Gajbe za voce

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
miro
Brzi dodavač alata

Gajbe za voce

Post by miro »

planiram da zapocnem proizvodnju drvehih gajbi za voce.Koje masine mogu koristit za poluprofesionalnu proizvodnju. ucinak 400-600 kom na 8 sati rada.hvala
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

E sad, jel hoces da pravis plitke ili duboke?
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja sam bio jednom postavio tu temu i to poitanje i sada sam pretražio i pregledao cijeli index i nemogu nigdje naći kao da je u crnu zemlju propalo.Naime u toj recimo raspravi došli smo do zaključka da je dosta skupa investicija za strojeve a uvaženi i poštovani kolega Å arenko ima u susjedstvu jednu firmu koja se bavi time i on je za mene razgovarao sa gazdom i gazda mu je rekao da je strojeve nabavio negdje iz Å vedske ili su proizvedeni u Å vedskoj ako me dobro sjećanje služi.Ali uglavnom velika investicija a posla da se za**reš ali ima i para.Malo probaj da prelistaš teme i potraži temu izrada pakirne ambalaže ili tako nekako nesjećam se sada sto posto ali znam da ima.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:Ja sam bio jednom postavio tu temu i to poitanje i sada sam pretražio i pregledao cijeli index i nemogu nigdje
Stiže pomoć :)
viewtopic.php?pid=7740#p7740
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Hvala na pomoći Metabo.Ali od svega napisanog u onoj temi neznam baš da će moći izvući nešto konkretno.Ja sam probao da tražim te mašine po oglasnicima i naletio sam na jedan oglas negdje u Bosni da tip prodaje sve strojeve za te gajbe ali ga nisam zvao i neznam koliko bi to bošlo.Treba malo pokušati po oglasnicima pa možda nešto i iskrsne ko zna.
miro
Brzi dodavač alata

Post by miro »

hvala g.strkicu na trudu i pomoci. dosao sam do informacije da mi je potrebna masina zvana giljotina u rs je nema da se pogleda a ni kupi
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma nisam ti ja nikakav gospodin ja sam obični Å trkić ili može i Å trkac kako me neki zovu.A za tu giljotinu sam i ja saznao ali nisam uspio nigdje da pronađem na internetu ma koliko da sam guglao ali ništa.Jedino ti mogu prenijeti email od kolege Å arenka kako je on dobio informaciju od svojih susjeda koji to rade.A stvar ide od prilike ovako,stroj koji ljušti drvo ima nož od nekih 40-50 cm širine i on ljušti oblicu najčešće od topole dali zbog cijene dali zbog relativne mekoće drveta ali prije će biti zbog mekoće drveta.I onda sljedi to da ta mašina kako ljušti oblicu tako se i povlači dobiveni furnir na radni stol i tu se kao taj furnir suši i sječe na mjeru.E sada ja neznam točno kako to točno izgleda ali kao je rekao taj tip šta to ima stroj oliti mašina je skupa do bola i naravno nije Å arenku rekao točno koliko dođe.E sada sastavljanje oni su to izvodili klamaricama jer kako je rekao nemaju pravu žicu za spajanje a šta je pod tim mislio neznam,ustvari da se žice nemože naći i nabaviti u to čisto sumnjam ali neka mu bude.Ovo tvoje razmišljanje mi se dopada i mislim da bi se tu dalo mešto i skemijati čitaj izraditi u kućnoj radionici mislim na mašinu oliti giljotinu kako si i sam napisao.Za one ćoškove znači trokutiće koijm se sastavljaju stranice gajbice to bi se dalo na recimo cirkular ili tračnu pilu,to nebi smio biti problem.Na kraju ostaje pitanje spajanja,to se da izvesti klamericom ali stranice koje se pričvršćuju za one ćoškove ali mi nije sjelo na koji način da se pričvrsti pod za stranice.Jer ako pogledaš svaka sranica gajbice je pričvršćena sa podom sa onom žicom na dva ili tri mjesta sa svake strane.E to je meni jedino malo škakljivo to se klamericom nebi moglo a sada dali ima neka posebna alatka za taj dio posla to stvarno neznam i velim to je malo problematično.A sada opet se postavlja pitanje za koju vrstu voća ili povrća ćeš raditi gajbe ako je nešto lakše onda i nije potrebno to spajanje dna sa stranicama,ali ako su duboke gajbe i naprimjer za jabuke onda ih se treba obavezno povezato jer onutra ide i do 15 kila jabuka a to znam iz iskustva jer sam radio na veletržnici voća i povrća.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

He, al zato se ja izgleda malo bolje snalazim sa googletom :)

http://www.veneerservices.com/n/INDEX.PHP?i=1
http://www.manufacturers.com.tw/showroo ... 5-3597.php
http://www.youtube.com/watch?v=Y9MgvEQLD5I

S obzirom da ova prva ima 9 tona, i ne cudi me da su skupe. U sustini koliko ja vidim to su masine za secenje furnira. Znaci ne za njegovu proizvodnju (ljuscenje) vec bas za secenje vec gotovih listova furnira
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

E zato si ti Car i hvala na informacijama Care od kompjutera.Ja sam probao ali nije išlo ali tebi jest i neka super .
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

dobra tema prijatelji!
Ja sam bio na domaku realizacije da otpocnem tu proizvodnju ali......... mnogo para!
Ovako: Da bi proizvodio dnevno oko 2000 gajbica (malih za grozdje, sljivu, breskvu) bilo mi je potrebno nesto preko 20.000 jevreja! E sad, da bi uradio toliko gajbi, treba ti oko 5-6 zaposlenih ( najbolje sezonski i na crno a ako dodju njuskala-:()

