Preciznost secenog materijala
Ja kad platim da dobijem plocu 1000X1000mm, ne zelim da dobijem plocu 1002X1002mm.
Da li je to meni kriticna mera ili nije, je potpuno sporedna i nebitna stvar.
Da li radionica ima masinu staru 3 meseca ili 5 godina, kada i kako je steluje i odrzava je njihov problem.
Moje pare nisu ni duze ni krace za milimetar, pa ne vidim zasto bi to bila moja daska.
Naravno isto vazi i kada ja prodajem neku uslugu.
Da li je to meni kriticna mera ili nije, je potpuno sporedna i nebitna stvar.
Da li radionica ima masinu staru 3 meseca ili 5 godina, kada i kako je steluje i odrzava je njihov problem.
Moje pare nisu ni duze ni krace za milimetar, pa ne vidim zasto bi to bila moja daska.
Naravno isto vazi i kada ja prodajem neku uslugu.
Da to stoji. Ali nekad se ne isplati nositi elemenat na ponovno secenje za 1mm, dok upalis auto, odvezes se, oni ne rade, proslo radno vreme, potrosis i vreme, zivce, gorivo. Taj milimetar ili 2 ne znace mnogo u sklapanju nekih stvari, ne steti izgledu i sklapanju komponenti, dok za sklapanje nekih drugih stvari, ako nije u milimetru ne moze se sklopiti komponenta.
Ja sam vise puta reklamirao, ali takodje sam i ugradjivao elemente koji nisu tacno na meru. Po meni je mnogo gore kada mi daju na meru a sa iskrzalim krajevima!!!
Ja sam vise puta reklamirao, ali takodje sam i ugradjivao elemente koji nisu tacno na meru. Po meni je mnogo gore kada mi daju na meru a sa iskrzalim krajevima!!!
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
To je iskustveno tako, mada ne bi tako trebalo da bude. Usput nigde jos nisam video napisano nista tipa: "tolerancija koju garantujemo u odnosu na zadatu meru je..."milos wrote:Plus, minus 1mm je dozvoljeno odstupanje na svim stovaristima.
Ako se mere daju u milimetrima, tada dozvoljeno odstupanje obavezno MANJE od 1mm, a po meni bi trebalo da bude +-0.5mm (odnosno polovina od najmanje moguce zadate mere).
No posto izgleda ne postoji nikakvo pisano pravilo, stovarista rade onako kako prolazi kod musterija (doduse nisam bas siguran da ne postoji, samo ga verovatno kriju ko zmija noge).
Ostaje za sada na musterijama da vide gde ce kupovati, i da one koji rezu neprecizno zaobilaze (ja sam recimo duze vreme zaobilazio jedno stovariste posto su bili neprecizni, sve dok nisu nabavili nove masine i ozbiljno se popravili po tom pitanju).
Majstoru koji radi na masini za krojenje, das neku kintu za pivce... i sve bude bolje od +/-0.5mm... nekad mozes da vidis da promeni i testeru (!?)mbole wrote:To je iskustveno tako, mada ne bi tako trebalo da bude. Usput nigde jos nisam video napisano nista tipa: "tolerancija koju garantujemo u odnosu na zadatu meru je..."milos wrote:Plus, minus 1mm je dozvoljeno odstupanje na svim stovaristima.
.....

Ne volim ovakve pojave, ali realno, kad nesto secemo, mi trosimo nase vreme, gorivo, zivce... pa je red da to na neki razuman nacin konvertujemo u kvalitet rezultata.
Heh... kad bi to tako funkcionisalo... pa nije to obdaniste pa da dobijaju po turu ako nisu "dobri"metabo wrote:I tako trojica mušterija pa se posle pitaš zašto daske nisu na meruboggy wrote:Majstoru koji radi na masini za krojenje, das neku kintu za pivce...
Ja sam za to da se insistira na +-0,5 mm i da to bude pravilo, a ne izutetak koji se posebno plaća.
Kako da se insistira na +/-0.5mm, kada je kod svih "garantovano" +/-1mm... pa kome se svidja, svidja... jel treba "revoluciju" da pravimo? Znaci... vec je sam gazda je odlucio da manje plati radnike... i ne inisistira na preciznosti... jer ako insistira... onda ce mu traziti vecu platu... a to ne voli.
