Potrebna pomoc za projekat stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
baske007
Dodavač alata

Potrebna pomoc za projekat stola

Post by baske007 »

Kako sam napisao u naslovu potrebna mi je pomoc oko projekta sledeceg trpezarijskog stola:
Sto
Image

Rasklopljeni sto
Image

Moja razmisljanja (pa me vi ispravite ako gresim)
Sto bi bio dimenzije 120x80 i izvlacenje oko 40cm do 60cm.
Noge stola oko 8cm x 8cm od dve lepljene bukove daske.
Poduzne daske od furnirane bukovine depljine 2cm
Ploca od furniranog medijapana debljine 2cm.

A moja pitanja su sledeca:
Gde ima da se nadje mehanizam za razvlacenje stola prikazan kao na slici ili kako drugacije da se napravi.:/
I predlozi gde da se obrade bukove daske. Kod nekih stolara u okolini Banovog Brda (gde se nalazim) daske za noge stola bi kostale oko 15000 dinara sto previse.:mad:
baske007
Dodavač alata

Post by baske007 »

Zar bas niko nema ideju? Opete ponavljam gde da nadjem ovakav okov?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dobro nam došao :)
Ti hoćeš da kupiš bukove daske i okov i da to odneseš kod majstora na "dalju obradu".
Tvoja uloga je samo menadžerska, ili grešim.
Ako je tako, zašto onda ne odeš kod stolara i potražiš ponudu za gotov proizvod?
baske007
Dodavač alata

Post by baske007 »

Ne vec ja da napravim.
Daske sam nasao. Ondnosno nisam bukvu jer hoce da se krivi, vec bi uzeo jasen. Ali nista jos ne uzimam dok ne nadjem okov ili ga odradim na drugi nacin.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Cekaj kako hoces ti da ga napravis kada nemas alat, parena bukva nece da se krivi

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

baske007 wrote:Ne vec ja da napravim.
Daske sam nasao. Ondnosno nisam bukvu jer hoce da se krivi, vec bi uzeo jasen. Ali nista jos ne uzimam dok ne nadjem okov ili ga odradim na drugi nacin.
Ništa neće samo od sebe da se krivi. Drvo se krivi kad nije kvalitetno pripremljeno (osušeno, izrezano, spojeno, zalepljeno). Toliko ima predivnog nameštaja od bukve koji vekovima ne mrda...

Ako si se već odlučio za ploču od furniranog medijapana, zašto menjaš materijal za noge?
Ako ti je komplikovano da nađeš obrađenu bukovu dasku, svrati do stovarišta i kupi bukove pragove ili gazišta za stepenice. Ne znam koliko koštaju, ali su sigurno jeftinije rešenje od onog koje si dao.

Pogledaj ovaj i druge primere, možda budu korisni
http://www.bosch-do-it.rs/bosch-do-it.r ... ew=list#go

Å to se tiče okova, pogledaj ovaj sajt i raspitaj se. Dobri su za početak. Mislim da hafele ima
http://www.evropa-okovi.com/pages/onama.htm
Pogledaj PDF Katalog. str. 94.
baske007
Dodavač alata

Post by baske007 »

Ok. Prvo imam alat ali ne stoni abrihter, vec rucni sa kojim necu moci lepo da izvucem ravnost daske.
Bavim se iz hobija. Sto sam dosada pravio uglavnom je od plocastog materijala.

Sto se bukve tice znam da se parena ne krivi vec sam ranije radio sa suvom ne parenom bukvom pa kada sam odseko zeljeni deo iz daske on se za pola sata iskrivio, ondosno uvrnuo, pa sam tada presao na jasen (cena i karakteristike su slicne ali nema krivljenja) ali to nije ni bitno.

Vec je moje pitanje samo za ovakav ili slican okov. Europaokovi ga nemaju, zvao sam i neke druge uvoznike nisu ga nikada ni nabavljali.
A drugo pitanje je barem dali ima negde teleskopski klizaci nosivosti do 90kg.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Huh, dosta ti je mala ova slika, da bi se lepo videlo kakav je tacno okov.
Probaj kod Fer shopa, cini mi se da Hettich ima neke, a sad da li su bas ovakvi...
Post Reply