Horizontalni formatizer
Ok. tema je h.formatizer,nisam hteo da otvaram novu temu da zauzimam prostor.Dugo sam u ovom poslu ali opet zelim da cujem i misljenje drugih.Obe masine sam kupio,i pre kupvine sam postavljao pitanja za misljenje u vezi masina.Masine jos nisam pokrenuo,potreban mi je otprasivac,kompresor,creva i jos neke sitnice,za mesec dva krecem.Debljina materijala mislim da je 50-etak milimetara,debljina kant trake 2-3 mm.Ima je na netu,opisana je do detalja.Hvala svima,bice jos pitanja.
- maricaiivica
- Moderator
Pricu o kompresoru mozemo prebaciti u novu temu, to bar nije problem.
Ropee, uz duzno postovanje
ne bih se slozio sa tobom u vezi dodatnog suda. Na izlazu iz kompresora ti podesavas pritisak. Ako povecas sud, imaces vise vazduha na zadatom pritisku ali ce i kompresor proporcijalno vise raditi da ga nadruka. Potrosnja je druga stvar pa ako trosis polovinu kapaciteta tog kompresora i dodas mu jos jedan identican sud, kompresor ce i dalje raditi 30sec/min (prosecno).
Dalje, mislim da je Pezzo u pravu za merenje i iskazivanje protoka na ulazu zato sto im nije isti izlazni protok na razlicitim pritiscima.
Ropee, uz duzno postovanje

Dalje, mislim da je Pezzo u pravu za merenje i iskazivanje protoka na ulazu zato sto im nije isti izlazni protok na razlicitim pritiscima.
Retko ces na malim kompresorima naci podatak o kolicini vazduha na izlazu. Mislim da jos nisam video neki iz jeftinije klase a da je uopste bilo tog podatka na njemu (ponegde mozes da ga nadjes u papirima).
Dodavanje vece boce samo pravi veci "amortizer", to jest omogucava da povremeno u kracim intervalima dobijes mogucnost da radis sa vecom potrosnjom vazduha nego sto kompresor moze da napravi. Kod nekih poslova je to dovoljno, kod nekih nije. Sve zavisi kako i koliko alat/masina trose vazduh.
Ako imas kompresor koji pri radu daje 180 l/m a tvoja masina non stop toliko trosi, boca od 100l ce ti omoguciti da se kompresor ne pali prvih pola minuta, minut... posle toga, radice non stop, posto masina potrosi sve sto on moze da napravi, i jednostavno ne ostane nista da bi dopunilo bocu.
Naravno pitanje je i koliko dugo ce masina raditi u cugu, da li stvarno stalno trosi toliku kolicinu vazduha ili samo u trenucima kad recimo steze materijal, ili sta vec radi...
Sve u svemu, posto nemamo konkretnih podataka, mislim da se isplati prvo uzeti mali kompresorcic, pa videti sta ce se desavati. Nisu preterano skupi, a i ako ne moze da tera masinu, sigurno ces imati za sta da ga iskoristis. Uvek postoje sitna farbanja, zgodan je da ga poneses na teren sa heftalicom...
Imam jedan malecki (bese 25-30 litara boca) vec duze od 10 godina. Sasvim pristojno je ofarbao sobna vrata, haubu od mondea (ne nisam ja farbao
radio je moj kum, koji je porofesionalni auto farbar), gomilicu sitnurije... Pri tom je u jako losem stanju, posto je dugo vremena proveo kod jednog poznanika koji ga bas i nije pazio (kako, zasto, duga prica...)
Dodavanje vece boce samo pravi veci "amortizer", to jest omogucava da povremeno u kracim intervalima dobijes mogucnost da radis sa vecom potrosnjom vazduha nego sto kompresor moze da napravi. Kod nekih poslova je to dovoljno, kod nekih nije. Sve zavisi kako i koliko alat/masina trose vazduh.
