Abrihter

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
velja
Vrhunski majstor

Abrihter

Post by velja »

Postovane kolege,
Ko moze da mi objasni zasto se na nekim abrihterima ploce (strana prema mozevima) zavrsavaju u obliku češlja. Ako nije jasno evo link-a

http://www.holzmann-maschinen.at//produ ... dfa3fd97b7

uvecajte sliku!
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Misliš kraj ploče tik do noževa?Pa meni jedino pada na pamet radi možda boljeg izbacivanja piljevine mada to nebi trebalo biti neki veliki razlog,a za drugo nebi znao.
Last edited by Strkic on 08 Feb 2009 11:27, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mislim da sam jednom prilikom procitao da je to zbog vibracija i buke ali ne znam koliko to zaista pomaze. Ima li ko iskustva sa tim?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

I kod mene na abrihteru imaju ti "češljevi" stvarno nikad nisam ni kontao za šta služe??? Mislim da smanjuju buku same mašine, neznam!!!???? :)
Last edited by Đorđe on 08 Feb 2009 11:13, edited 1 time in total.
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Kad vidite da se ploče abrihtera (kod abrihterske glave) završavaju kao češalj, znajte da su konstruktori ipak ili upućeni u posao izrade mašina, ili dobro prepisuju :lol: :lol: :lol: ...
Prilikom okretanja abrihterske glave, koja se u zavisnoosti od prečnika i broja noževa vrti na od oko 3.000 pa do 6.000 o/min (rpm), javlja se i tzv zviždukanje, kao posledica strujanja vazduha, koje prouzrokuju noževi na glavi (isto tako, kad "napadnu" dasku, u cilju rendisanja/ravnjanja, zviždukanje se smanji)...taj vazduh, pri velikoj brzini udara u abrihterske ploče, i javlja se buka...da bi se buka smanjila, najjednostavnije je promeniti udaljenost ivice ploča od abrihterskih noževa, i tako, slaganjem harmonika I i II reda, poništava se (smanjuje u znatnoj meri) i zviždukanje, tj snižava mu se frekvencija, pa se umesto zviždanja (viši tonovi) javlja blagi huk mašine ;) ...e, sada, treba izračunati i kako rasporediti te "češljeve" :D ...najjednostavnije je dati duplo veću udaljenost u odnosu nož/ivica abrihterske ploče, odnosno po širini napraviti 1/2 - 1/2 češalj; tj prepisati odnose sa neke profi mašine :lol: :lol: :lol: ...
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ma da. Furijeovi redovi. Prosto.:)
Srećko
Precizni šegrt

Post by Srećko »

Veljo, vidi se da si Majstor :D ...Sve znaš ;) ...
Post Reply