Pomoc za drvo al prozore

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Sasa90
Precizni šegrt

Pomoc za drvo al prozore

Post by Sasa90 »

Dame i Gospodje 😂😂😂

Nisam bio long time on forum 😁

Imam jedno diskutabilno pitanje vezano oko same izrade drvo aluminijumske stolarije.
Zanima me sledece, gde mogu da nadjem al profile, okove, i dali vredi pokusavati raditi taj posao.

Zamolio bih Vas dali je tu racun dobar, oko same izrade znam da ima problema kao i u svakom poslu.

Dame i gospodje

Hvala 😂
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa, nisam ni gospodja ni dama... :) ali ako nemas iskustva tesko da vredi pokusavati. Ima ovde uvoznika solidne robe nemackih firmi i gotovi profili se mogu nabaviti, verovarno i svi prateci materijali, ali opet bi bilo problema sa staklima, eloksazama, silikonima, ne zato sto ih nema vec zbog kvaliteta. Aluminijum inace na Balkan stize uglavnom iz Ukrajine i loseg je kvaliteta, iako to domaci manipulatori nece da priznaju. Profili... sve zavisi od kalupa, a kalupe po narudzbini prave narucioci vecih kolicina i sa njima se moze izvuci ogranicena duzina. Dobra eloksaza u Evropi je veliki problem za mnoge firme. Tako da ne znam sta bih ti predlozio, jedino da se sav materijal u kompletu kupuje od neke provereno dobre strane firme, da bi mogao da budes siguran u kvalitet. A koliko bi to kostalo i kome bi se nesto kvalitetno moglo prodati na ovom trzistu, i to je veliko pitanje, jer ovde najbolje idu bofl roba i prevare. Neophodno je iskustvo u tom poslu, kao u svakom.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Kreni od Alumil-a. Vidi koji profil je dostupan pa se uklapaj. U trzisnoj ceni te stolarije ima prostora za svasta.
Nemoj rusiti trziste.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:...ako nemas iskustva tesko da vredi pokusavati. ...
A iskustvo ne moze da stekne, posto nije ni pokusao... :)
Sasa90
Precizni šegrt

Post by Sasa90 »

Dame i Gospodje 😂

Hvala na Vasem odvojenom vremenu, hteo bih da pokusam jos samo sa time da se bavim.
Neznam nisam jos ni pokusao da napravim pvc prozor ne ovo 😂 ali za sve postoji prvi put.Neznam nisam pametan 😁

Saveti su mi bitni, kao i svaka vasa poruka.
preporuke ko radi, kako se pravi, sta mi od masina treba itd.

Gajba piva 😂
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Cek cek... Nemas masina.....
Ako imas dovoljno para da kupis liniju za tu stolariju kog djavola ces je uopste raditi?
Ulozi u nesto pametno. Dosta ljudi je propalo u ovom poslu
Sasa90
Precizni šegrt

Post by Sasa90 »

Imam ja stolarski masina, diht abrihter 2x ,abrihter, formatizer, frezer, tiplericu, cnc radnih dim 1000x1000x 100mm, komoru za farbanje vodena zavesa, vakum presu. Trenutno radim kao programer obradnog centra biesse rover 1632 5osni,

razvijam i proizvode koje bih radio kuci, stolove, stolice, komode itd.

pa razmisljam u tom smeru da radim komplet kuce. Nije covek pametan iskreno da kazem, gde kako i sta.
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

Ja licno mislim da je to neisplativa rabota . Da ces tesko biti konkurentan jakim igracima koji se samo tim bave .
Ja planiram da krenem da radim sa drvetom ali polako se obeshrabrujem zato sto zelim da dam kvalitet a za to je ocigledno mnogo mnogo svega potrebno.. I ako odustanem prelazim na izradu roletni .
To ti je najbrza i cista zarada . A od masina ger dvostrani a i ne mora i stubna i to je to .
Cista para veruj mi .
Nema dal je suvo,kakav je god ,dal ima cvor,uvilo se uprelo se....
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Tek mi sad nista ne ide u glavu. Imas masine a radis kod drugog?...... Srbija..... Sve je moguce
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ma otišla je tehnologija i previše u poslednje vreme, a i mnoge firme su se opremile aždahama od mašina i moraš dobro da razmisliš gde se možeš upustiti u biznis.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

