Renoviranje dječije sobe

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Strkic
Moderator
Moderator

Renoviranje dječije sobe

Post by Strkic »

Pozdrav svim kolegama i prijateljima stolarima i članovima ovog foruma.

Ovako imam jednu dilemu i molio bih Vas za pomoć.Naime o čemu se radi ovako,moja starija ćerka je dobila jednu prostoriju na korištenje koja nije u sklopu stana ali sa probijanjem zida i postavljanjem vrata i ta prostorija će postati dio našeg malog obiteljskog gnijezda ( stana ).E sada moj mali problem je u tome šta bih trebao vanjski zid sa unutarnje strane nekako toplinski izolirati jer na tu stranu bi došli krevetići.Zašto baš na tu stranu sigurno se pitate?Pa ovako pošto imamo jedan krevet koji nije baš na sprat a i nije obični neg je malo povišen on ima sa jedne strane stolić za pisanje a sa druge police,tako da ako hoćemo sve to iskoristiti mora doći do tog zida.Sada mene interesira koji bi mi materijal preporučili za izolaciju?Moje mišljenje je da postavim gips-kartonske ploče ( knauf ) i normalno unutar staklenu vunu ali nisam baš za staklenu vunu pošto su to djeca.Konkretno pitanje Å TA STAVITI ZA IZOLACIJU STAKLENU VUNU ILI KAMENU VUNU ILI nešto treće.

Svaka ideja i savjet je dobro došao stoga pomozite da to riješim unaprijed hvala.
Čovijek sniva a Bog realizira!
BODARA98
Majstor početnik

Post by BODARA98 »

staklenu nikako .jer je jako nezgodna po zdravlje,mada nebi ni kamenu postavio.
pre bi stavio stiropor ili stirodur.pa onda gips ploče.stirodur jeste malo skuplji od stiropora,
ali i dosta bolji izolator.
ko radi taj se i umori
hak1
Majstor majstora

Post by hak1 »

ja sam skoro jedan spoljni zid oblozio stirodurom,i mogu ti reci najbolja termoizolacija.Prvo lijepis stirodur,zatim izbusis rupe i ubacis plasticne klinove , zatim preko njega tanaksloj masinskog maltera ili ljepila za plocice u to utopis mrezicu,kada se osusi prekrecis i vjeruj mi izadje jeftinije nego sve ostalo.A izolacija maksimalna.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Za stirodur znam da je najbolji izolator ali nisam mislio da ga stavljam ispod gipsa ili nekih ploča jer se zna desiti da se ispod njih zavuku neke beštije i to onda opet stvara problem.E sada šta se tiče ove kombinacije nazovimo je fasadne to bi možda došlo u obzir ali me je malo strah da se cure nezaigraju pa da nešto od težih predmeta odleti u zid i da probije onaj sloj ljepila i mrežicu i onda imam ljepu rupicu u zidu.Negdje sam čitao da se proizvodi kao izolator i vuna u pločama od kudelje,dali je možda netko čuo nešto o tome?
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

naravno sa spoljne strane stirodurom 2,5 ili dvojka ali to je to a sa unutrašnje strane ako je malterisano izgletuj lepkom i dok je glet svež cepni kec stiropor mrežicu pa glet lepkom a onda glet gletofixsom i ima da bude em toplo , em glatko em lepo.
ako nije malterisano onda nabaci isto stirodur dvojku on je za razliku od stiropora ve čvršći i veće je gramaže kako mi kažemo GUÅ ĆI.
To je najlakša i najjeftinija opcija ali Å trki i NAJZDRAVIJA ZA CURICE.
SVE DRUGO JE VRLO OPASNO I Å TETNO PO DISAJNE ORGANE, MISLIM NA ONE VUNE I KAMENJE SA STAKLOM
A što se tiče beštija ako dobro izgletuješ nema šanse da se uvuku kao prvo a drugo lepak na mrežici je dosta čvrst tako da nemože tako jednostavno da se probuši ja nemam takva iskustva niti saznanja
Last edited by šarenko on 02 Jan 2009 17:39, edited 1 time in total.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

mozes staviti stiropor obican od 5 cm ,sa lepilom za stiropor,mozes sa unutrasnje strane a preko staviti gips plocu jer je stiropor mek,ne trebaju ti majstori jer to mozes sam da uradis,sve zajedno treba da bude debljine oko 8 cm do 10 cm, a to nije mnogo,prvo stavi metalne drzace gips ploce gore i dole zatim u njih stavljaj stiroporsa lepkom lepiti za zid ne treba ti mrezica jer estetika te ne interesuje jer stavljas gips plocu a i jeftinije je tako ,izmedju gips ploce i stiropora bice prostor oko 2 cm to ce biti vazdusni izolator,vazduh je isto izolacija,gipsanu plocu nasarafi na drzace aluminiske za gips plocu ,to su oni metalni delovi sa kanalom u sredini .ja imama stiropor na kuci koji stoji 5 godina samo na lepku bez tipli i mreze.a ovo je jos jace,to ce ti biti dovoljna izolacija.
Rad je molitva.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Sa vanjske strane je već postojeća fasada i to friško napravljena,stoga izvana nemogu da radim ništa jer ako bih stavljao izvana trebao bih cijelu stranu kuće tako uraditi a ima oko 130 kvadrata jer je to čelna strana.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

da i rigips table su dobra ideja samo što one oduzimaju zbog "ROÅ TILJA" po 6-7 cm sa svake strane i nače je to nešto skupla varijanta
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

onda radi samo unutrašnju toplotnu izolaciju sa stirodurom ili rigipsom
Å TRKIĆ wrote:Sa vanjske strane je već postojeća fasada i to friško napravljena,stoga izvana nemogu da radim ništa jer ako bih stavljao izvana trebao bih cijelu stranu kuće tako uraditi a ima oko 130 kvadrata jer je to čelna strana.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Stiropor isto nije dobar bas za decu , ispod gips kartonskih ploca ide obicno vuna , vuna moze da bude stetna kada se radi sa njome dugo godina bez zastite , a inace kad se postavi i zatvori gips plocama nema opasnosti da izlazi iz nje nesto

