Stubna bušilica Straus

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nije bas sve tako prosto, pogotovu kod tih Kineskih masina bez MT, i sa prilicno losim kvalitetom obrade konusa. Cak i sa vrhunskim kvalirtetom obrade, i Jacobs i Rohm su godinama preporucivali montiranje konusa hladno na toplo, za MT verzije. Jacobs naravno za JT, no nema velike razlike. Trenutno Jacobs drzi samo preporuku da se ne montira u presi.

Sto se skidanja tice, uopsrte nije problem, kupis Jacobs klinove, i ide pevajuci. mozes i da ih napravis, ali ti treba i glah, i pec za kaljenje, pa je prica malo koplikovanija.

Moje isustvo sa kineskim arborima za B konus je jako lose, pogotovu kada se spusti broj obrtaja a zakaci burgija veceg precnika. Moja masina nije nesto preterano jaka, mislim da je 550w, (ako nije 750) ali mi je nekoliko puta spadao futer u celiku i mesingu. Kad god spadne na tim kineskim masinama, poveca se ekscentricnost, zato sto su povrsine jako grube. Kada sam na kraju kupi posten futer i arbor, nisam ni trenutka razmisljao kako cu da ga montiram. I nemam ni dan danas problema.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za par puta, ne moras ni da kalis klinove.

Ova moja je "definicija kineza", al valjda mi je nekako zapao pristojan B16 konus. Skidao sam par puta, stavljao ponovo (menjao futere), i nikad mu nije palo napamet da spadne.
Jedino svaki put lepo ciscenje obe povrsine. Priblizim, "secnem", i to je to.
A busilo se i grdnijih stvari (fi 35 u poliamidu ... celik je mala beba).

Isto i na strugu, B16/MK2 i B12/MK2 kupljeni na buvljaku, futeri cist kinezi...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kinez je kako ti zapadne. Znam neke koji su suoper prosli, a znam i one koji su zeznuli masinu kineskim MKII na B16. Kad imas kineza, ni po muke, nego kada imas starinsku masinu, za koju treba praviti novu pinolu, kada taj kinez prokliza pa napravi sta napravi.

Mozda nisam imao srece i ostali su Ok, al opet, sto ne raditi kako treba ako moze?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zato sto tako ne treba :)

Svi moguci konusi idu strogo na suvo, i nista se sa njima dodatno ne radi (grejanja, i ostale kerefeke). Samo se "ubode".
Posto ces ga u suprotnom ostetiti pri prvom skidanju. A da nema skidanja, ne bi bilo ni potrebe za konusom.

Ako su konusi tacni, sila kojom drze je daleko preko bilo cega sto odgovarajuca alatka moze da proizvede.
Ako nisu... dzaba grejanje/hladjenje. Nema povrsine koja ce da lepo uhvati.
Imaces kontakt na delovima povrsine, deformisanje tih delova...

Kad kupis nov konus, ofarbaj ga markerom. Ubaci blago, i okreni za delic kruga. Pogledaj kako se flomaster preneo, odnosno gde je skinut. Ako je ravnomerno i po velikom delu povrsine, samo ga ocisti i ubodi. Ako je nereavnomerno i povrsina dodira je mala, baci konus i kupi nov.
Ako bas hoces da se igras, mozes i da ga dovedes u red. Smirgla zalepljena na letvicu ili ravan flah skida hiljadite, turpija skida stote. Pa polako tamo gde je previse kontakta, dok se ne postigne dovoljna dodirna povrsina (pravio MK3 za strug, pa ne moze drugacije, posto strug jednostavno nije dovoljno precizan)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Interesantno da se proizvodjaci futera iz gornjeg ranga kvaliteta ne slazu sa tobom. Jacobs je odustao od navodjenja grejanja/hladjenja na sajtu, posto su doobili tuzbu od idiota koji se opekao R/J konusom koji je izvukao iz rerne golom rukom, a Jacobs nije u uputstvu apisao da moze da se opece.

No i dalje, kada pitas njihov suport, generalna preporuka je da se futeri montiraju razlikom u temperaturi. Po dokumentaciji, tako montiran konus moze da prenese dupli momenat pre nego sto popusti.

E sad, oni to pisu za busenje. Na strugu, sva veca busenja neces raditi tako, nego sa bor stanglom, tako da su momenti manji.