Ako imas kompresor koji pri radu daje 180 l/m a tvoja masina non stop toliko trosi, boca od 100l ce ti omoguciti da se kompresor ne pali prvih pola minuta, minut... posle toga, radice non stop, posto masina potrosi sve sto on moze da napravi, i jednostavno ne ostane nista da bi dopunilo bocu.
Naravno pitanje je i koliko dugo ce masina raditi u cugu, da li stvarno stalno trosi toliku kolicinu vazduha ili samo u trenucima kad recimo steze materijal, ili sta vec radi...
Sve u svemu, posto nemamo konkretnih podataka, mislim da se isplati prvo uzeti mali kompresorcic, pa videti sta ce se desavati. Nisu preterano skupi, a i ako ne moze da tera masinu, sigurno ces imati za sta da ga iskoristis. Uvek postoje sitna farbanja, zgodan je da ga poneses na teren sa heftalicom...
Imam jedan malecki (bese 25-30 litara boca) vec duze od 10 godina. Sasvim pristojno je ofarbao sobna vrata, haubu od mondea (ne nisam ja farbao

mbole , pezzo - onom tko treba kompresor non stop raditi odlučiti će se za vijčani kompresor a ne klipni, zbog tišine rada , iskoristivosti , jačine i kvalitete ( naravno , tu se onda pravi kompresorska stanica).
Besmisleno je raspravljati o iskoristivosti kompresora od 25 - 30 L za konstantni rad i za profesionalnu upotrebu, kao i na njega dodavati dodatnu bocu (možda dodati turbo :smejanje: ) .
Slavijov je kupio formatizer profesionalni , kantaricu , pa onda smatram da mu nije problem kupiti kompresor od 100 - 200 L koji kod nas dođe cca 900- 1000€ ABAC ( barem prije dvije tri godine kada sam ja kupovao ) .
Na takav kompresor se isplati dodati dodatni rezervoar zraka ( naravno treba usporediti protok L/min , te koliko je vremenski potrebno da kompresor nadruka bocu na određeni tlak npr. 8 bara, te razmisliti koliko će se produžiti vrijeme rada kompresora) , a isto tako ne vjerujem da će kantarica biti svih 8h u upotrebi , tako da koji god kompresor stavi on bi trebao služiti svrsi .
Nego , Slavijov , misliš se baviti uslužnim sječenjem materijala i lijepljenja kant traka ( trgovinom) ili proizvodnju namještaja ?
Besmisleno je raspravljati o iskoristivosti kompresora od 25 - 30 L za konstantni rad i za profesionalnu upotrebu, kao i na njega dodavati dodatnu bocu (možda dodati turbo :smejanje: ) .
Slavijov je kupio formatizer profesionalni , kantaricu , pa onda smatram da mu nije problem kupiti kompresor od 100 - 200 L koji kod nas dođe cca 900- 1000€ ABAC ( barem prije dvije tri godine kada sam ja kupovao ) .
Na takav kompresor se isplati dodati dodatni rezervoar zraka ( naravno treba usporediti protok L/min , te koliko je vremenski potrebno da kompresor nadruka bocu na određeni tlak npr. 8 bara, te razmisliti koliko će se produžiti vrijeme rada kompresora) , a isto tako ne vjerujem da će kantarica biti svih 8h u upotrebi , tako da koji god kompresor stavi on bi trebao služiti svrsi .
Nego , Slavijov , misliš se baviti uslužnim sječenjem materijala i lijepljenja kant traka ( trgovinom) ili proizvodnju namještaja ?
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Radicu prvenstveno za sebe rezanje i kantovanje,od kada su usluge pocele da daju sve ono nepotrebno (otpad),koji moze da bude i do 40%,tvrdo sam resio da kupim masine i da sve to radim sam.A pored toge izrezace se i iskantovati nesto i usluzno,mada nije mi to prioritet jer je za to potrebna debela zaliha materijala.Pogledacu ponovo na kanterici(po papirima),da li negde pise koja je potrebna kolicina vazduha u minuti,nasao sam podatak da joj je za rad potreban pritisak od 6 bara.