Ako samo stovariste nema svoje standarde, koje postuje, na nekom visem nivou od "mozda upotrebljivih"... sta dobijam insistiranjem na visim.. trosim SVOJE vreme, zivce, benzin... oni ne trose nista... kosta ih manje nego mene (taj materijal koji mozda nece prodati im je manji od dnevnog otpada, koga su vec ostali kupci platili!)... i nista ih ne moze spreciti da meni i bilo kom drugom, opet to urade... ja jesam za to da covek sebe zastiti od fusheracija... ali... po koju cenu...
Zato, ako mi treba nesto stvarno precizno od medijapana.. onda mi iseku vece.. kako god da ispadne... i posle platim da se opkroji na CNC (nikad na istom stovaristu gde sam sekao)... to vazi naravno, uz uslov, da se uopste takva rabota isplati (cenom proizvoda)... tako dobijam dovoljno precizno da ne moram da brinem... da razumno cuvam zivce, stedim vreme i gorivo... preciznost koju dobijam je vise nego dovoljna.. i ne znam kolika je... verovatno zavisi i od temperature... i vlaznosti... ali moze se reci da je oko +/-0.1mm.
Znaci... ako hocu preciznije... i bez nervoze... odem u jos jednu radnju...
Last edited by boggy on 23 Dec 2008 16:35, edited 1 time in total.
Losa strana stovarista gde sam uzeo materijal, je sto me zavlace svaki dan.
Prvo, narucim materijal (subota), gde mi rekose da ce biti gotovo za 3-4 dana (cetvrtak).Posle 2 dana (utorak) nazovem da pitam da li ce biti ispostovan rok, da se spremim za montiranje, a oni rekose kako im nije skroz jasna moja specifikacija !!!!! i objasnim im to sto im nije bilo jasno (radnica je imala problema sa oduzimanjem 4 mm od moje mere potrebnog elementa za ABS), a tad mi rekose da ce biti ispostovan rok.
Posle 2 dana (cetvrtak) rekose da nemaju dovoljno materijala za front, ali se ja dogovorim da u subotu dodjem po elemente za korpus, a ostalo da bude za ponedeljak.
U subotu odem po elemente za korpus, gde mi gazda rece da imaju problem sa korpusom, da nemaju dovoljno bele iverice, ali da su frontovi gotovi (suprotno od prve price radnice). Pokupim to sto je bilo gotovo, donesem kuci i primetim da 30-40% nije ok uradjeno po specifikaciji.
Juce, u ponedeljak su doneli deo!!! elemenata za korpus, ono sto nisam pokupio u subotu, i vratim im ono sto nije uradjeno ok. Rekose da danas donose ostatak. Sa radnikom sam premerio materijal koji nije bio ok, gde on nije mogao da sakrije svoje odusevljenje, ali je sve precutao jer nije bio u pravu. Visinu ledja za kuhinju su promasili za 10 cm!!!
Cim su otisli, premerio sam donet materijal i opet greske.
Danas nazovem da vidim u koliko sati donose ostatak, kad me radnica obraduje da nemaju dovoljno materijala za frontove (gazda u subotu rekao da su frontovi gotovi).
Mom odusevljenu i recima zahvalnosti nije bilo kraja !?!?!?!?!
Dobra stvar u svemu je sto nije nista placeno, gazda je rekao da cu platiti kad mi donese ostatak materijala. Naravno da nece dobiti lovu dok ne dobijem TRAZENI materijal, sa greskom od 1 mm eventualno (ne 2 mm). Ukoliko nastave da me mrcvare svaki dan sa novim objasnjenjima-mogu samo da mu kazem da dodje po materijal, da mi nije potreban jer nije ispostovao rokove.
Mogli su mi pri narucivanju reci posteno sta imaju a sta nemaju, i kad mogu da dobijem sve u kompletu, a ne ovako, osigurati musteriju, pa mi isporuciti kad se sete.
Da sam ja pogresio meru, i narucio kraci materijal nego sto mi treba, morao bi ponovo da narucim i platim, sigurno ne bi rekli da mi se slucajno desilo i da nije nikakav problem.
Proletos sam pravio radni i tv sto, gde su bili maksimalno OK sa svime sto smo dogovorili, sve im je bilo jasno, a sta se njima u medjuvremeno desilo, jednostavno me mnogo ne zanima.
Mogli su reci kako stoje stvari, pa bi ja ili pristao na to ili otisao na drugo stovariste.
