploca i gletovanjem i brusenjem spojeva preko cele povrsine ide "grund" odnosno podloga za boju. Rigips znam da je pravi, trebalo bi i Knauf, ali je ovde i nije bas najlakse naci. Sada je ima ponegde, a ja sam je ranije kupovao u Madjarskoj. Retka tecnost bele boje, otpriilke lici na mleko i obicno se razredjuje vodom 1:1. Majstori najcesce jednostavno pregletuju ceo zid, sto je prilicno nepotrebno (gletujes povrsinu koja je vec potpuno ravna), iz prostog razloga sto ili neznaju da grund postoji, ili su navikli da rade tako. Grund (odnosno glet ako nema grunda) je neophodan posto karton i gips na spojevima razlicito upijaju pa bi zid bio "saren" nakon farbanja.
Ako uspes da nadjes, kupi vrh za srafilicu za srafljenje gipskartona, koji iskljuci kada sraf potone oko 0.5mm u gipskarton. Nije moguce fino podesiti srafilicu na silu zatezanja tako da uvek lepo privije sraf na istu dubinu, posto podloga u koju srafis (letva) nije ravnomerne tvrdoce na svakom mestu u koje uvijas sraf.
Na sve spoljasnje uglove obavezno stavljaj onu lajsnu od tankog lima. Odlicno stiti od obijanja, a nije skupa (ovde je takva od 2.7m oko 200 dinara, to jest oko 2.5 Eur, mozda malo vise ili malo manje nisam odavno gledao cene)
Marko sve to stoji i ja sam kao mulac sa svojim ujakom radio njemu stan u potkrovlju još nije bilo ovih Alu profila niti je bio Rigips nego se radilo sa letvama i bile su gips ploče koje su se proizvodile u Kninu točnije mjesto se zove Kosovo Polje i dan danas se tamo rade samo je pogon od Rigipsa.Meni to nije nepoznato nedavno je susjed radio jedan prostor ustvari plafon u prostoriji koja je trebala biti frizerski salon.Mene najviše muči šta staviti kao izolator ova Tervol vuna dali je ona štetna po zdravlje da je to za mene prostor ja bih je stavio ali je za moje curice i imaju malene probleme sa alergijom to me muči najviše.Neznam razmišljao sam i o Itongu ( siporeks ) imaju koliko znam zidne blokove od nekih 5 cm pa da sa time obložim taj zid.Kužite šta mi je najveći problem njihova alergija,jest da smo to za sada izlječili ali se ona stalno vraća i ako bi neki od materijala ugrozio njihovo zdravlje nepomišljam na taj materijal ma koliko jednostavan i jeftin bio.
Ma sve jasno postavio si post koju minuticu prije mene.Jedina stvarčica koju sam ja htio još da dodam kako si rekao nema potrebe da gletam ljepilom po stiroporu samo trošak.Stoji samo sam htio da jednim djelom zaštitim od mogućeg podvlačenja raznih insekata jer uvjek se može naći neka porica kroz koju će gamad da uđe to me malčice muči.Znam da u staklenu vunu neće da uđe insekti ali stiropor im je po mom mišljenju pogodan jer je topao i nije iritantan materjial,šta o tom mislite?
ma ako sve uradiš kako ti je mbole opisao mislim da tu neće ništa da uđe od nametnika i gamadi.
samo ljepo ako izbandažiraš spojeve .samo obavezno sa nekom trakom jest ova od staklenih vlakana kao bolja ali ni papirna nije loša.a za plafon možeš da poljepiš stiropor ili stirodur.i da napraviš jedan vid spuštenog plafona pomoću cd i ud profila.da odvojiš par cm od zaljepljenog izolatora i tako napraviš još jednu izolaciju sa vazduhom.
na ćoškove možeš da postaviš gips lajsne ili stiropor lajsne tako da ni tu na spojevima neće moći ništa da uđe.
