Potrebna dužina abrihtera
Potrebna dužina abrihtera
Molim za odgovor jel se može na abrihteru koji ima relativno kratku radnu plohu (1-1.2 m) kvalitetno poravnati materijal u dužini od cca 2-2.2 metra (fosne ili daske)?
Re: Potrebna dužina abrihtera
Generalno da ako znas sta radis i ploca je ispravno nastelovana. Neko pravilo je da bez vecih problema mozes da odradis element 3,5 puta duzune ploce abrihtera. Naravno dok tezina elementa ne pocne da pravi problem.
Hvala na odgovoru. Limitiran sam prostorom a i ne mogu si u ovom trenutku priuštiti neku mrcinu od 3000-4000 eura.
Racunaj da ti za dasku od 2 metra treba bar oko 4.5 metra slobodnog prostora, i to pod uslovom da je abrihter tacno na sredini.
Ali mali abrihter moze da se izbaci i napolje, pa onda tih 4.5 m i nije problem, ne moraju da se sklanjaju stvari sa police ko kod nekih ne bi li se dobilo jos 30 cm.
Da, upravo tako. Taj potencijalni mali abrihter bi kod blanjanja dasaka priblizno te duzine morao ici van. Pod upitnikom sam bio sto se tiče duzine radne plohe stroja. Sigurno da na duzinu 1-1.2 m radne plohe ima vise zafrkancije, ali mi je bitno mogu li se dobiti u konacnici isti rezultati kao i na npr. stroju sa lijevanim plohama.
Taj deo nisi pomenuo a od toga jako puno zavisi ono sto ces da dobijes.
Od cega su ploce ako nisu livene?
Od cega su ploce ako nisu livene?
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Vidim da ciljas na neku hobi masinu....
Svaka masina kad se preseli mora da se steluje a dal ce biti kako treba zavisi i od majstora, ne samo od masine.
Nije abrihrer i ravnanje dasaka bas tolko prosto ko sto izgleda no moze uvek da se nauci samo ne treba ici razmisljanjem "sad cu ja to za popodne da uradim"....
Svaka masina kad se preseli mora da se steluje a dal ce biti kako treba zavisi i od majstora, ne samo od masine.
Nije abrihrer i ravnanje dasaka bas tolko prosto ko sto izgleda no moze uvek da se nauci samo ne treba ici razmisljanjem "sad cu ja to za popodne da uradim"....
- maricaiivica
- Moderator
Pa koliko ti treba vremena da uštelujes ploče?
4 šrafa...
Veći je problem mašina napravljena od savijenih limova. To je kruto ko....šasija Yuga
Takvu, čak i kada uspeš pristojno da ušteluješ, poremetiš je prvim spuštanjem veće daske na nju
4 šrafa...
Veći je problem mašina napravljena od savijenih limova. To je kruto ko....šasija Yuga
Takvu, čak i kada uspeš pristojno da ušteluješ, poremetiš je prvim spuštanjem veće daske na nju
Huh.. ko i obicno..
Masinica koju lako seljakas levo desno, ima mozda 100-200 kila, i ako nije bas oslonjena samo na tri tacke a cetvrta klacka... nece to biti tako strasno. Pod uslovom da je livena, pa makar bila livena i od kinezijuma, ili lalumunijuma.
Naravno.. ako seljakas onu od 2 tone.. to je sasvim druga prica. Ali su i sasvim drugi zahtevi.
Jugo nije imao sasiju Samonosiva karoserija koja za takav auto niije ni projektovana da bude ekstremno kruta (usput.. bila je daleko kruca od keceve, zbog prostih stvari, kao sto su manji rapsoni, i nekoliko profilisanih zlebova na limovima unutrasnjih blatobrana, koji deluju naivno, ali to uopste nisu).
Al nazalost, "plekani" abrihteri nemaju ni to, pa mogu da posluze samo za neku tesarsku obradu.
Masinica koju lako seljakas levo desno, ima mozda 100-200 kila, i ako nije bas oslonjena samo na tri tacke a cetvrta klacka... nece to biti tako strasno. Pod uslovom da je livena, pa makar bila livena i od kinezijuma, ili lalumunijuma.
Naravno.. ako seljakas onu od 2 tone.. to je sasvim druga prica. Ali su i sasvim drugi zahtevi.
Jugo nije imao sasiju Samonosiva karoserija koja za takav auto niije ni projektovana da bude ekstremno kruta (usput.. bila je daleko kruca od keceve, zbog prostih stvari, kao sto su manji rapsoni, i nekoliko profilisanih zlebova na limovima unutrasnjih blatobrana, koji deluju naivno, ali to uopste nisu).
Al nazalost, "plekani" abrihteri nemaju ni to, pa mogu da posluze samo za neku tesarsku obradu.
Ciljam na nekakav cjenovni rang oko 1500-2000 eura. E sad, ici na neku mašinu tipa Holzman, Bernardo ili slično, ili uzeti neki masivni polovni nepoderivi stroj. Kad.ste spomenuli seljakanje, bilo bi mi bitno da mašina može ići na točkove, pa se recimo spustiti za rad i isto tako dići i pospremiti. Zbilja sam ograničen prostorom pa moram ovako kemijati. Znam da je teško biti i "j...n i posten", ali zato pitam za pomoć
To je samo pitanje tockova koje uzmes, i mehanizma kojim ces odvojiti tockove od poda, da se masina osloni na svoje "noge".
Varijanti ima brdo, od DIY, pa do "sve gotovo, samo kosta".
Varijanti ima brdo, od DIY, pa do "sve gotovo, samo kosta".
Ni u kom slucaju ne bi isao na te Bernarde, holzmane i slicna s.. staro liveno manje sirine i ulozis u postena kolica ako mozes. Radice daleko duze.
Jos jedan glas za staro liveno.
Ja sam to resio tako sto sam masine odigao od poda, pa kad mi zatreba veca duzina ili neki dodatni prostor, lako ih premestim sa paletnim viljuskarem (nije neka investicija 250-300e)
Ja sam to resio tako sto sam masine odigao od poda, pa kad mi zatreba veca duzina ili neki dodatni prostor, lako ih premestim sa paletnim viljuskarem (nije neka investicija 250-300e)
Jel potrebno ponovno podesavanje nakon pomicanja mašine viljuškarom ili je precizna kao i prije pomicanja?