Čemu služi koji alat?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

maricaiivica ja cu da je pojedem ako ona zavrne 20000 kom u drvo moze u stiropor ali i tu je tesko zupcanici ce da stradaju??
smirglaj nikad dosta
yaki
Majstor

Post by yaki »

Ljudi, ja nisam profesionalni stolar i ne radim na montažnoj liniji za sklapanje nameštaja. Danas sam razmontirao jedan kuhinjski element i isponio bonus zavrtanja tj odvrtanja šafova za naredna tri meseca. Ova šrafilica je odlična za ono što meni treba, ima lepu ergonomiju, led svetlo, žuta je i ima šarenu nalepnicu.
:)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

radenko wrote:maricaiivica ja cu da je pojedem ako ona zavrne 20000 kom u drvo moze u stiropor ali i tu je tesko zupcanici ce da stradaju??
Okidac, tajmer i brojac mogu da resim za 20 minuta. Ako smislim jednostavan nacin da je opteretim, kupicu i ja jednu :)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

https://www.kupujemprodajem.com/Makita- ... -oglas.htm
svaka od ovih polovnih makita ce saraniti sve ajnhele, u to mogu sa svima da se kladim, a na sta ce ko da baci svoj novac je njegova privatna stvar. Ja sam sa ovakvim makitama godinu dana radio na montazi na kruzeru od 10 spratova, po ceo dan smo samo srafili, trosio sam dnevno po 10 kila sitnih srafica sa burgijicom za lim i niti jedna nije zakazala nikome. To je jednostavno neunistivo. Plagijati makite nisu makita i o njima ne treba ni diskutovati jer su im svi ugradjeni materijali shit pocev od te plastike, samo su im siluete slicne.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Pezzo, o tome upravo i govorimo. Kažeš da si dnevno trošio po 10 kg vijaka. Yaki toliko neće potrošiti u narednih 10 godina. Zašto bi onda kupovao puno kvalitetniju, ali skuplju zavrtaljku? Da gleda pare kako mu leže u garaži? Za ono što njemu treba, razlika između Makite i bušilice koju je kupio je zanemarljiva. A Makita košta nekih 15 puta više.

Ti se baviš sa ovim poslom pa je kod tebe druga priča. Tebi i treba nešto jače i izdržljivije. Većini ljudi ovdje ne treba. Zašto bi onda kupovali?

Čisto radi poređenja, koja auta vozite vi što govorite da ništa osim profi alata ne valja? I šta bi rekli nekom ko vas ubjeđuje da je Mercedes S klase jedini auto vrijedan spomena, a da je sve ostalo smeće koje se ne isplati kupovati?

Yaki - jesam li ti rekao da ih je sramota da priznaju :D
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da mercedes uopste nije dobar auto (i nije), vec da samo ima zestok marketing i zivi od stare slave (ima toga i kod alata).
Kao sto nije ni Golf 2 :)

Mislim da ponovo ulecemo u staru pricu:
profi
amater
hobi

Za profi je nadam se jasno

Amater je onaj ko se hvata alata onda kad mu zatreba. Da okaci sliku, utegne orman, mozd aponekad i nesto napravi. Za njega je ova kategorija alata sasvim OK, i zaista je blesavo da daje puno novaca za nesto sto ce stalno stajati u ormanu.

Hobi je nesto sto izgleda jako pogresno shvatamo, i jako cesto brkamo sa amaterskim radom, i povremenim radom za novce.
Hobi je cisto zadovoljstvo, nema veze sa zaradjivanjem para, utroseni novci takodje su nebitni (naravno u zavisnosti koliko ih imas).
Poenta dobrog alata (ili bilo cega drugog), nje samo u tome koliko ce izdrzati, dal ce zaviti 1000, 50000 ili 1000000 srafova pre nego sto crkne.
Kada nesto radim iz zadovoljstva, necu da mi se glodalica klacka na vodjicama, necu da mi futer baca, necu da mi keksarica cas usece pola milimetra vise a cas pola nize... i da se nerviram zbog toga. Hocu da uzivam dok radim (koliko god cudno zvucalo da neko uziva dok radi).

Tako da nijenista neobicno da neko ko se bavi hobijem kupi ekstra skupu alatku. Neko ko skuplja ploce, da besne novce za plocu koja ce samo stojati u ormanu. Neko placa najkvalitetnije slikarske boje...

Sad... koliko ko od nas ima i moze da skupi za svoje bavljenje hobijem (bilo kojim), je stvar njegovog novcanika. Al netacno je da ako je to za hobi, mora da bude jeftino.
sonus70
Samostalni majstor

Post by sonus70 »

Najbolji opis hobija je onaj:

Besplatna zanimacija koja puno košta
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pezzo wrote:https://www.kupujemprodajem.com/Makita- ... -oglas.htm
svaka od ovih polovnih makita ce saraniti sve ajnhele, u to mogu sa svima da se kladim, a na sta ce ko da baci svoj novac je njegova privatna stvar. Ja sam sa ovakvim makitama godinu dana radio na montazi na kruzeru od 10 spratova, po ceo dan smo samo srafili, trosio sam dnevno po 10 kila sitnih srafica sa burgijicom za lim i niti jedna nije zakazala nikome. To je jednostavno neunistivo. Plagijati makite nisu makita i o njima ne treba ni diskutovati jer su im svi ugradjeni materijali shit pocev od te plastike, samo su im siluete slicne.
Nisi u pravu :)
Kako je juce rasturio taj element, naredni put kada je uzme u ruku ce baterija biti prazna.
Draga stvar, imam i ja negde takvu jednu. Da valja ja bi znao gde je ali... i ta moja je potrosena ;)
yaki
Majstor

Post by yaki »

Image

Image

Image

Image
Last edited by yaki on 18 Feb 2018 10:27, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

E sad..... čitav svijet ove alate krsti kao hobi program ali mbole mora udariti kontru :D

Tako se zove, pusti detalje.

A za mečku bi se iznenadio....

Za golfa ne bi :)
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Sve same ljute mashine , osim ove crveno-crne ( nema etiketu ) , da ni je mozda Milwaukee :skratta:

Image
Last edited by LepoJeBitiFin on 18 Feb 2018 15:33, edited 1 time in total.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
yaki
Majstor

Post by yaki »

E ova šrafilica mora da je jako dobra kada se pojavljuje pod svim mogućim brendovima. :)
Image
Image
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

sasasasa wrote:E sad..... čitav svijet ove alate krsti kao hobi program ali mbole mora udariti kontru :D

Tako se zove, pusti detalje.

A za mečku bi se iznenadio....

Za golfa ne bi :)
Tako ih krste "marketing strucnjaci", koji ne znaju sa koje se strane drzi cekic, al su culi da se na hobistima dobro zaradjuje :)

PS
Off
Nikad nisam voleo mece. Uvek su me asocirale na zadriglog gastosa, ili "gazdu" koji ne zna bas da se potpise kako treba, al zato misli da je veliki kad stane na budjelar.
A i inace sam uvek vise voleo englesku skolu :)
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Image
jedna od najbolji srafilica a te predhodne su igracke za decu!
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Yankee 131B, star barem 40 godina, drasticno bolja srafilica nego bilo koji od gornjih, za 25-40 eura.

Nikada mu ne treba punjenje, ne treba mu kabl, ne treba mu zamena baterija, a servis se svodi na povremeno podmazivanje. I sahranice nekoliko stotina onih iz pocetka teme, ili desetak onih sa gornje slike. ;)

Image
Post Reply