Sto se tice skidanja, ono se za B konuse na futeru radi jako retko, ali je jednako prosto kao i montiranje, i bez ostecenja. Ako nema drugog resenja Jacobs preporucuje klinove ili busenje kroz konus. Futer sa konusa ionako skidas samo kada nesto nije u redu. Naravno, na ozbiljnim masinama kod kojih muski konus nije na vretenu.

Sto se drugog tice, slazem se. Problem je samo sto su kineski konusi koji se prodaju kod nas prilicno mekani, i relativno skupi za ono sto nude. Recimo Romov konus je samo 30-40% skuplji.

A i masinski alati, koje sam narucivao sa zapadnog trzista, iako sumnjam da su verovatno iz Kine, su drasticno boljeg kvaliteta.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jbt... koliku to rupetinu busis na stubnoj?

OK, prenece dupli momenat pre nego sto popusti, ali koliki ti ustvari treba?

Ajd da ponovim:
Ako su konusi kako treba, moment koji mogu da izdrze je vise nego dovoljan, ako ne silujes masinu, i radis nesto za sta nije namenjena. Ne busi se rupa fi 50mm u celiku masinicom koja ima 350W i odgovarajuce dimenzionisan konus. Za ono za sta je namenjena, sto je tipicno nekih 16-20mm B16 vise nego dovoljno drzi.

Ako konusi nisu kako treba (ili bar jedan nije), pravis jos veci problem grejanjem/hladjenjem.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Meni moze svasta da padne na pamet. Najveca rupa je nekih 60mm u aluminiumu, i otprilike isto toliko u drvetu. Za iznenadjenje, drvo je veci problem, pogotovu na dubokim rupama, kada postoji problem sa odvodjenjem strugotine.

Za celik skoro sve preko recimo 12 busim burgijama sa MK konusom. A uskoro cu da predjem na isto resenje za velike i duboke rupe u drvetu.

Steta sto na stubnu ne moze da se montira buseca glava. Bar ne na moju, mada razmisljam o prepravci. Onda bi zivot bio mnogo prostiji.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

60mm se busi krunastom ili necim slicnim. Ako ti treba precizna velika rupa onda mislim da ameri to zovu annular cutter, ne znam nas naziv.
Pa iako je precnik veliki, sile su mnogo manje nego da je u pitanju forstner ili nesto slicno.

Glava ima radijalno opterecenje. Nije za busilicu.

Opet, cak i na forstneru, B16 bi trebalo da to prezivi bez nekih problema. Ipak su momenti pri rezanju drveta/aluminijuma daleko manji.

Sa drvetom imas problem prvenstveno zbog grejanja. Em nemas hladjenje nekim uljem/emulzijom/vodom/cime god, em je drvo odlican izolator pa nema sta da odvede toplotu sa burgije.
Isti je problem i sa plastikom, al nju bar mozes da kvasis.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Trebalo bi da je anular cutter kod nas zove busaca glava, kod Amera boring head. Mislimo na isto, jedino resenje za velike rupe. Jedino sto zahteva busenu pinolu, zbog ekscentricnog opterecenja. Zato i razmisljam o prepravci busilice.

Krunasta radi u ogranicenim dubinama rupe. Cim je dubina veca od 2-3 cm, krunasta ima ceo niz problema, pocevsi od odvodjenja strugotine (sto delimicno moze da se resi dodatnuim rupama koje tangiraju rez) ali i prihvatom. Ovo sto sam busio u aluminiumu je dobrih 17-18 cm dubok otvor, pa jer forstener jedini izbor na opremi koju imam. Bitno je da futer moze da udje za burgijom.

Forsteneri nemaju prevelikih problema sa toplotom, no strugotina je ozbiljan problem, cim je rupa dublja od visine glave forstenera. Kad udjes dublje, B16 ima prilicnih problema, a zna da iskoci i iz Morze konusa. Pri tome ne mozes da ga stalno izvlacis, posto je dubina veca od hoda pinole.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne.
Anular cutter je nesto najslicije krunastoj, samo u "ozbiljnoj" varijanti za metal.
Najprostije wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Annular_cutter

"Kad udjes dublje, B16 ima prilicnih problema, a zna da iskoci i iz Morze konusa"

Cekaj... jel problem ima B16 ili MK?