ja sam takođe bio zainteresovan za spušteni plafon .mada to nikada nisam radio ali sam preko jednog foruma naučio teoriju.jbg još mi treba malo prakse.ali i to će da dođe na red.
kako mi reče taj lik kad možeš nešto da napraviš od drveta recimo kuhinju.ovo ti neće biti nikakav problem.
samo ljepo ako izbandažiraš spojeve .samo obavezno sa nekom trakom jest ova od staklenih vlakana kao bolja ali ni papirna nije loša.a za plafon možeš da poljepiš stiropor ili stirodur.i da napraviš jedan vid spuštenog plafona pomoću cd i ud profila.da odvojiš par cm od zaljepljenog izolatora i tako napraviš još jednu izolaciju sa vazduhom.
na ćoškove možeš da postaviš gips lajsne ili stiropor lajsne tako da ni tu na spojevima neće moći ništa da uđe.
ja sam takođe bio zainteresovan za spušteni plafon .mada to nikada nisam radio ali sam preko jednog foruma naučio teoriju.jbg još mi treba malo prakse.ali i to će da dođe na red.
kako mi reče taj lik kad možeš nešto da napraviš od drveta recimo kuhinju.ovo ti neće biti nikakav problem.
ko radi taj se i umori
Ja kao extra laik koji retko kom majstoru dozvoli da ušeta u kuću ( čitaj kućni budžet) već GOTOVO uvek radim sam ( naravno ne sve) pitam sebe kako vi klasa majstori predlažete drveni roštilj koji ima milion nedostataka VITOPERENJE, PUCANJE TRULJENJE ..........a zašta je izmišljen U i P profil, malo skuplji ali radi se samo jednom ( Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari) a drvo se suši puca krivi pa onda sve rasturaj i ispočetka.
Naravno ovo su moja iskustva
A STIROPOR se lepi iznutra samo kao toplotna izolacija ako nemože da se uradi spoljna i tvrdim da STIROPOR NIJE TOKSIČAN KAO NI ALERGENTAN za razliku od gore navedenih vuna i vunica.
Doduše iza rigipsa je vuna ok ako se dobro zatvori i izgletuje
Ja bih sebi tako uradio ali bih prvo OMALTERISAO I OGLETOVAO A ONDA NANEO BOJU PO ŽELJI
jeste skuplje ali zdravlje je najskuplje
Naravno ovo su moja iskustva
A STIROPOR se lepi iznutra samo kao toplotna izolacija ako nemože da se uradi spoljna i tvrdim da STIROPOR NIJE TOKSIČAN KAO NI ALERGENTAN za razliku od gore navedenih vuna i vunica.
Doduše iza rigipsa je vuna ok ako se dobro zatvori i izgletuje
Ja bih sebi tako uradio ali bih prvo OMALTERISAO I OGLETOVAO A ONDA NANEO BOJU PO ŽELJI
jeste skuplje ali zdravlje je najskuplje
MAJSTORE TO IMA DA SE KUPI U SVAKOJ BOLJE SNABDEVENOJ FARBARI I ZOVE SE "A1" PODLOGA
mbole wrote:Ko je pomenuo svadju?
Elem, ocekujem da taj zid koji izolujes nije neomalterisana cigla ili blok, vec "normalan" zid (nisam sad detaljno pogledao tvoje prethodne postove, ali ne secam se da si pomenuo). Ako u njemu postoje neke pukotine prvo njih zatvori, bilo kombinacijom bandaz trake i fugenfilera, bilo akrilnim kitom. Kad lepo zatvoris i gipskarton koji dodje preko toga, i ako je stiropor lepo ispunio prostor, gamad jednostavno nema ni kuda ni gde da udje.
A i inace, gamad voli mesta gde ima sta da jede, a stiropor im nije bas omiljena hrana
A ako ima unaokolo necega cime ce se hraniti, nema te izolacije i zatvaranja koja ce je spreciti da se naseli.
A i inace, gamad voli mesta gde ima sta da jede, a stiropor im nije bas omiljena hrana

A ako ima unaokolo necega cime ce se hraniti, nema te izolacije i zatvaranja koja ce je spreciti da se naseli.