venzinatiko wrote:...
Kakve su to roletne? Buni me to sto moze biti sirovo i upredeno...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Pezzo wrote:Ma otišla je tehnologija i previše u poslednje vreme, a i mnoge firme su se opremile aždahama od mašina i moraš dobro da razmisliš gde se možeš upustiti u biznis.
U Srbiji se proda jako malo drvo-al stolarije. Mnogo vise ode van zemlje. Raji je to ovde skupo a kvalitet pvc-a im je zadovoljavajuci.
Obradnih centara ima dosta ali zaista uposlenih nema previse. Ja znam za nekoliko koji stoje.
Nisam "stavljao na papir" ali mislim da u 10000 eura stolarije za jednu porodicnu kucu mora da ostane love i za pristojne dve plate a tu nema bas posla za mesec dana, brzo to ide.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mnogi stoje po celoj Evropi zadnjih deset godina, a neki su i zarasli u travu. Trziste je zasiceno svakom robom i malim zanatlijama ostaje da se uklapaju gde mogu biti konkurentni sa cenom i kvalitetom, a to je uglavnom ugradnja, popravke, trange-frange i sl. .. A i nase je trziste specificno zbog uvoznih repromaterijala koji su nam 3 puta skuplji i ako radis za izvoz, onda moras da se uklapas prema ostalim ponudama, pa skidas cenu sa svoje zarade. Bas sam jednom ovde pisao o ceni kestena kod jaf-a, bila je preko 5 soma eura, a gledao sam i na it sajtovima, cena im je kao i borovine. I sta reci, ako radis, treba da se snalazis i dovijas na sve nacine, pa kad ispod svega podvuces crtu, trebalo bi nesto i da ostane za tebe. I sad, nije samo proizvesti, problem je sto najvece poslove ugrabe oni korumpirani :)
venzinatiko
Pred-majstorsko zvanje

Post by venzinatiko »

maricaiivica wrote:
venzinatiko wrote:...
Kakve su to roletne? Buni me to sto moze biti sirovo i upredeno...
Al i pvc roletne trenutno najbrza lova. Nema zaliha ni prevelikih ulaganja da se novac zarobi . I mnogo manje firmi radi to nego prozore... Sav materijal uvozi neki lik iz Bg-a i svi uzimaju od njega. Tako sam bar ja saznao... Sad polovina novih zgrada nema roletne ...
Kazem nema razbijanja glave kao sa drvetom . Da li je suvo, koja je klasa, dal je usao zizak ... Ja sam oduvek voleo i divio se radovima od drveta ali nije cudo sto je taj zanat izumro . Ali opet gajim nadu da nije sve tako crno posebno kad vidim radove pojedinih clanova . Kad vidim da bi za set rucnih alata (pod uslovom da ne kopas po vasarskom otpadu) trebalo jedno 2000 €(sve blanje,testere,dleta,vinkle,lenjiri...) muka me hvata .
Mislim da je Momir prodavao blanju za 450€ na KP...i pitam se kad ce ona sebe da otplati ...2 blanje put na Bahame 😁
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Uh, zavisi sta hoces da radis.. Ako neces da preturas po vasarskom otpadu, a hoces dobar kvalitet i kompletan alat 2000 eura je mala suma. Pogotovo kod nas gde je sve skoro pa duplo skuplje.

A ostaje i pitanje, ko kod nas hoce da prepozna kvalitet rucnog rada, i plati za njega, onoliko koliko vredi. Ovde gde sam to je mnogo cesce, a opet nema mnogo onih koji rade rucnim alatom, kao sto nema ni mnogo onih koji bi za stolicu dali 1500 dolara, a za komodu sa fiokama nekoliko hiljada. Sa druge strane, drzava, da bi zastitila znanje zanatlija koji rade rucno, tradicionalno, dotira cenu sata, dok ne dodje na 30 dolara.. U sustini, izracunas za sta nesto mozes da prodas, broj radnih sati koji ti treba, odbijes materijal, i ako na kraju izadjes sa cenom radnog sata manjom od 30 dolara, dobijes dotaciju. I za divno cudo, nema pokusaja prevare, i prodavanja masinskog za rucni rad.
Post Reply