Da se ne lazemo 17-18cm dubine jednostavno nije za busilicu. Osim za neku ko sto je trosi divlji pecaros :)
A nije ni za iole "obicnu" burgiju.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

mbole wrote:Ne.
Anular cutter je nesto najslicije krunastoj, samo u "ozbiljnoj" varijanti za metal.
Najprostije wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Annular_cutter
Ok, znam sta je, opet, nije za duboke rupe. A nije ni preciznop kao bor glava, kojoj podesavas precnik.
mbole wrote:"Kad udjes dublje, B16 ima prilicnih problema, a zna da iskoci i iz Morze konusa"

Cekaj... jel problem ima B16 ili MK?
Obicno ispadne B16, dok ne instaliras kako treba. Posle toga hoce da izleti iz MK, ali samo kada se izvlaci, i ako nije sklonjena strugotina.

mbole wrote:Da se ne lazemo 17-18cm dubine jednostavno nije za busilicu. Osim za neku ko sto je trosi divlji pecaros :)
A nije ni za iole "obicnu" burgiju.
Naravno da nije, sve dok ne predjes na konzolnu. No, kada ti treba takva rupa, onda nema izbora. Znas i ti paganskog svestenika kome je trebala rupa 40 cm duboka, i na kraju nije nasao resenje. Ja sam ogranicen visinom stuba, koji je prilicno kratak. Tako duboke rupe sam do prosle godine mogao da radim samo u precnicima vecim od 52 mm, sada mogiu i u 30 mm, posto sam uzeo ER16 na MK2 futer.

Za ta duuboka busenja u drvetu, Coltove burgije su majka mara, prvo prihvat nije kruzan nego je elipsast, prave i produzetke za duboko busenje, a i MK adapter na koji se direktno kakci forstener bez bilo kakvog futera.
yaki
Majstor

Post by yaki »

Odoste vi u raspravu koja se odnosi na profesionalne radioničke mašine, a ne na jeftinu hoby bušilicu.
Elem, bušio malo juče.
Pre prve rupe uspeo sam da polomim nosač onog narančastog štitnika uzaludno pokušavajući da ga preklopim u gornji položaj. Em je ofrlje odliven, em konstrukciono promašen, em ničemu ne služi, uostalom kakava je to mašina koja nema viška delova kada je se dovati pravi majstor.
Da bi skinuo tu plastiku morao sam da skinem steznu glavu iliti futer koji sam neposredno pre toga dobro nabio. Skuvam kafu, sednem ispred bušilice i posle studioznog inžinjerskog razmišljanja i odbacivanja suludih ideja zaključim da samo treba u futer stegnuti običnu maticu sa šafom čijim zavrtanjem se ostvaruje transferzalna sila koja smiče futer sa konusa vretena, rodila majka genija.:)

Utisak, pa radi posao, i ono najvažnije uvek je tu kada mi zatreba, a tu je i ono moje zadovoljstvo u imanju alata.
:skool:
Last edited by yaki on 15 Feb 2018 10:21, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sistem sa maticom i srafom radi sasvim lepo, ako imas futer koji je supalj.
No dobar broj njih nije.

Sve sto vazi za industrijsku busilicu, vazi i za kucnu. Principi su identicni.

To narandzasto parce plastike sam odavno skinuo, i napravio komad od aluminnjuma koji nosi granicnik dubine. A i granicnik je napravljen od nule.
Image
yaki
Majstor

Post by yaki »

Nesumljivo imaš znanja i zanatskih veština ali ovo na slici mi izgleda kao klasičan Overengineering
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Overengeneering ne postoji. Ne moze nesto da bude previse dobro. To su smislili marketing "strucnjaci" kako bi opravdali sto im je proizvod bofl, al zato manje kosta :)

Videces koliko je "over" kada ti prvi put bude zatrebalo da busis do iole precizne dubine :)

Jbg... granicnik je tu da kaze "busi dotle", a ne "busi dotle, moze malo gore mallo dole" :)
Za to malo gore malo dole mogu i iz ruke.

Inace, ovo je treca iteracija granicnika, posto sa prethodne dve (proste) nisam bio zadovoljan. Ova radi perfektno, jako brzo, udobno za upotrebu i jako tacno.

PS
Ne zaboravi da se ja dosta igram sa metalom, ne samo sa drvetom. A tamo je deseta uvek velika (ume i kod drveta da bude, samo ne tako cesto).
Post Reply