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

upravu si za stiropor spolja,ali kad je iza ploce to je dobro ,jer je gips ploca tvrda a i tu je samo krevet.
Rad je molitva.
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Lićno mislim da je daleko štetnija staklena ili kamena vuna od stiropora jer se on izradjuje tako da ne iritira disajne organe niti organizam uopšte pa neka hrana se pakuje u stiroporsku ambalažu ( naučno dokazana njegova postojanost na vazduhu.
No ipak je svakako rigips najbolje rešenje malo skuplje i teže za rad ali je kvalitetnije i dugotrajnije rešenje.
Å trki radi kako misliš da je najbolje za tebe i klinke
ljubisa o wrote:upravu si za stiropor spolja,ali kad je iza ploce to je dobro ,jer je gips ploca tvrda a i tu je samo krevet.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Stiropor se radi od pilistirena , vrlo otrovne hemikalile koja konstantno ima blago isparenje , Naelektrise se pozitivnim (za coveka negativnog uticaja) statickim elektricitetom koji je stalan i prakticno se neda skinuti

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daklem...
Pravo resenje bi bilo spoljasnja izolacija, ali kako to nije moguce, mora iznutra.
Stiropor i stirodur imaju potpuno isti stepen izolacije za istu debljinu, samo se razlikuju po cvrstoci, tako da se stirodur upotrebljava tamo gde je neophodna mehanicka cvrstoca, a stiropor tamo gde moze i bez nje (recimo stirodur ide za izolaciju podova a stiropor za izolaciju zidova).

Staklena vuna je (koliko ja znam) potpuno izbacena iz upotrebe upravo zbog svojih stetnih svojstava. Mineralana ili kamena vuna je jako dobar izolator, ali je neophodno zastititi je od vlage, sto pri izolaciji spoljasnjih zidova sa unutrasnje strane uopste nije jednostavno. Problem je u kondenzaconoj vlazi. Zbog toga bi moj prvi predlog bio odgovarajuci sloj stiropora izpod gipskarton ploce.

Ako se dobro secam, najtanji nosaci za gips karton su 5cm, znaci treba ti isto toliko debeli stiropor. Naravno ne moras da ides sa fabrickim metalnim nosacima za gips karton (mada je sa njima jednostavnije raditi). Mozes ici i sa obicnim rostiljem od letvi 3X5cm. Letve (ili nosace) postavljas vertikalno na svakih 60cm tiplovima u zid. U tako dobijen rostilj ubacujes stiropor odgovarajuce debljine (koliko je debela letva toliko debeo i stiropor), i preko toga srafis gips karton ploce. Vodi racuna da eventualne neravnine zida nivelises letvama posto gips karton ne trpi prevelike neravnine na podlozi (zasrafices ga, i na pocetku ce sve biti OK, ali nakon nekog vremena ce krenuti da se pojavljuju pukotine).

Mozes ici i sa mineralnom vunom, s tim da bi tu vec ozbiljno moralo da se povede racuna o kondenzacionoj vlazi. Jedno od resenja je da se svaki "paket" mineralne vune zatvori u najlon i zavari (gradjevinski najlon). Drugo resenje je da se pravi parna brana izmedju gipskarton ploca i sloja mineralne vune, ali to zahteva da imas i paroodvodni sloj, sto verovatno nisi u mogucnosti da izvedes (ta para mora nekuda da ode).
Ista prica je i sa svim ostalim rastresitim materijalima, pa bili "ekoloski" ili ne (ovo je namerno pod navodnicima, posto mi je malo pun sesir ekologa, narocito onih koji su to iz cisto finansijskih razloga, a takvih je 99.99999%).

Sto se tice briga za zdravlje i slicnog, svaki od tih materijala mora da ima odgovarajuci atest za primenu u gradjevinarstvu. Polistiren jeste osnova i stiropora i stirodura, ali kao sto ima raznih jabuka tako ima i raznih polistirena. Imas one koji su namenjeni za pakovanje, i oni se rade po sasvim drugacijim kriterijumima u odnosu na gradjevinske (kao i obicno ceo trik je u aditivima, da ne kazem u ceni).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Marko Enter wrote:Stiropor se radi od pilistirena , vrlo otrovne hemikalile koja konstantno ima blago isparenje , Naelektrise se pozitivnim (za coveka negativnog uticaja) statickim elektricitetom koji je stalan i prakticno se neda skinuti

pozdrav Marko
Izvini ali ko je, kada, i gde NAUCNO dokazao da je pozitivno ili bilo kakvo staticko naelektrisanje negativno po coveka?

Nadrilekare, baba vracare, komsinice, "upucene", lekare placene po emisiji, reklame firmi koje prodaju "ono za ono" ne brojim, i molim da mi se ne pominju kao relevantan faktor. Malo su mi zivci "tanki" na njih.

Sta to isparava iz polistirena sto je otrovno? Polistiren je cvrsta materija. Znaci mozda ispusta neki gas, ali ne moze da ispusta polistiren jer on jednostavno nije gas i ne moze da isparava.

Dajte bre ljudi ne padajte na price (reklame) kojima je cilj samo da neko zaradi jos malo (mnogo) vise para.
Post Reply