Forum stolarske radionice / Corpus

Forum stolarske radionice

POPUNITE LOKACIJU U PROFILU!

Mesto okupljanja pravih stolara i onih koji će to postati :)

Niste prijavljeni.

#16 27.04.2010. 21:38:41

Sasa
Moderator
Iz: Podgorica
Registrovan: 31.01.2008.
Poruke: 806
Web sajt

Re: Corpus

Tako Tomislave majstore, mozes li sad za ovaj krevet koji si projektovao da promijenis dimenzije a program sam ga odradi promjene u krojnoj listi i ostalim dokumentima!?

Kazi mi jos dali na dokumentima koje stampas(krojna, radni nalog, ponuda...) stoji memorandum tvoje firme ili ovo Corpus kao na primjerima sto si dao?

Ustvari dali je moguce mijenjati te podatke ako recimo hocu nekom usluzno da odradim projekat kuhinje koji ce on da pokaze kupcu?

Poslednje editovanje od Sasa (27.04.2010. 21:46:26)

Offline

 

#17 28.04.2010. 09:50:18

tomislavm
Majstor
Iz: Sv.I.Zelina, Zagreb
Registrovan: 22.09.2008.
Poruke: 270
Web sajt

Re: Corpus

Sasa je napisao:

Tako Tomislave majstore, mozes li sad za ovaj krevet koji si projektovao da promijenis dimenzije a program sam ga odradi promjene u krojnoj listi i ostalim dokumentima!?

Naravno, ali ne dolazi to samo po sebi nego je stvar u tome da se dimenzije dasaka određuju preko varijabli projekta i preko forumla koje uzimaju kao osnove 3 mjere, visina, širina i dubina i dodatno debljina svake postojeće daske.

Evo primjer:

Nogica uzglavlja definirana je sa Za koordinatom 0.

http://picasaweb.google.hr/tomislavm/Co … 4515633442

Nogica uznožja definirana je za Z koordinatom preko formule (računa se preko mjere dubina i varijable nogica_širina)

http://picasaweb.google.hr/tomislavm/Co … 4965318562

Širina daske između te dvije nogice definirana je pomoću razlike u Z koordinatama te dvije nogice.

http://picasaweb.google.hr/tomislavm/Co … 6329562418


Znači ako na osnovnom ekranu samo povećaš dubinu elementa sve ostale mjere će se automatski pomaknuti jer je to jedina promjenjiva varijabla preko koje se računaju dimenzije za dasku između nogica.

Dodatno je bitno da varijable koje imam samo 3 u ovom projektu možeš sam definirati i te varijable služe kao konstante u projektu koje uključuješ u razne jednadžbe kojima se računaju dimenzije sastavnih dijelova i ako trebaš promijeniti nešto to onda radiš samo u tim varijablama, sve ostale mjere koje ovise o toj varijabli se same ponovo izračunaju.

http://picasaweb.google.hr/tomislavm/Co … 0390365266

Još ono što ne možeš vidjeti iz slika je način pisanja formula...možeš pisati sve ručno, ali ne moraš. Najlakše je raditi tako da mišem klikneš na neki dio koji se onda preslika u traku za pisanje formule i samo dopišeš .de ako misliš na debljinu tog elementa ili .š ako misliš na širinu itd....
Uglavnom uz malo truda može se napisati projekt koji će sve daske ispravno računati ukoliko izmjeniš samo neku vanjsku dimenziju.

Kazi mi jos dali na dokumentima koje stampas(krojna, radni nalog, ponuda...) stoji memorandum tvoje firme ili ovo Corpus kao na primjerima sto si dao?

Da, ja to nisam radio jer nemam firmu, ali moguće je definirati svoj logotip i podatke o firmi a samo mijenjati naziv kupca.

http://www.corpus.hr/home/index.php?opt … p;catid=12
http://www.corpus.hr/home/index.php?opt … p;catid=12

Ustvari dali je moguce mijenjati te podatke ako recimo hocu nekom usluzno da odradim projekat kuhinje koji ce on da pokaze kupcu?

Iz gornjeg linka vidi se da je moguće mijenjati logotip i tekst. Znači morao bi imati u pripremi logotip od te firme kojoj želiš uslužno odraditi projekt. Ne čini mi se baš pratktično, ali moguće je u svakom slučaju.

http://picasaweb.google.hr/tomislavm/Co … 7813850194

Offline

 

#18 28.02.2011. 11:10:55

frenky
Dodavač alata
Iz: Koprivnica HR
Registrovan: 24.02.2011.
Poruke: 3

Re: Corpus

kako u corpusu 1.25 izraditi ladice molim opis postupka

Poslednje editovanje od frenky (28.02.2011. 11:12:03)

Offline

 

#19 22.11.2011. 22:14:34

Dule
Moderator
Iz: Trstenik-a
Registrovan: 05.01.2008.
Poruke: 477
Web sajt

Re: Corpus

Sajam nameštaja Bg
Susret sa Corpusom(cenu neću komentarisati,to je po meni stvar ukusa),ali ono viđeno dosta me ovih dana muči.
Izrada prezentacije za kratko vreme,ponuda istog trenutka,radionički crtež=10+
krojna lista?kakva su vaša iskustva?