Ova prica oko masine za pravljenje furnira pada u vodu, to su velike investicije, tu bez dve-tri stotine znate vec cega nema pocetka ! Odmah trebaju i makaze za secenje na tacne mere ( mada ima i ljustilica koja na sebi ima valjke i prilikom ljustenja odmah i dimenzionise elemente ali kosta preko 150.000) a toliko ti treba jos da nabavis repromaterijal ( drvo, zicu) na pocetku sezone , inace posle od toga nema nista!
Ovo sto sam hteo, kupovao bih poluproizvod kod velikih proizvodjaca ( letvice, cepove, patose....) a ja bih samo sklapao!
znaci kupujes zicu, kupis masine i radis! Procenat koji ti ostaje od velikih prozvodjaca je mali, tako da sa ove dve hiljade dnevno nema vajde i invsesticija je neisplativa! mora dve - tri smene da bi nesto ostalo, zatim povecati kapacitet pa tek da bude kako treba! a uz to se jos i uklopiti u cenu koju imaju veliki! A zaboravio sam jos vozni park ( kamioni za razvoz gotovih proizvoda, veliki kamioni za dovlacenje trupaca sa grajferima, viljuskri razni, kompresori.............)
Ovi veliki za jednu smenu zaposljavaju oko 60-70 radnika sezonski, malo je problem i radna snaga.......
Dobar primer za pogledati ceo proces: Ambalazerka - begaljica, opstina Grocka , vlasnik Nikolic Slobodan - Boba! Ima ispod njega jos jedan , u Grockoj takodje jos veci.............
ja licno na nekom drugom planu saradjujem sa Bobom iz Begaljice, najbolje bi bilo pitati njega pre nego zapocnete takav biznis!
Ja zivim u mestu gde se svo stanovnistvo bavi proizvodnjom voca, ima i ovde jedna firma kapaciteta 4000 dnevno i .... pukla, ugasili!

A ovo 600-700 dnevno, mislim da takvih masina vise i nema a o isplativosti......... nema pojma!

A masine! E, ko hoce njih ima da kupi kod Stevana Marcete u Sremskoj Mitrovici (063/544-364)! Sve modele! Tu ima dosta i masina za obradu drveta..... nije lose pogledati!

Sve u svemu bez p'o milionceta za pocetak, ne treba ni razmisljati u tom pravcu za ozbiljan posao a za nesto manje....... nisam siguran da se isplati!
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

borob wrote:dobra tema prijatelji!
A masine! E, ko hoce njih ima da kupi kod Stevana Marcete u Sremskoj Mitrovici (063/544-364)! Sve modele! Tu ima dosta i masina za obradu drveta..... nije lose pogledati!
cini mi se da tamo ima i polovnih - repariranih / naravno radi cene
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Na putu Miloševac Lozovik postoji firma koja pravi gajbe za voće, video sam i mašinu ništa posebno gazda je malo ono zaguljen ali od radnika sam saznao recimo da je mašine kupio u Å vedskoj ili Danskoj? I DA JE TO LINIJA
DAKLE IDU OBLICE I ONE SKDAJU SLOJ KAO FURNIR
NOŽ REŽE NA DIMENZIJU I ONI KLEMARICAMA KUJU I SKLAPAJU.
Na kraju kada nož nemože više da skida sloj oni ih sortiraju i prodaju kao takve, gde nemaju pojma
Gazda bi možda i prodao jer već par meseci ne plaća uredno plate?????
Ajde pogledaću za fonnumber
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

pajja wrote:cini mi se da tamo ima i polovnih - repariranih / naravno radi cene
Da, izvinjavam se, uglavnom su sve polovne masine kao i ove za drvo, mada papreno skupe........ A i kod njega imate liniju koja radi pa se moze pogledati!
šarenko@ , tako je samo ono sto ostane i sto ne moze ljustilica da obradi dalje, nije ni za ogrev! To je srce od toipolovog drveta i ako bi sa tim lozili vatru, trebao bi nam odzacar svakih 15 dana! Inace ostaju oblice lepo obradjene precnika negde oko 10cm. Ali, ljustilica je samo deo pogona! E sad ako mislite da klemericama zakujete danas neku kolicinu gajbi......... pa mozda jedno 200-300 komada! masina koja to zakiva zove se "korpus", (tako ga bar oni zovu), ali imate patoiserke, masinu za cepove, masinu za uglove, masinu za cela i masinu za stranice!! Uglavnom su sve to Italijanske masine! Inace ne radi se (profesionalno) sa klemericama vec imate polucelicnu zicu na koturu i masina sama vuce, savija i odseca a zatim zakiva, kada udjete u pogon imate utisak da se puca iz 10 mitraljeza!............................
Dejan_s
Dodavač alata

Post by Dejan_s »

Vidim da su mnogi zainteresovani za proizvodnu liniju za gajbe... bacite pogled na ovu ponudu -

www.goldenperes.co.rs

Nude kompletnu opremu ..dve linije navodno i pratece masine..Imaju opremu i za grubu obradu drvene gradje. Lep dan svima!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Jeste oni su to ponudili nekad i vjerovatno zaboravili na to ili mozda i prodali u medjevremenu, uglavnom ja sam im dva puta slao mail i niko mi nije odgovarao!!!
Post Reply