Prvo, narucim materijal (subota), gde mi rekose da ce biti gotovo za 3-4 dana (cetvrtak).Posle 2 dana (utorak) nazovem da pitam da li ce biti ispostovan rok, da se spremim za montiranje, a oni rekose kako im nije skroz jasna moja specifikacija !!!!! i objasnim im to sto im nije bilo jasno (radnica je imala problema sa oduzimanjem 4 mm od moje mere potrebnog elementa za ABS), a tad mi rekose da ce biti ispostovan rok.
Posle 2 dana (cetvrtak) rekose da nemaju dovoljno materijala za front, ali se ja dogovorim da u subotu dodjem po elemente za korpus, a ostalo da bude za ponedeljak.
U subotu odem po elemente za korpus, gde mi gazda rece da imaju problem sa korpusom, da nemaju dovoljno bele iverice, ali da su frontovi gotovi (suprotno od prve price radnice). Pokupim to sto je bilo gotovo, donesem kuci i primetim da 30-40% nije ok uradjeno po specifikaciji.
Juce, u ponedeljak su doneli deo!!! elemenata za korpus, ono sto nisam pokupio u subotu, i vratim im ono sto nije uradjeno ok. Rekose da danas donose ostatak. Sa radnikom sam premerio materijal koji nije bio ok, gde on nije mogao da sakrije svoje odusevljenje, ali je sve precutao jer nije bio u pravu. Visinu ledja za kuhinju su promasili za 10 cm!!!
Cim su otisli, premerio sam donet materijal i opet greske.
Danas nazovem da vidim u koliko sati donose ostatak, kad me radnica obraduje da nemaju dovoljno materijala za frontove (gazda u subotu rekao da su frontovi gotovi).
Mom odusevljenu i recima zahvalnosti nije bilo kraja !?!?!?!?!
Dobra stvar u svemu je sto nije nista placeno, gazda je rekao da cu platiti kad mi donese ostatak materijala. Naravno da nece dobiti lovu dok ne dobijem TRAZENI materijal, sa greskom od 1 mm eventualno (ne 2 mm). Ukoliko nastave da me mrcvare svaki dan sa novim objasnjenjima-mogu samo da mu kazem da dodje po materijal, da mi nije potreban jer nije ispostovao rokove.
Mogli su mi pri narucivanju reci posteno sta imaju a sta nemaju, i kad mogu da dobijem sve u kompletu, a ne ovako, osigurati musteriju, pa mi isporuciti kad se sete.
Da sam ja pogresio meru, i narucio kraci materijal nego sto mi treba, morao bi ponovo da narucim i platim, sigurno ne bi rekli da mi se slucajno desilo i da nije nikakav problem.
Proletos sam pravio radni i tv sto, gde su bili maksimalno OK sa svime sto smo dogovorili, sve im je bilo jasno, a sta se njima u medjuvremeno desilo, jednostavno me mnogo ne zanima.
Mogli su reci kako stoje stvari, pa bi ja ili pristao na to ili otisao na drugo stovariste.

Nije mastor ko zna da zameni,nego ko ume da se snadje.
Ja sam masinac i merna jedinioca mi je bila milimetar,koja je u stolariji?
Ti ljudi seku po celi dan,mnogo vecu paznju poklanjaju da ne puste rez po kontra tabli(da ne okrenu krojnu listu),nego da li im je tacno u milimetar (ne opravdavam ih samo kazem da je tako),mozete da se ljutite ali mozete i formatizer da kupite,a vrlo brzo cete i na njemu poceti da secete kao oni.
Ps ovo je moje misljenje(a i iskustvo)
Dule, Dule... davno si ti prestao da se bavis masinstvom. Od kad je bre u masinstvu mm jedinica? Da si rekao deseta pa da se jos nekako i slozimo. Pa 50% onoga sto se masinski obradjuje ima tolerancije u par desetih a ostatak u par stotih delova mm (ne pricam o odlivcima i otkovcima vec o masinskoj obradi na strugu, glodalici, brusilici).Ja sam masinac i merna jedinioca mi je bila milimetar,koja je u stolariji?
Ako se dobro secam ti si radio u Petoletki. Ako je toleracncija na hidraulicnom cilindru bila 1mm, onda me bas i ne cudi da je propala

Nego da se batalim zadirkivanja, mi ovde pricamo o tome sta dobijamo za svoje novce.