Offline

 

#20 22.11.2011. 22:40:12

tomislavm
Majstor
Iz: Sv.I.Zelina, Zagreb
Registrovan: 22.09.2008.
Poruke: 270
Web sajt

Re: Corpus

Dule je napisao:

Sajam nameštaja Bg
Susret sa Corpusom(cenu neću komentarisati,to je po meni stvar ukusa),ali ono viđeno dosta me ovih dana muči.
Izrada prezentacije za kratko vreme,ponuda istog trenutka,radionički crtež=10+
krojna lista?kakva su vaša iskustva?

Što te točno zanima, koristim Corpus već oko 2 godine pa ti možda mogu pomoći savjetom.

Offline

 

#21 22.11.2011. 22:47:36

Dule
Moderator
Iz: Trstenik-a
Registrovan: 05.01.2008.
Poruke: 477
Web sajt

Re: Corpus

Koliko sam ja razumeo,uvek kreće od nove table?

Offline

 

#22 23.11.2011. 00:13:19

maricaiivica
Moderator
Iz: Beograd
Registrovan: 30.11.2009.
Poruke: 987
Web sajt

Re: Corpus

Dule je napisao:

Koliko sam ja razumeo,uvek kreće od nove table?

Moze li se nekako nauciti da iskoriscava restlove od prethodnih poslova?

Koje su mu jos mane? Mi smo mu samo ovu nasli ( i sto trazi kljuc u vidu USB-a pa je piraterija onemogucena smile  ).

Offline

 

#23 23.11.2011. 22:10:46

Stefany-mil
Šegrt
Iz: Pancevo
Registrovan: 23.11.2011.
Poruke: 30
Web sajt

Re: Corpus

Dule je napisao:

Sajam nameštaja Bg
Susret sa Corpusom(cenu neću komentarisati,to je po meni stvar ukusa),ali ono viđeno dosta me ovih dana muči.
Izrada prezentacije za kratko vreme,ponuda istog trenutka,radionički crtež=10+
krojna lista?kakva su vaša iskustva?

Dule,ja sam kupio korpus kada se prvi put pojavio na sajmu u bg-u jer sam vec imao saznanja o tom programu.
Bilo mi je jako tesko da ga platim,medjutim vrlo brzo sam shvatio da je program extra jeftin i da se vrlo brzo isplati svaki evro.
Mnooogo para mi je taj program zaradio i to mi je bio jedan od boljih poteza u zivotu.
Problem je sto tom programu covek treba maximalno da se posveti i za mesec dana znas sve sto treba da znas.
Tesko je da se program postavi onako kako tebi treba.Kada se to jednom uradi onda je toliko lako da ne bi verovao.
U programu moraju da se podese dekori koji se koriste kao i njihove cene.dekori traka sa cenama.
potrebno je iscrtati elemente onako kako ih izradjujes i njima dodati potrosni materijal.
Kada se to zavrsi imas mogucnost da:
Na licu mesta kod kupca slozis kuhinju,plakar itd....das odmah cenu kupcu,uzmes kaparu i gas.
a pritom se nece desiti da si zaboravio da uracunas neke police, neku pregradu,kantovanje ili nesto slicno a sto se vrlo cesto desava.
Vrlo cesto se ne uracunava sitan okov,pa sarke ili nesto drugo.A to je na kraju vrlo lepa cifra.
Kada su kupci u pitanju oni su vrlo promenjivog raspolozenja.
10 godina koriste staru kuhinju a onda rese da se ponove i hoce za juce u 99% posto slucajeva.
Ovde brzina ponude od trenutka kada te kupac pozove igra vaznu ulogu i cak presudnu u mnogim slucajevima.
ako predugo ceka ponudu mnogo mogucnosti postoji da se covek predomisli a i ima vremena da se raspituje o drugim mogucnostima
I samim tim procenat ugovorenih poslova opada.siguran sam da su se mnogi stolari susreli sa ovom pojavom.
Samo solari koji rade iskljicivo po preporuci nemaju izrazen ovaj problem jer su kupci uglavnom spremni da cekaju jedino
sto se i tu desi da dok te covek ceka za ponudu iskrsne "nesto"
A ponuda iz korpusa je i nesto sto nije naskicirano rukom na papiru i uliva dodatnu ozbiljnost u poslu a samim tim
se otvaraju i ozbiljniji poslovi.
Vrlo brzo se crta i od jednog elementa se prave drugi,jako brzo.
za one koji su osetljivi na cenu kod korpusa ima jedna mnogo dobra stvar,evo primera.
Recimo kupcu smo dali ponudu za kuhinju u dekorima koje je on izabrao.njemu je skupo.
neces smanjivati svoj rad nego ces recimo predloziti da donji elementi budu izradjeni od bele iverice,promenices cenu rucki u neku jeftiniju varijantu
cak i viseci mogu od bele a vidne strane u dekoru i to sve u minut vremena sa par klika misem i ti si mu spustio cenu sigurnih 20% a da nisi izgubio svoju zaradu
a i nisi promenio izgled kuhinje.
zamisli koliko treba ovo sve odraditi rucno,koliko to traje a pritom nekad je i nemoguce jer coveku si javio telefonom i on je rekao cucemo se,da vidim sa zenom i slicno.
dok sedis sa kupcem imas mogucnost da sa malo iskustva dotaknes koliko je covek spreman da plati a da ti nista ne izgubis a i da sigurno dobijes posao.
E ovo su prave vrednosti ovog programa pored svih drugih sjajnih stvari poput radionickih crteza,krojnih lista,ispisa potrosnog materijala,izvadjenih krojnih mera itd itd.
ovo je samo deo a ja bih mogao do sutra.
nadam se da je ovo nekom znacilo,ako sam preterao izvinite,zanesem se.

