Dobrodošli u forum

Sve o obradi drveta
Post Reply
User avatar
Bojan
Administrator
Administrator
Posts: 1536
Joined: 17 Jul 2007 22:50
Location: L.A.
Contact:

Dobrodošli u forum

Post by Bojan »

Na ovom mestu možete pitati sve o obradi drveta.
User avatar
trivun
Majstor početnik
Posts: 148
Joined: 03 Sep 2007 09:12
Location: Niš

Post by trivun »

O stolariji po nešto možda i znam, a nešto možda i naučim, ali o internetu, forumima, temama teško. Hoću da kažem unapred se izvinjavam ako sam opet nešto zabrljao, u smislu da sam u pogrešnom forumu, da se nisam prijavio na pravu temu, ali trudio sam se. A sad pitanje.
Ono što me posebno interesuje u stolariji je izrada nameštaja (od drveta, mada najviše radim sa ivericom, ali takva su vremena). E sad, i to nije sve. Veoma me interesuje duborez, ali ne slike, ikone i figurice u duborezu, već nameštaj u duborezu, odnosno delovi nekog komada nameštaja urađeni u duborezu i uklopljeni u celinu tako da sve to ne bude neukusno. Znam ja da sve to nije ni malo jednostavno ali iz dosadašnjeg životnog iskustva znam da ako čovek nešto zaista hoće i želi onda nije nemoguće. Moje pitanje se odnosi na sledeće:
Čuo sam da negde na severu naše zemlje, mislim negde oko subotice, postoji majstor, mađar, koji radi stilski nameštaj i kod koga je moguće učiti zanat. Naravno to se plaća. Ali meni je to daleko pa me interesuje postoji li neka takva osoba na jugu naše zemlje jer ja sam iz Niša od koje bi se nešto moglo naučiti, i koja bi bila voljna da svoje znanje prenese nekome. Ja poznajem puno stolara, nekih pravih, koji rade kao od bede i ne pada im na pamet da sem tišljeraja, slavskih klupa i merdevina rade bilo šta drugo, i nekih koji se pretstavljaju kao stolari koji izrađuju nameštaj, a možda i sami misle da to jesu, ali najveći domeni njihovog rada, o kojima se priča i koji se veličaju, su isecanje polukruga na iverici. Ja nemam ni od jednih ni od drugih šta da naučim, a i onako od njih ne može da se izvuče ni reč. Svoje "znanje" čuvaju kao svetu tajnu.
Elem da se malo skratim, ako imate ideju kako da rešim ovaj "problem" recite.
User avatar
Bojan
Administrator
Administrator
Posts: 1536
Joined: 17 Jul 2007 22:50
Location: L.A.
Contact:

Post by Bojan »

Znanje treba da je besplatno.

Ja učim iz knjiga. Å ta ćeš, takva su vremena, da svi misle da ako nešto nekome kažu, gube svoje parče leba.

Ako ti engleski nije problem, naučićeš sve što te zanima.
User avatar
velja
Vrhunski majstor
Posts: 1076
Joined: 07 Oct 2007 18:03
Location: PO N44.62734° E21.16583°

Post by velja »

I ja ucim iz kniga. Ono sto me zanima kad pitam stolare koje poznajem, ili nece da mi kazu ili ne znaju. Tako sam dosao do toga da gledajuci strane (uglavnom americke) sajtove znam kako se nesto kaze na engleskom a ne znam na srpskom. Posebna je prica nabavke drvne gradje.

Velja
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
User avatar
Bojan
Administrator
Administrator
Posts: 1536
Joined: 17 Jul 2007 22:50
Location: L.A.
Contact:

Post by Bojan »

I ja sam imao tih muka - engleski, pa srpski, ali sam nekako sve uspeo da prevedem, što u glavi, što pomoću rečnika.
Post Reply