Usisivac za piljevinu
E sad stvarno treba da udjem u radionicu. Sajam za 20 dana a ja jos nisam poceo da pravim nesto. Pozdrav svima
Bilo je lepo prepisivati se I odmarati mozak
Bilo je lepo prepisivati se I odmarati mozak
Last edited by daleko on 10 Mar 2018 00:21, edited 1 time in total.
Svi parketari i stolari naplacuju po kvadratu, a pomenuo sam minimalno potrebno vreme za jedan stan. Ovaj koga sam pominjao je radio i drzavne institucije, na desetine hiljada kvadrata, ali taj ne radi od juce. Njima i jeste potreban dobar usisivac za dobro uklanjanje prasine pre lakiranja.mbole wrote:A parketar naplacuje kako? Po satu?
Najpre... parketar koji danas ishobluje i istog dana lakira... kod mene ne bi radio. Pa nek je dzabe.
...drugog sam video pre nekoliko godina, radi covek samo kompletne projekte, opremanja, ima puno posla, ide mu jako dobro...
ovo drugo o preporukama je upravo to o cemu sam vec pisao i vidim da se tu slazemo.
- maricaiivica
- Moderator
Mozda da ti neko napravi to malo automatike koje samo pali usisivac. To vredi oko 15 evraemil wrote:Mene zanima konkretno kupovina usisivaca do 200e jer usisivac koji posedujem Karcher nema automacko paljenje alata.Najvise mi se svideo Bosch AdvancedVac 20 cena oko 100e bez pdv-a ipak nov usisivac sa garancijom pa mi nekako deluje kao dobar izbor.U polovan alat bas nesto i nemam poverenja za vikend sam bio da kupim tri solo bosch srafilice 14,4 v prodavac ih nahvalio presao 160 km i okrenuo se i kenuo kuci posle pet minuta cisto sranje a prodavao ih po 50 i 70 e kom.
- maricaiivica
- Moderator
Kada bi taj tvoj mali otprasivac uvlacio toliko, ti nebi bio ovde sa namaPezzo wrote:da, ako ga taj usisivac ne spasi...daleko wrote:Sto napisa br zdravlje je bitnije od par stotina evra
Pre svega, za sta ti on sluzi, da pocistis pod na kraju posla ili da ga prikljucujes na masine ? Na sta god da ga prikljucis, moras biti svestan da on uvlaci oko 70 lit vazduha u sekundi, dok jedan manji stolarski otprasivac uvlaci 2500-3000 lit/sec. ...

Protoci su 600 do max 1500 lit/sec (ovih 1500 je u velikim postrojenjima, 600-800 na tim manjim i srednjim)
Prasina nakon hoblovanja lebdi u vazduhu oko 7 dana.Pezzo wrote:[... Njima i jeste potreban dobar usisivac za dobro uklanjanje prasine pre lakiranja....
Nema tog usisivaca koji ce da je pokupi.
Tako da od hoblovanja, do prvog lakiranja, mora da prodje bar 7 dana, uz svakodnevno brisanje vlaznom krpom, ako hoces da to bude kako treba.
A ako je "sta hoces za te pare", onda moze da maze lak i masnom krpom, samo ja tako ne funkcionisem.
Mani stolarski otprasivac koristi cev precnika 100 mm? Kada bi uvlacio 2500-3000 litara u sec, brzina vazduha u cevi bi bila 382 m/s. Svaki komad prasine koga vazduh povuce bi probijao zvucni zid kada stigne do separatora il filtera.
Iole veci komad, koga povuce ventilacija, bi imao energiju metka 22 LR. Mora da su filrteri od pancirnog platna 

@marice u pravu si, znam da sam napravio lapsus, mislio sam na 2500-3000 m³/h. U svakom slucaju je bar 10x jaci.
Last edited by Pezzo on 10 Mar 2018 16:33, edited 1 time in total.
Niko te napada. Diskutijemo.
Naravno da uvek ima cestica prasine, ali em su drasticno manje od piljevine koja leprsa unaokolo, em ih u zatvorenoj sobi ima neopisivo manje nego sto ima piljevine nakon brusenja.