Najprije lijep ozdrav svim posjetiteljima sajta koji prati već nekoliko mjeseci ali se do sada nisam uključivao u raspravu.
Moj prijedlog, a koji temeljim na vlastitom iskustvu i jednostavnosti izvedbe, ti je da na zid učvrstiš letve a između njih staviš kamenu vunu. Završnu možeš staviti gipsane ploće ,a ako se baviš drvetom isto tako možeš učvrstiti lamperiju ili zidne obloge kojih imaš više vrsta i dezena.
Zašto kamena vuna?
-prije svega zato što je prirodan materijal napravljen iz kamena koji ima sposobnost povećane toplinske
izolacije
-ima četiri osnovna svojstva:zaštitu od požara, negorivost. toplinska izolacija te zvučna apsorpcija
-kamena vuna je materijal koji se topi na temperaturi većoj od 1000 C, dakle ne sudjeluje u razvoju i širenju
požara niti u emisiji štetnih plinova
-kemijski je neutralna, ne sadrži nijedan agresivni niti korozivni proizvod
- ne upija ni vodu ni vlagu, te ne omogućuje razvoj mikroorganizama gljiva, plijesni i bakterija
-zdravstveno je dokazano da proizvodi od kamene vunenisu ni kancerogeni ni štetni po zdravlje
- i na kraju danas svi oni koji se bave izradom pregradnih zidova od knaufa i izradom raznih izolacija najčešće
koriste kamenu vunu (pregradni zidovi, stropovi, fasade, podne glazure) a stiropor u sve manjoj količini
Sve o korištenju, primjeni i izradi zidova, pregrada, fasada.... ima na stranicama
www.knaufinsulation.hr
www.rockwool.hr
Moj prijedlog, a koji temeljim na vlastitom iskustvu i jednostavnosti izvedbe, ti je da na zid učvrstiš letve a između njih staviš kamenu vunu. Završnu možeš staviti gipsane ploće ,a ako se baviš drvetom isto tako možeš učvrstiti lamperiju ili zidne obloge kojih imaš više vrsta i dezena.
Zašto kamena vuna?
-prije svega zato što je prirodan materijal napravljen iz kamena koji ima sposobnost povećane toplinske
izolacije
-ima četiri osnovna svojstva:zaštitu od požara, negorivost. toplinska izolacija te zvučna apsorpcija
-kamena vuna je materijal koji se topi na temperaturi većoj od 1000 C, dakle ne sudjeluje u razvoju i širenju
požara niti u emisiji štetnih plinova
-kemijski je neutralna, ne sadrži nijedan agresivni niti korozivni proizvod
- ne upija ni vodu ni vlagu, te ne omogućuje razvoj mikroorganizama gljiva, plijesni i bakterija
-zdravstveno je dokazano da proizvodi od kamene vunenisu ni kancerogeni ni štetni po zdravlje
- i na kraju danas svi oni koji se bave izradom pregradnih zidova od knaufa i izradom raznih izolacija najčešće
koriste kamenu vunu (pregradni zidovi, stropovi, fasade, podne glazure) a stiropor u sve manjoj količini
Sve o korištenju, primjeni i izradi zidova, pregrada, fasada.... ima na stranicama
www.knaufinsulation.hr
www.rockwool.hr
Kada sam kod mene radio plafon sa rigips plocama, stavljao sam ISOVER vunu izmedju monti i gipanih ploca. Kad poredjas ploce i premazes spojeve, to je skoro hermeticki. Ne vidim gde bi vlakna od te vune uopste mogla da izadju pa da budu stetna?! I jos jedno pitanje - kao, kao na tavan ide vuna 10cm pa paropropusna folija da plafon moze da dise, a nikako povrtarski najlon , koji je jeftiniji, jer onda kao zid ne dise. A sta je sa stanovima gde je inad ploce stana sloj bitumena i parket?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."