Izrada stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Festool fan
Dodavač alata

Izrada stola

Post by Festool fan »

Pozz, vec duze vrijeme gledam forum i radim nesto sitno za sebe.

Trebam savjet u vezi izrade stola.

Imam u planu praviti stol 200x100cm od stafli dimenzija 5x8cm, sad me zanima da li je dobro uzimati taj materijal u prodavaonicima gradevisnkog materijala, da li je to suho dovoljno da mi se nebi nakon sto izradim stol daske pocele savijati i gubiti ravninu, te da li je dovoljno da stol samo lijepim ili je bolje sarafima uhvatit.

Evo neki primjer na sto mislim.

Image
Last edited by Festool fan on 03 Oct 2017 19:55, edited 1 time in total.
borisa
Šegrt

Post by borisa »

zavisi od vlage, ne bi valjalo da bude mnogo vlazno ali ja bih lepio i na kraju odozdo popreko kosnike zalepio i usrafio, ne bi trebao da mrdne osim ako nije bas bas vlazna daska
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Kad bi znali odakle si, mogli bi te i konkretno uputiti...
Festool fan
Dodavač alata

Post by Festool fan »

borisa wrote:zavisi od vlage, ne bi valjalo da bude mnogo vlazno ali ja bih lepio i na kraju odozdo popreko kosnike zalepio i usrafio, ne bi trebao da mrdne osim ako nije bas bas vlazna daska
Tako sam i mislio, jer mislim gore ljepit i onda od dolje ih uhvatit sarafima i to bi trebalo bit ok po nekoj mojoj procjeni.

@BILJEZNIK sad cemo i to rjesit
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Zašto bi ih lijepio? Prišarafi ih na ram, manje će pucati.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Kakvo srafljenje ili lepljenje? A kada se prosuse, sta ce da bude sa spojevima? Otvorice se sigurno.

Dzabe ja kacim programcice za proracune skupljanja i izduzenja, kada se ne lepe na forumase..

Jedino resenje je ili ih napraviti sa daskom priblizne vlage kao i prostor u komer se koriste, ako je u njemu vlaga konstantna, ili ih napravi kako treba, sa kusacima zbog krivljenja, tako da drvo radi, a da se to ne primecuje. Ako bas mora srafiovima, srafovi u izduzene rupe, da ne sprecavaju rad drveta. Inace ce se pokriviti gore nego da nije osigurana.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

BR - na takvo "šarafanje" smo i mislili. Nemoj odmah da nas galamiš :)
Puno je jednostavnije od kušaka, a ako prišarafi svaku dasku posebno ostaviće ih sa minimalnim hodom. Tako neće ni izgubiti na izgledu, ipak je ovo primjer rustičnog stola.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Festool fan, u Pevecu ima suhih štafla 75 x 48 mm. Pažljivo izaberi one sa gušćim godovima, približno radijalno rezane. Ako ti se ne žuri, odreži ih sa nadmjerom (cca 133 cm po duljini, 3 komada dobiješ iz štafla duljine 4 m) i ostavi ih u prostoru 4 do 6 tjedana. Nakon toga ih obradi, pokeksaj i polijepi.
Festool fan
Dodavač alata

Post by Festool fan »

@BR ako moze pojasnjenje pojma u izduzene rupe?

@sasasasa mislio sam ih odolje prisarafit na 3 mjesta to je cca 65 cm saraf od sarafa

Ne mogu ih tako rezati jer mi stol treba biti 200x100cm, to mi je stol za jedan lokal.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

To možeš samo ako bi ih slijepio, a ploču ne valja lijepiti ako daska nije suva. Dok se osuši smanjiće se i popucaće po ivicama. Opet, ako ne znaš šta su izdužene rupe, možda se ne bi ni trebao upuštati u tako nešto.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sraf u izduzenu rupu, ako se ne napravi kako treba, je samo iznudjeno resenje koje ne otklanja previse problema. Da bi se napravio kako treba, sraf mora da bude sa kupastom glavom, a ne upustenom, moraju da se naprave posteni kanali sa kretanje.. Sve u svemu, to je na nivou secenja finalnih rezova ubodnom testerom.

Kolika ce biti promena dimenzije na krajnjim daskama na 80 cm sirine stola. 2cm? I onda kada padne vlafga to sve treba da se pokupi nazad, a da sve ostane na mestu. Hoce, ali nikad.

Jedino ozbiljno resenje za to je kusak. Ne koristi se on dzaba nekoliko milenijuma. A i nije preterano komplikovan za pravljenje, kako se to cini na prvi pogled.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

BR wrote:ili ih napravi kako treba, sa kusacima zbog krivljenja, tako da drvo radi, a da se to ne primecuje. Ako bas mora srafiovima, srafovi u izduzene rupe, da ne sprecavaju rad drveta
Hajd nam (lijepo molim :rodna:) objasnite što je jedno a što drugo da nam se zabava ne pretvori u razočaranje nakon završenog posla.

Negdje na internetu sam vidio da se daske kod širinskog spajanja slažu u utore koji pokrivaju rubove i dozvoljavaju disanje pa mogu samo pretpostaviti da da je to "kusanje" :) ali. naravno, ne znam detalje i da li je to uopće to, a za izdužene rupe nikad čuo, čak ni na ovom forumu kojeg dosta posjećujem.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Tema je pocela sa malo cudnim pitanjem, nalik na budzenje djunte.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lO9LoB61QEk[/youtube]

Umesto da mu damo odgovor ko gore, nek ti to nabudzi ko je rekao da moze, odosmo dalje.

