Baterije za shrafilicu ?
U principu hteo sam reci da alat crkne je normalna stvar. Ali kad stavis na papir vidiš da je taj alat otplatio sebe. A za tu njegovu srafilicu baterija ne može biti skupa
Čim nešto rikne a odradilo je dosta zaslužuje da bude ostavljeno pored kontejnera ( šansa na drugi život) i zamenjeno novim ( moja logika)
Čim nešto rikne a odradilo je dosta zaslužuje da bude ostavljeno pored kontejnera ( šansa na drugi život) i zamenjeno novim ( moja logika)
Last edited by daleko on 17 Dec 2017 22:41, edited 1 time in total.
Nisi u pravu. Moj primer, 2 baterije NiCd Makita 7000, od 1.3Ah, sam reparirao za 50e. 12 godina su dobro funkcionisale. Sada su Li 2500mAh vec oko 5-6 godina, jos bolje su. 2 nove su tada ovde kostale 200e, ali pitanje koliko godina su te u ponudi stajale po magacinima s'obzirom da je stari model koji se ne proizvodi zadnjih 15 god. Sem toga meni je taj model najvise odgovarao kad sam kupovao, a i danas mi najvise odgovara i prezadovoljan sam. A za ustedjenih 150e na zameni baterija se na primer moze kupiti lep rucni cirkular. Za baterije iz teme ne znam konkretno, ali uopste nije problem da se baterije repariraju i usput ugrade jace, nove i kvalitetnije.daleko wrote:A da kupi celu bateriju i bog da ga vidi?
...
Kolika je ušteda? 200-300 eura?
Odeš na sajt bosch i narucis.
A mozda je ta srafilica otplatila sebe?
Kupovao sam i nepunjive baterije za male uredjaje, navodno 5x more power... a isto toliko i veca cena, ali verovatno bajate i nista duze ne traju, verovatno su propale vremenom po magacinima. Pa izvuci zakljucak sam.
Iskreno... ne vidim neki problem ovde sa odlaganjem bilo kakve baterije, za fizicko lice.
Bacis u kontejner i gotovo.
Ne kazem da je to lepo, ne kazem da je to dobro, al jednostavno je tako.
Pravna lica vec imaju ozbiljnu zajebanciju sa time (koja ide u besmisao, tipa da auto servis vise kosta da odlozi litar ulja nego sto kosta litar novog ulja).
Sa druge strane... malo mi pun kufer drzavnih "ekologa" (ista go*na su i nasi i EU i USA i ...), kod kojih se ekologija svodi na "kako da ti uzmemo jos neki evric".
Inace, cena nove baterije za pomenutu srafilicu na e-bay se krece oko 20 USD. Ne verujem da bi manje kostala ni zamena celija.
Sto se tice trajnositi baterija koje se ugradjuju po batery shopovima... kao i obicno... pitanje cene. Mogu da budu bolje od originalno ugradjenih, ali naravno i 3 puta gore. Al nama nekako lepo kad prodjemo "jeftino" iako znamo da nas je to ustvari kostalo skuplje, posto smo platili djubre koje ce da rikne preksutra, i da nigde nema dobre robe za male novce.
Bacis u kontejner i gotovo.
Ne kazem da je to lepo, ne kazem da je to dobro, al jednostavno je tako.
Pravna lica vec imaju ozbiljnu zajebanciju sa time (koja ide u besmisao, tipa da auto servis vise kosta da odlozi litar ulja nego sto kosta litar novog ulja).
Sa druge strane... malo mi pun kufer drzavnih "ekologa" (ista go*na su i nasi i EU i USA i ...), kod kojih se ekologija svodi na "kako da ti uzmemo jos neki evric".
Inace, cena nove baterije za pomenutu srafilicu na e-bay se krece oko 20 USD. Ne verujem da bi manje kostala ni zamena celija.
Sto se tice trajnositi baterija koje se ugradjuju po batery shopovima... kao i obicno... pitanje cene. Mogu da budu bolje od originalno ugradjenih, ali naravno i 3 puta gore. Al nama nekako lepo kad prodjemo "jeftino" iako znamo da nas je to ustvari kostalo skuplje, posto smo platili djubre koje ce da rikne preksutra, i da nigde nema dobre robe za male novce.