Valjda nam se uvuklo pod kozu da sve bude samo jeftino i sto pre, pa se tako ponasamo i kad treba i kad ne treba.
Majstori nece da rade sitne i zaguljene stvari, posto unapred misle da to ne mogu da naplate. Pa kazi bre cenu, otkud znas koliko sam ja spreman i mogu da platim.
Drugi rade fus, zato sto ako kazu cenu za onako kako treba da se radi, boje se da ce ih musterija odbiti.
Gomila i ne zna kako treba da se radi, posto to nikada nije ni videla.
Kad mu kazes: hocu da se radi tako i tako... jos se i uvredi, ko da radi za svoje a ne za moje novce. Ja hocu da bude uradjeno od ovog materijala, na taj nacin... ti kazi koliko to kosta. Sta je tu problem?
A onih koji su spremni da stanu iza svog posla, i to naravno naplacuju kako spada, na prste ruke...
Drugo... ko brani parketaru da ako vec ima gomilu posla, danas hobluje kod jednog, sutra kod drugog, preksutra kod treceg, cetvrtog, petog... i onda nakon sto je ishoblovao sestom dodje kod onog prvog da izlakira?
Eh... al treba prvo hteti da posao odradis kako treba, onda znati kako, i na kraju objasniti musteriji zasto to tako treba, a to je valjda mnogo zamorno.
Ako nema posla... kakva je razlika dal ce da sedi kuci od sutra do petka pa u petak da radi drugi dan ili od preksutra do petka?
Naravno da uvek ima cestica prasine, ali em su drasticno manje od piljevine koja leprsa unaokolo, em ih u zatvorenoj sobi ima neopisivo manje nego sto ima piljevine nakon brusenja.
Valjda nam se uvuklo pod kozu da sve bude samo jeftino i sto pre, pa se tako ponasamo i kad treba i kad ne treba.
Majstori nece da rade sitne i zaguljene stvari, posto unapred misle da to ne mogu da naplate. Pa kazi bre cenu, otkud znas koliko sam ja spreman i mogu da platim.
Drugi rade fus, zato sto ako kazu cenu za onako kako treba da se radi, boje se da ce ih musterija odbiti.
Gomila i ne zna kako treba da se radi, posto to nikada nije ni videla.
Kad mu kazes: hocu da se radi tako i tako... jos se i uvredi, ko da radi za svoje a ne za moje novce. Ja hocu da bude uradjeno od ovog materijala, na taj nacin... ti kazi koliko to kosta. Sta je tu problem?
A onih koji su spremni da stanu iza svog posla, i to naravno naplacuju kako spada, na prste ruke...
Drugo... ko brani parketaru da ako vec ima gomilu posla, danas hobluje kod jednog, sutra kod drugog, preksutra kod treceg, cetvrtog, petog... i onda nakon sto je ishoblovao sestom dodje kod onog prvog da izlakira?
Eh... al treba prvo hteti da posao odradis kako treba, onda znati kako, i na kraju objasniti musteriji zasto to tako treba, a to je valjda mnogo zamorno.
Ako nema posla... kakva je razlika dal ce da sedi kuci od sutra do petka pa u petak da radi drugi dan ili od preksutra do petka?
- maricaiivica
- Moderator
Jeste ali...da li si probao da na orbitalnu slajfericu zakacis taj usisivac? Za razliku od koriscenja bez usisivaca, ovde bi rekao da nema prasine u vazduhu. Ima je, naravno, ali samo malo, one fine.Pezzo wrote:@marice u pravu si, znam da sam napravio lapsus, mislio sam na 2500-3000 m³/h. U svakom slucaju je bar 10x jaci.
