nlazovic wrote:Maneken :skratta:
Mozes samo da budes ljubomoran, a ko ti je kriv sto si kasnousao u trku. Dve godine si pricao o tome da je Veritasovo rende skupo.
sasasasa wrote:Super, taman imamo nekog da isproba alat prije nas pa da znamo šta kupujemo
Zašto shootingboard plane? Od svih na sajtu nekako mi je najbespotrebnija...
Uh, ja nikako ne bih tako rekao. Za preciznu stolariju rende na shoting boardu je itekako potrebno rende, cak nezamenljivo. E sad da li treba posveceno rende, ili moze i sa necim drugim, je veliko pitanje. Moj odgovor posle koriscenja ovoga je da ne moze.
Generalno za to moze da se koristi i neko bench rende, u slucaju nuzde, ali ni jedno od njih nece doci na nivo specijalizovanog rendeta za shootingboard. Pogotovu kada radis u tvrdjem drvetu, vecim dimenzijama i slicno.
Bez shooting boarda je skoro pa nemoguce precizno upasivanje delova koji moraju da nalezu na druge. Skoro smo pricali o spajanju gerova od letvica, kada se radi rucnim alatom, shooting board i rende na njemu je neophodno za spojeve koji se ne vide.
Drugi primer je upasivanje cela fioka koje ulaze u korpus, bez pokrivke na prednjoj strani, onako kako se nekada radio. Ne postoji ni jedan drugi alat kojim to moze da se uradi na nivou shooting boarda i rendeta na njemu.
Ja se pripremam da pravim infil renda, i to je jos jedan primer gde je rad bez rendeta na shoting boardu maltene nemoguc. Pogotovu kada za upasivanje treba skinuti 5 stotih delova milimetra, tacno pod pravim uglom, na visini komada drveta od 4-5 cm. Tu ne pomaze nista drugo, a svaka greska se itekako primecuje.
Godinama koristim Veritasov LA Jointer uz trikove na shoting boardu. I pokazao se bolje od svih kombinacija LA jacka. Pre svega je tezi, ali uz trikove omogucava i preciznost u vodjenju koja je nemoguca na la jackovima. I jedni i drugi imaju ozbiljnu prednost u niskom grudnom uglu, koju nemaju klasicna BD renda. . No, sa Veriitas SB rendetom se dobija jos nizi efektivni ugao, a preciznost je na nivou koji je moguc samo sa LA Jouinterom sa budzenjem i promenom konfiguracije svaki put kada treba da se trimuje.
Na kraju, sa obzirom da sam u istoj turi uzeo i Custom, na jkoji moze da se gleda kao na posveceno tesko rende za finisiranje, da sam morao da biram samo jedno, izabrao bi shooting. Generalno je upotrebljiviji od jos jednog smoothera.