Jedina sitnica sa tom nabavkom iz inostranstva je sto baterije prolaze caruinu jako tesko, skoro pa nikako. Pirtanje je srece, i volje carinika da vraca posiljku, no cesca je situacioja u kojoj ne prodju. Bas zbog ekloskih propisa.
E sada, ne volim da bacam bilo sta u kontejner, sto ne treba da bude tamo. Kadmijum je prilicno otrovan, a kada se ne vodi racuna ocas posla zavrsi u vodi, iz koje se posle tesko uklanja. Da ga bacim u kotejner, mogao bih da pocnem da prskam i plac totalom da ne rastu kupine. A onda nam je neko drugi kriv sto se toliko razboljavamo.
Sto se cene tice, slazem se, cena se pravi prema potraznji.
E sada, ne volim da bacam bilo sta u kontejner, sto ne treba da bude tamo. Kadmijum je prilicno otrovan, a kada se ne vodi racuna ocas posla zavrsi u vodi, iz koje se posle tesko uklanja. Da ga bacim u kotejner, mogao bih da pocnem da prskam i plac totalom da ne rastu kupine. A onda nam je neko drugi kriv sto se toliko razboljavamo.
Sto se cene tice, slazem se, cena se pravi prema potraznji.
Ne razumem zašto jednostavno čovek ne ode u ovlašćenu prodavnicu kupi baterije i dobije normalnu garanciju 1+2. I onda ga bas briga dal ce da crknu. Jos dobije lep popust ako donese staru bateriju. A sto se tice modela alata (starosti) to je nebitno. Kad kupuješ alat u garanciji lepo piše da proizvodjac garantuje postavku delova i potrosnih stvari (baterije, četkice...) deset godina po okončanju proizvodnje tog alata. Sad gledao garancije isto je i Festool, Makita, mirka, elu, Mafell....
Last edited by daleko on 18 Dec 2017 20:26, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Imam i ja slicnu prqaistoriju pa sam baterije menjao ovako https://www.youtube.com/watch?v=7W3-M50uE8w Lion su bile Nexcel 3.7v 2500mah cena 4 eura komad. Za 14.4 v potrebno je samo 4 lion baterije
Last edited by dikar on 19 Dec 2017 19:47, edited 1 time in total.
Ja nikako ne bih menjao NiMh nateriju za Lion. Punjac je predvidjen za NiMH bateriju, elektronika na njemu isto tako, pa cak i kada se stave zasticene Lion baterije ostaje mogucnost da dodje do njihovog paljenja.
Ne bih pozeleo nikome da ima posla za zapaljenom LiON baterijom. To je siguran put za gubljenje radionice.
Ne bih pozeleo nikome da ima posla za zapaljenom LiON baterijom. To je siguran put za gubljenje radionice.
Pa sad ja sam kupio novi i punjac + analizator nesto jaci od scyrc imax b6ac2. Problem su mi samo dooobre baterije. 2-puta sam narucivao i Panasonic i Litokala sa Aliexpresa i 2 puta sam dobio poruku od dobavkjaca da su mu baterije vracene nazad i da se ne mogu isporuciti. Negde sam procitao da baterije ne mogu da se salju avionskim transportom, a ove male stvari uglavnom salju avionski. Mozes zamisliti punjac sam dobio, PCB ploce sam dobio, voltmetar sa buzerom sam dobio, a baterija nema
Last edited by dikar on 19 Dec 2017 21:12, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Ako lion baterija ima PCB plocicu za punjac je bitno da je 3.7v i da mu je snaga 10-20% u odnosu na kapacitet baterije. Inace scyrc i htrc imaju analizatore i svaku bateriju testiraju zasebno. Samo za ovo treba dodatno ugradjivanje konektoramaricaiivica wrote:Punjac za svaku Lion celiju kosta oko 0.5€.
Sema povezivanja je prilicno jednostavna
Inace na aliexpresu ima solinih punjaca koji vode racuna o kapacitetu baterije. Glavni problem sa Lion baterijama nije punjenje nego praznjenje baterije. da ne bi oslobodile celo punjenje odjednom, sluze PCB plocice. Kulturne baterije ih imaju (ispod +sa), ali one "nekulturne" nemaju, pa je potrebno naknadno kupiti ove plocice
Last edited by dikar on 19 Dec 2017 21:26, edited 1 time in total.