Offline

 

#24 23.11.2011. 22:20:25

Dule
Moderator
Iz: Trstenik-a
Registrovan: 05.01.2008.
Poruke: 477
Web sajt

Re: Corpus

Stefany-mil

hvala na ttrudu
tummenuppstorstark

Da li krojiš table sam ili poručuješ krojeno(pitam te zbog magacina)

Offline

 

#25 23.11.2011. 22:34:38

Stefany-mil
Šegrt
Iz: Pancevo
Registrovan: 23.11.2011.
Poruke: 30
Web sajt

Re: Corpus

Optimizaciju korpusa nikada nisam koristio i o tome jako malo znam a sve mogu da saznam.
Ako ima nekih pitanja saznam pa javim.

Offline

 

#26 23.11.2011. 22:45:51

Dule
Moderator
Iz: Trstenik-a
Registrovan: 05.01.2008.
Poruke: 477
Web sajt

Re: Corpus

Javi kada saznaš,
1.optimizacija
2.magacin?

Offline

 

#27 23.11.2011. 22:58:26

Stefany-mil
Šegrt
Iz: Pancevo
Registrovan: 23.11.2011.
Poruke: 30
Web sajt

Re: Corpus

Ok,probacu sutra.Sa deckima iz korpusa sam cesto na skajpu,mada su stalno u nekoj guzvi ali su uvek voljni da pomognu.
Pozz.

Offline

 

#28 23.11.2011. 23:41:16

maricaiivica
Moderator
Iz: Beograd
Registrovan: 30.11.2009.
Poruke: 987
Web sajt

Re: Corpus

Načuo sam da ga je moguće nekako povezati sa wintable.
I ja sam znatiželjan da čujem kako se rešava taj "problem"

P.S. Dobro došao "Pančevac"

Offline

 

#29 24.11.2011. 00:50:35

Stefany-mil
Šegrt
Iz: Pancevo
Registrovan: 23.11.2011.
Poruke: 30
Web sajt

Re: Corpus

Hvala na dobrodoslici.
Nema sta da se povezuje.Ima export direktno u wintable.
Znaci zavrsen projekat,kliknes export i dobijes csv file koji wintable otvara u optimizaciji.
S tim da ima podesavanja izmedju korpusa i wina.
Ako imas oba programa onda je lakse,ali ako ti imas corpus a firma u koju nosis na rezanje ga nema
onda je malo komplikovanija varijanta ali je izvodljivo.

Offline

 

#30 24.11.2011. 21:09:33

pajja
Vrhunski majstor
Iz: Bela Crkva - Banat
Registrovan: 26.01.2008.
Poruke: 1036

Re: Corpus

ova tema mi je jako interesantna
bio sam skeptican sto se tice corpus-a ali kad procitah ovo mmmmm
zahvaljujem se "pancevcu" i usput zna li neko koliko je kostao na sajmu (makar i na PP)

Offline

 

Podnozje foruma

Powered by PunBB