Relativno sam nov u ovom poslu i imam jednu nedoumicu kada je upitanju mazanje drveta impregnacijom pa kasnije lakom. Cesto koristim obruseni kolut (krisku) drveta (primer na slici) i pri mazanju impregnacije drvo neprestano upija, i kada kasnije nanosim lak desava se isto. Moje pitanje je da li drvo treba mazati dok ne prestane da pije, da bi se sa u 2-3 sloja laka kasnije dobio zeljeni sjaj?
E sad redom. Sta koristis od sredstava, tj koju impregnaciju i koji lak i sta hoces da postignes? Radis samo odsecke, ili hoces da ujednacis ceone povrsine sa onima kod kojih su vlakna poduzna.
Koristim impregnaciju irkolin gold a zatim nitro lak mat koji se sasvim dobro pokazao kada bih zanemario visestruko mazanje imporegnacije zbog upijanja. Uglavnom radim sa ovakvim komadima drveta i da, zeleo bih ujednacim ceoni deo sa delom gde su vlakna poduzna.
Ako sam dobro shvatio, ti prvo nanosis Ikrolin gold podlogu,. kao impregnacinju, a onda preko toga mazes nitro lakom? Na irkom sajtu nema nikakvih podataka io tome sta su baze za sve to i koliko ima suve materije. Pretpostavljam da mazes time sto ti zoves izolacija zbog boje.
Vrlo je tesko naci nesto sto ce kostati kao Irkom a raditi kako treba. Problem sa krajevima daske je da su oni jako kapilarni, i vuku sve iz povrsine. Jedan od trikova je da se smirglaju finije, ne bi li se smanjilo povlacenje ulja, ali to pomaze samo kod vrsta drveta koja imaju sitnije pore. Drugi trik je zapunjavanje pora u odvojenom koraku, tj smirglanje na mokro sa nekim vezivnim sredstvom, bez previse brisanja da bi fina strugotina ostala u porama, a onda preko toga lak.
Moraces da eksperimentises. Jer ta Irkomova podloga mirise na nitro? Ima neko vezivo?
Recimo, prvo sto bih probao je da smirglam recimo do 600, nanesem Irkom podlogu, pustim da se osusi, pa onda nakvasim sve irkom podlogom i smirglam smirglom 800. Mulj koji skines ne brises previse, nego probas da utrljas u povrsinu, ali ne brises do kraja. Preko toga jedna lagana ruka smirglanja pa lak.
NO, ta tehnika uglavnom radi na daleko sporijim vezivima nego sto je nitro, ali to tebi znaci i promenu hemije, i vise susenja.
Da to radim za sebe, koristio bi ulje, pa selak koji bi smirglao na mokro, pa neki uljani lak. Ili, ako imam brzo susece ulje, koristio bi ulje za smirglanje.
Endgrain je uvek zezanje i zahteva vise rada. Sustina svega ovoga je da znam kako bih ga relativno brzo zatvorio sa proizvodom koji kosta 5-10 puta vise od tog Irkoma, ali sa ovim sto koristis sve zvuci malo cudno.
JEdnom sam uzeo kantu neceg Irkomovog, i prosledio komsiji, koji me je pitao sto to hocu da bacim.