Dakle, postoji prilicno nacina da se napravi ploca stola od masivnog drveta, a da se ne pokrivi. Pre svega moraju da se zadovolje dva osnovna uslova.

1. Drvo mora da bude suvo
2. Godovi u dasci moraju da budu kako treba, sto blize radijalnom secenju.

Cak i sa ova dva preduslova, drvo ce da radi sa promenom vlage u vazduhu, a onda eto belaja. Koliko ce da radi, moze da se vidi na ovoj temi.
http://www.stolarskaradionica.com/forum ... hp?id=7282

U sustini, na sirinu stola od metar, ploca moze da se prosiri i nekoliko santimetara. To sirenje ne moze da se zaustavi pa onda konstrukcija mora da bude prilagodjena tome da se omoguci sirenje drveta, bez promene geometrije.

(Lazem kao pas, moze, stabilizacijom, al kosta ekstremno posteno, i to niko tako ne radi. Recimo da bi colovaca, metar puta metar, stabilisana bila nekoliko stotina eura samo materijala, bez cene koriscenja vakum i komore za pecenje, a i onda radi, samo znatno manje)

Ako je zadovoljen uslov 1. vrsta drveta je odgovartajuce odabrana, i zadovoljen je uslov 2, postoje svi preduslovi da se takva daska ponasa na predvidiv nacin, a da se konstriukcijom omoguci njeno pomeranje. Ako daska ne zadovoljava neki od uslova, onda je cela prica nategnuta, i ne postoji nacin da rezultat bude pouzdan.

Pravilnih konstrukcija ima malii milion, nepravilnih jos vise. Svaka konstrukcija kod koje se jedna daska poduzno postavi upravno na drugu, a spojene su fiksno na vise od jednog mesta, vodi u propast. Spoj mora da bude takav da omoguci dasci da menja sirinu, bez pomeranja po drugim pravcima.

Samo nekoliko primera

1. (po meni nesretan i los) srafovi, tako da sraf nije tanak, donja povrsina glave je ravna, tj ne radi se u upustenom srafu, da se ne bi zaklinjavao, kroz dasku blize glavi postavljen u rupi koja je izdiuzenog oblika, tako da je njena duzina malo veca od racunske duzine za koju ce se element prosiriti ili skupiti. Samo jedan sraf na celoj diuzini poprecnog elementa se postavlja tako da bude fiksan.

2. Poprecni element postavljen u kanalu oblika lastinog repa (Ovo se zove kusak) i drzi se samo mehanicki, tj nema lepljenja. Najefikasniji nacin, ali i majstorski najzahtevniji.

Za ilustraciju, video. Od 5:25

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x51zMg7roIs[/youtube]

3. Ceona daska, okrenuta porecno na ostatak. Mana ovog nacina je sto on nije sretan izbor za savremene stanove, sa centralnim grejanjem, posto ce u nekom delu godine da se pojavi velika razlika izmedju duzine ceone daske, i sirine poduznie povrsine stola. Sustina je ista, ucvrscuje se drvenim klinovima, koji idu u izduzene proreze na cepovima napravljenim u poduznim daskama. Rupe na poprecnoj ceonoj dasci su okriugle. U sustini, resenje bolje nego prvo i trajnije, no sa dodatnim manama. Zahteva malo manje truda i vestine nego prethodno.
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Lijepo objašnjeno, hvala.

Za nas amatere, napraviti utor u obliku lastinog repa je nažalost prilično mukotrpno s alatom kojim raspolažemo, a o ovakvoj preciznosti ne treba ni govoriti, tako da nama ipak ostaju šarafi u izduženoj rupi :).

Ako sam dobro razumio, rupa je izdužena u ravnini poprečnoj na ravninu šarafa (a i kako bi drukčije).

Ako se npr. ploha stola sastoji od tri daske međusobno lijepljene, odozo pričvršćuješ poprečno na daske npr. štaflu na koju će se nekako (nije sad bitno kako) montirati noge, smije se srednji šaraf zašarafiti do kraja (kroz neizduženu rupu u štafli) i to može biti šaraf s upuštenom glavom. Od te sredine ploha stola se može nesmetano širiti i skupljati na obje strane, a štafla je u toj točki fiksno s njom spojena. Dva krajnja šarafa (a može ih biti i više) moraju biti s ravnom glavom, zašarafljena u plohu stola kroz štaflu tako da je rupa u štafli izdužena paralelno sa štaflom (s vlaknima). Ta dva krajnja šarafa moraju biti deblji (to si istaknuo) pretpostavljam zato da se ne iskrivljuju pri širenju i skupljanju plohe koja ih vuče za sobom (jer su u nju u stvari zašarafljeni), a uslijed trenja glave sa štaflom.

Jesam li dobro razumio?
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Evo kako izgleda u praksi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2_Tjd2j6uho[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iGXUCsZ8OI4[/youtube]
Last edited by nlazovic on 06 Oct 2017 11:48, edited 1 time in total.
Post Reply