Da li cu ja na svom formatizeru za sebe da secem 5mm sire ili krace, je jedna stvar. Ali ako to nekome PRODAJEM kao uslugu, to je vec sasvim druga prica. I ja po ceo dan kuckam po racunaru pa mi uopste nije dozvoljeno da "malo promasim" i obrisem jedno desetak neophodnih fajlova sa servera. Ili da malo ne spojim 20-tak od 200 kablova kojima su racunari povezani na cvoriste mreze.
Sa druge strane, pazljivim planiranjem cesto je moguce zaobici greske, koje cinjenica moraju da postoje (samo je pitanje kolike su, koliko ceste, i koika je zavitlancija za musteriju da se isprave).
Recimo kada treba da vam iseku materijal za frontove donjeg elementa koji ima fioke po celoj visini, bez obzira sta kaze njihov program za optimizaciju, trazite da to bude iseceno tako da se prvo uradi jedan rez na sirinu fioke, pa da se onda iz tako izrezanog komada seku pojedinacni frontovi. Verovatno ce utrosak materijala biti malo veci, ali ce zato fioke izgledati perfektno.
Pod jedan na ovaj nacin ce svi frontovi biti apsolutno iste sirine, pa makar bili i malo siri ili malo uzi od tacne mere, sto je daleko manje uocljivo nego da je jedan malkice uzi od ostalih (tu se i 0.5mm vidi).
Druga prednost je sto ce se godovi prirodno nastavljati sa jedne na drugu fioku, sto vizuelno daje daleko bolji utisak (naravno ako je u pitanju neka tekstura drveta).
To stovariste je veoma bezobrazno, vec te vucu danima, i svaki drugi dan govore da ce zavrsiti, toliko vreme rade i jos promasuju mere,
kao da radis serijsku proizvodnju pa ne mogu da ti spreme materijal, stvarno bezobrazno ponasanje. Kod nas u Sd-u narucis, cekas 1-2 dana i ako ima greske taj dan kad doneses oni preprave, ali sve placas u napred ili akontaciju. Sledeci put promeni stovariste, ako tako posluju nece dugo raditi.
kao da radis serijsku proizvodnju pa ne mogu da ti spreme materijal, stvarno bezobrazno ponasanje. Kod nas u Sd-u narucis, cekas 1-2 dana i ako ima greske taj dan kad doneses oni preprave, ali sve placas u napred ili akontaciju. Sledeci put promeni stovariste, ako tako posluju nece dugo raditi.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
ljudi ja radim usluzno secenje iverice tolerancija je do 1mm +- nikad nemoze da se desi da bude vise od 1mm ako se desi znaci neko je malo rastelovao masinu mozda je udario kad je gurao ili ko zna sta,...naravno svaka reklamacija se uvazava 2mm sto jest jest puno je meni se jednom desilo kad sam dao radniko(koji vise ne radi)da isece on zaboravio da okrajci celu tablu i na kraju suzio musteriji za 2mm da bi ispala lepa ivica i sta bi ja mu kazem da je omasio meru kaze on meni ne to nevalja masina i na kraju kad je musterija otisla on meni prizna da je zaboravio da okrajci i eto zbog jednog takvog govneta izgubis musteriju.....ja sam iz sremske mitrovice kod mene musterije iz daljih mesta kad dodju odma se uzme njima raditi a nekad mi posalju faxom mere pa im ja odradim,...ne znam kako se kod vas krecu cene univera,mdf,radnih ploca i abs??ako vam nije problem da mi kazete kako se kod vas krecu cene.NPR kod mene je univer falco dezeni oko manje vise 800din/M2 isecen nema kao kod nekih metar ti je toliko i toliko...a abs 23mm 80din/m siroki 42mm 153din/m krivolinijski 23mm 153din/m2 a 42mm je 236din/m2 naravno stalne musterije imaju i popust,....mnogo ljudi iz bg dolaze kod mene po robu jeftinije im je nego u bg.....a sto se tice 1-2mm to se desava i zbog loseg kvaliteta iverice sve do jedne table zadnjih godinu dana dolaze krive jako su pokvarili kvalitet a da ne pricam o foliji koliko je losa da sam morao da kupim dijamantsku testeru i predrezac.......pozz
Last edited by doka on 27 Dec 2008 17:34, edited 1 time in total.