popravka prozora

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Crni

popravka prozora

Post by Crni »

Nisam siguran da li ce moje pitanje uopste biti ok na ovom forumu, izvinjenje ako nije:

Dakle - imamo drvene prozore, na horizontalno i vertikalno otvaranje. Metalna sarka na donjoj strani prozora se na jednom od njih ranije polomila, pa sam ja nesto kao stavljao novu; medjutim, anti-talenat kakav sam za ove poslove, nisam to izgleda dobro izveo, tako da je sada drvo naprslo oko jednog od sarafa kojima se sarka pricvrscuje za prozor. Naprslina je povelika, pri svakom otvaranju prozora mi se cini kao da ce taj komad drveta da se potpuno odvoji od ostatka prozora; tako da mislim da ne moze nista drugo da se uradi, sem da se stavi nova letva duz citave te jedne strane prozora. Pa mi treba preporuka za majstora/radionicu koji bi to mogli da pogledaju i odrade. Zvao sam neke brojeve, ali to su uglavnom radionice koje se bave izradom prozora, niko nije zainteresovan za popravku. Inace, pored ovoga imamo i jedan prozor na kome se taj horizontalno/vertikalno mehanizam pokvario, tako da bi bilo dobro ako bi doticni majstor mogao i to da pogleda, ali ovo prethodno je prioritet.

Hvala.
User avatar
Bojan
Administrator
Administrator
Posts: 1536
Joined: 17 Jul 2007 22:50
Location: L.A.
Contact:

Post by Bojan »

Pa čuj, ne bih znao da ti dam savet za majstora. Ali, možda bi mogao da uradiš nešto - sam? Ako si više za ovu drugu varijantu, daj neku sliku, pa da damo neki savet.
Crni

Post by Crni »

Hvala na brzom odgovoru. Evo slike:

Image (Slika je izbrisana sa servera)

Cisto sumnjam da ima smisla da ja nesto sam radim - na kraju krajeva, nisam ni ovaj jedan sraf (ovaj sa donje strane sarke, zbog njega je drvo puklo) postavio kako treba... Ali sugestije su svejedno dobrodosle. Da li ima smisla da se otkine jedan pravougaoni komad drveta sa coska prozora, da se lijepkom i sarafima tu stavi novi komad, i da se onda sarka normalno veze za ovaj novi komad?
User avatar
Bojan
Administrator
Administrator
Posts: 1536
Joined: 17 Jul 2007 22:50
Location: L.A.
Contact:

Post by Bojan »

Drvo ti je puklo jer verovatno nisi napravio pilot rupu (rupu koja je manja od šrafa), pa su se vlakna drveta razmakla i napukla. Ili je zavrtanj bio veći od prethodne rupe. No, dobro, nije nepopravljivo. Da sam na tvom mestu, ne bih zvao nikoga da me odere, ili nešto slično, već bih pokušao da popravim stvari na sledeći način. Skoknuo bih do prodavnice i uzeo lepak za drvo, šmirglu 120 ili veću a zatim do apoteke i uzeo par špriceva sa velikim (roze - fala mojoj ženi na ovoj informaciji) iglama. Zatim bih odvojio još 200 dinara da kupim par stega (malih, stolarskih). E, sad, bilo bi dobro ako imaš ovu farbu (lak, bajc) kojim je farban prozor. Ako ne, moraš i to da kupiš. Četka se podrazumeva, ako ne, koristi sunđer.

Prvo, ako se parče skroz odvojilo, odmakni ga što više i usisaj malo lepka u špric i ubaci što više lepka možeš u pukotinu. Popuni lepo celu pukotinu, i sa par stega zategni odvojeno parče u drvo. Steži dok ne primetiš da lepak ne kreće izvan sastava. Prestani sa stezanjem i ostavi do sutra da se lepo stegne. Prethodno obriši istisnuti lepak mokrom krpom. Skini stege i brusnim papirom izbrusi ivice koje će se videti. Nakon ovoga preostaje samo farbanje.

Jel toliko komplikovano, il treba da daješ pare nekome? ;)
Crni

Post by Crni »

Kad ovo citam, stvarno mi se cini kako bih to mogao da odradim :)

Vidjecemo, u svakom slucaju - veliko hvala na sugestijama i na brzim odgovorima!
Post Reply