Last edited by slavijov on 16 Jan 2013 11:59, edited 1 time in total.
Ako to znači da nećeš kantaricu imat non stop u pogonu , onda probaj raditi sa kompresorom od 60 ak litara , možda bi bilo najbolje da posudiš od nekog pa da isprobaš , mada kad već imaš pravu radionu , riješi i pravi kompresor barem 100 L .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
- maricaiivica
- Moderator
Ovo mislim da je tačno,za sada si se napeo(predpostavljam) za mašine,sada pusti u rad sa "malim" koji će da ti omogući da počneš da vraćaš novac.Ako to znači da nećeš kantaricu imat non stop u pogonu , onda probaj raditi sa kompresorom od 60 ak litara , možda bi bilo najbolje da posudiš od nekog pa da isprobašropee je napisao:
Lako ćeš ga zameniti u povoljnijem momentu
Svaki će da radi na kanterici,a ona neće bez njega
U knjizi od masine (kanterice) pronasao sam ove karakterisike, AIR consumption 50 litara u minuti,to se verovatno odnosi na potrosnju vazduha,sto znaci da ona varijanta kompresora od 50 litara sa protokom od 206 litara u minuti zadovoljava potrebe.Air cosumtion of extractor min. 200 m3/hr,ovo se verovatno odnosi na protok otprasivaca?

Last edited by slavijov on 22 Jan 2013 01:58, edited 1 time in total.
ovi su dobri i po povoljnim cenama: http://www.zarkom.co.rs/kompresori.htm
Imam jednu nedoumicu oko formatizera,(stvar je štelovanja) rezao sam poprilično u poslednje vreme,generalno sam zadovoljan,primetio sam da kada režem na kolicima zadnji deo testere tj. taj levi zadnji deo ne kači testeru,kasnije sam merio i nekih 0.5mm-0.7mm je testera rekao bih zakošena u odnosu na kolica (testera maksimalno izbačena R 300 mm).Kolica sam naštelovao u vinklu,a zatim i desni lenjir na radnom stolu u odnosu na kolica isto u vinklu (možda stepen dva je ugao manji od 90)sve iz razloga da parče bolje prolazi kada se reže na desnom lenjiru,i pored toga zadnji desni deo testere dosta kači komad,ne utiče tolko na kvalitet reza,ali se dešava da početak komada a ponekad i kraj više zaseče (zbog tog većeg pritiska u zadnjem delu) to se kasnije na kanterici primeti.Kada ponovo počnem da štelujem lenjir na radnom stolu otvarajući taj zadnji deo da bih smanjio pritisak komada na testeru u tom delu,onda više ne zaseca komad ali se ugao u odnosu na kolica totalno poremeti,nije više stepan-dva ispod 90 već dosta više.
Prvo sam mislio da komplet motorni deo zarotiram u odnosu na kolica,ali kada sam video da moram da skidam,pomocne ploce,glavnu radnu plocu koju sam stelovao po visini i koja ni malo nije laka,odustao sam od svega toga,agregate sam ostavio gde jesu zarotirao sam glavnu gredu koja nosi kolica,i nesto razmisljam valjda sam postigao isti efekat?Jer mi je sada zadnji deo testere zakošen samo nekih 0.2 mm tolko bi i trebalo (po nepisanom pravilu) da bude to je dlaka,kolko da ne kači prilikom rezanja.Pomeranjem grede poremetio sam i vinklu na kolicima tako da sam i to uštelovao a zatim i desni lenjir,imam utisak da sada komad bolje prolazi i da zasecanja gotovo nema,ali ostaje da se vidi kada budem rezao table.Pre nekih dva meseca sam masinu rasklopio i detaljno pregledao,ne mogu sada da se setim a i tada me nije zanimalo da obratim pažnju,Singer kad si spomenuo nosace agregata i stelovanje pomocu ekscentar šrafova,da li si mislio na štelovanje svakog agregata posebno (testera-predrezač) ili na ceo sklop.
Last edited by slavijov on 30 May 2013 22:36, edited 1 time in total.