Jel si probao da nakalemis taj mali otprasivac sa 10x vecim protokom na istu slajfericu? Nece to tako da ide. Nije to tome namenjeno

Vrtimo se stalno u krug...maricaiivica wrote:Nece to tako da ide. Nije to tome namenjeno
Sve zavisi za kakav posao ti treba usisivac i u kom prostoru ? Ako ti treba za slajfericu u radionici, to te nece spasiti od prasine, samo delimicno. U radionici treba da imas bolju ventilaciju za te potrebe jer usisivac izvlaci samo ono ispod slajsferice a oko nje prasina i dalje leti. A osim toga ne moze samo slajfericom, mora i rucno da se smirgla, a na ruku ne moze da se prikljuci usisivac. Vec sam vise puta po forumu pisao da postoje i stolovi za smirlanje sa ventilacionim haubama i to ljudi nisu bez razloga pravili, valjda znaju da postoji i usisivac. Usisivac moze biti koristan za nesto sitnije, kad busis rupe za sarke i tiplove i sl. i da pocistis patos kad zavrsis posao.
Kada se na terenu radi enterijer, uglavnom se ceo pod oblepi debljim najlonom. Mora se imati dovoljan prostor za izvodjenje radova, ne radi se na kolenima, ne moze kako kaze @daleko, cvece, zavese... moze ako ces samo da uneses neki komad namestaja.
U interesu je i kupca i majstora da se namestaj ne osteti pri transportu, unosenju, raspakivanju i montazi, pa se zato to propisno pakuje i pazljivo ugradjuje nekim redom. A kad nema dovoljno prostora, onda zakacis ovamo, ogrebes onamo i na kraju dobijes brljotinu, negde bolje uspelo, negde osteceno i zamazivano... tako rade brljatori, one sto je Bole spominjao, ali i oni imaju posla jer uspevaju da budu ubedljivi. Ozbiljan majstor ce ti odmah reci sta je najbolje i u obostranom interesu.
Last edited by Pezzo on 11 Mar 2018 09:55, edited 1 time in total.
Pezzo nema tu nikakvog obostranog interesa.
Ako bi ja narucio namestaj kad bilo koga normalno da necu dozvoliti da mi majstori remete nacin zivota vise nego sto je potrebno. Normalno da necu nista sklanjati i prebacivati po stanu. Nek lepo majstori sklone i zastite ono sto im smeta i po zavrsetku posla sve lepo vrate u prvobitno stanje. Naravno da necu dozvoliti oblak prasine u stanu. Nek usisavaju dok rezu ili sta god rade... a to dal ce nesto izgrebati je vec njihov problem. Videli su situaciju kad su uzimali mere. Moj poso kao klijenta je da primim posao i da platim. Znaci nicega obostranog. U poslu svako ima svoje interese. Jednom sam razbio maketu automobila. Normalno da sam kupio novu i odneo ljudima
I da u interesu majstora i samo majstora je da se namestaj ne osteti prilikom transporta i montaze. Kupac prima gotov posao. I o kakvom zajednickom interesu tu ima razgovora
Bole pametno napisao.... Kazi bre cenu otkud znas koliko ja mogu da Platim
Neznam.... kod mene musterija ima obavezu da organizuje otvaranje kapije.( stisne daljinski kroz prozor). Sve ostalo je moje. Normalno sve se placa
Ako bi ja narucio namestaj kad bilo koga normalno da necu dozvoliti da mi majstori remete nacin zivota vise nego sto je potrebno. Normalno da necu nista sklanjati i prebacivati po stanu. Nek lepo majstori sklone i zastite ono sto im smeta i po zavrsetku posla sve lepo vrate u prvobitno stanje. Naravno da necu dozvoliti oblak prasine u stanu. Nek usisavaju dok rezu ili sta god rade... a to dal ce nesto izgrebati je vec njihov problem. Videli su situaciju kad su uzimali mere. Moj poso kao klijenta je da primim posao i da platim. Znaci nicega obostranog. U poslu svako ima svoje interese. Jednom sam razbio maketu automobila. Normalno da sam kupio novu i odneo ljudima
I da u interesu majstora i samo majstora je da se namestaj ne osteti prilikom transporta i montaze. Kupac prima gotov posao. I o kakvom zajednickom interesu tu ima razgovora
Bole pametno napisao.... Kazi bre cenu otkud znas koliko ja mogu da Platim
Neznam.... kod mene musterija ima obavezu da organizuje otvaranje kapije.( stisne daljinski kroz prozor). Sve ostalo je moje. Normalno sve se placa
Last edited by daleko on 11 Mar 2018 12:21, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator