Spajanje gerova od 45 i 90 stepeni

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
User avatar
Martir
Brzi dodavač alata
Posts: 5
Joined: 28 Aug 2007 20:06

Spajanje gerova od 45 i 90 stepeni

Post by Martir »

Zdravo Bojane!
Prvo da ti se zahvalim na dosadasnjim odgovorima na moja pitanja.Ja jos uvek samo razmisljam o tome kako se sta pravi jer nemam dovoljno slobodnog vremena i alata da bih poceo sa nekom izradom.Bice i toga.Sada da predjem na pitanje.
Interesuje me kako se spaja ram od dasaka debljine (npr:2cm.) za izradu krila sa staklom za neku vitrinicu ili kuhinju.Da li bi bilo interesantnije da gerovi budu pod uglom od 45 stepeni.Ili jos bolje :"Kako spojiti ger od 45 a na koji nacin od 90 stepeni"?
Pozdrav.
User avatar
Bojan
Administrator
Administrator
Posts: 1536
Joined: 17 Jul 2007 22:50
Location: L.A.
Contact:

Post by Bojan »

Verovatno da bi uglovi od 45 stepeni za vrata bili interesantni, međutim, ja još nisam video takva vrata, što ne znači da ne postoje. I to svakako ne znači da se uz pravi odabir dasaka ne može napraviti vizuelno atraktivna kombinacija . Čini mi se da se ipak stolari odlučuju za jedan standardni način sastava - čep i rupu, ili lakšu varijantu sa bitom za frezer, ili nožem za frezu, koji istovremeno pravi sastav, i reže žleb za panel. Poneko se koristi i keksovima, ali su oni prilično slabi za ovakav zadatak.

Spajanje pod 45 stepeni sam objasnio u tekstu u glavnom delu sajta http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj, dok se spajanje rupom i čepom može videti u tekstu http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... cija=citaj. O specijalnim bitovima za glodalicu još nisam pisao, ali sam namerio da to uradim uskoro.

Spajanje ugla od 45 stepeni se može ojačati keksovima, zavrtnjima, ili se može ubaciti u žleb usečen glodalicom (http://www.stolarskaradionica.com/tehni ... itaj&id=11), lajsna određene debljine - koja zavisi od debljine useka (žleba), i popuni lepkom. Mislim da ću sad nešto napisati na sajtu o ovom načinu sastava.
User avatar
Bojan
Administrator
Administrator
Posts: 1536
Joined: 17 Jul 2007 22:50
Location: L.A.
Contact:

Post by Bojan »

Post Reply