topola za košnice

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
ivica
Dodavač alata

topola za košnice

Post by ivica »

pozdrav stolari,
molio bih pomoć stolara jer ja baš nisam stručan u tom dijelu pa vas molim da mi pomognete. Inače se bavim pčelarstvom pa si tu i tamo izrađujem košnice i sve što mi za to treba od drveta. Međutim imam par pitanja u vezi topole kažu da je jako dobra za izradu košnica i imam ih dosta napravljenih kupovnih. Prvo sirovina neki kažu kada se topola sruši da treba biti u kori do dvije godine da se dobro isuši tek je onda reže u daske a neki kažu da se suši bez kore pa se reže a neki da se reže pa se suši u daskama e ja sada stvarno neznam kako da radim. Dajte mi molim vas pomognite da ne napravim nešto krivo da mi trud ne bude uzaludan a sirovina ode u propast
hvala
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Mislim da je bolj kada se isece drvo da mu se kora skine , da nebi se legli crvi i druge gamadi

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A sto ne uzmes dasku iz susare? Tada je sve jedno.
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Pozdrav svima!!! Ivice koliko se dugo baviš PČELARSTVOM??? Čamovina ti je najbolja za košnice!!! A nastavci od topole su kratkog veka, možeš ih koristiti za selidbu pčela ili rezervu! Nisam Pčelar ali sam radio neke nastavke za pčelare, pa sam i saznao nesto više o tom sportu! pozdrav :D
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Nisam radio sa topolom, ali znam da je nezgodno drvo. Daska se (trze) krivi, usukuje.
supermario
Dodavač alata

Post by supermario »

Poz svima! mismo koristili topolu u nekoliko serija vrata,za letve iskljucivo ne da se uvija nego brate nemzes da je pokuois a sto smrdi,ova je bila iz susare
ivica
Dodavač alata

Post by ivica »

Pčelarstvom se bavim desetak godina imam svakakvih nastavaka jelovih koje sam ja radio i kupovnih od topole a dosta pčelara hvali topolu pa sam htio sam napraviti nastavke od nje. znam da ona nevalja za okvire je se zna iskriviti ali za same nastavke kažu nema boljeg, a na kraju krajeva ništa ne traje vječno. I daj molim te đorđe daj mi reci što je to čamovina ja sam iz hrvatske pa takav naziv još nisam čuo.
hvala
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

Hmm! Ovako: Djordje je u pravu! Ali da to ne bude jelovina ( kod nas se svi cetinari narodski zovu camovina, sto je naravno greska) U stvari, ja i nemam pojma zbog cega se bilo sta zove camovina! Ali da ne skrecem sa teme............ za kosnice je najbolja smrcevina ( smreka)! Ona sama po sebi ima dovoljno smole ali ne u komorama kao jelovina, da ce i bez ikakve zastite trajati dugo! Mada, zastita obavezno, u toploj prostoriji uneti spremljene elemente za farbanje, zagrejati firnajz ( laneno ulje) i onako vrelim premazati kosnice, pogotovu neophodno za podnjace! One najpre stradaju! E, posle firnajza ides sa uljanim bojama!! Dva puta!

Posle smrce je crvena vrba! Al' samo crvena! Zbog toga sto je solidno drvo, ne trza, prima zastitu, laka za obradu.............
Ramovi od lipe! Najbolji!
nastavke, polunastavke........... krovove, mozes od cega hoces i nemoj da dozvolis da ti topola bude dve godine neizsecena, onda neces morati ni da je seces! Pogotovu ne sa korom!

Ponovo napominjem: najbitnija je podnjaca ( patos kosnice)! Nju obavezno od smce, sve ostalo kako god hoces! Plodiste takodje jer ono je stalno na podnjaci a sve ostalo mozes i od Kanadske topole, iako je nasa nesto kvalitetnije strukture ali zato veoma losa za obradu i nemirna!
Pozdrav!
Last edited by borob on 07 Jan 2009 17:36, edited 1 time in total.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Za kosnice svako meko drvo, na prvo mesto lipa.
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Dakle kolega borob vec objasnio sta je čamovina! :)

hvala kolega :D
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

[url]ivica[/url]
a na kraju krajeva ništa ne traje vječno.
To je tacno! ali sad uložiš u kvalitetnu [url]KOÅ NICU[/url] i posle ne razmišljaš!! :D
Last edited by Đorđe on 08 Jan 2009 00:18, edited 1 time in total.
borob
Precizni šegrt

Post by borob »

emcanke wrote:Za kosnice svako meko drvo, na prvo mesto lipa.
Ne bih da se konfrotiramo oko ovoga ali tvrdim da niste u pravu! cak je lipa mozda negde na petom mestu! A za ramove, vec sam rekao: br 1!
samo da napomenem, svojevremeno sam imao 43 pcelinja drustva..............
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

borob@ nisam pcelar, samo sam citao literaturu i slusao iskustva pcelara.
ivica
Dodavač alata

Post by ivica »

zahvaljujem na odgovorima mnogo ste mi pomogli, a dajte mi recite kakav bi mi alat trebao za kockasti spoj po nekoj pristupačnoj cijeni
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Evo ovde možes pročitati o kockastom sastavu (cink-veza) :) viewtopic.php?id=659
Post Reply