Hobla/hoblić/hoblerica/blanja/blanjarica/rende na najam/zajam
- Mejplsirup
- Dodavač alata
Hobla/hoblić/hoblerica/blanja/blanjarica/rende na najam/zajam
Dragi majstori,
Ima li među vama neka dobra duša u Beogradu i okolini koja bi mi mogla pozajmiti/iznajmiti dobar ručni goreimenovani alat? Moram da ravnam trpezarijski sto od oraha koji se uvio na krajevima i po centimetar - ne bih da ga skidam iz stana (bez lifta), a komšije će mi glavu odršrafiti ako upalim električno rende. :ongel:
Ima li među vama neka dobra duša u Beogradu i okolini koja bi mi mogla pozajmiti/iznajmiti dobar ručni goreimenovani alat? Moram da ravnam trpezarijski sto od oraha koji se uvio na krajevima i po centimetar - ne bih da ga skidam iz stana (bez lifta), a komšije će mi glavu odršrafiti ako upalim električno rende. :ongel:
- maricaiivica
- Moderator
- Mejplsirup
- Dodavač alata
Ako ne posedujes rende, verovatno nikada nisi ni radio sa njim. Zahteva i znanja i poznavanja drveta, i debelog fizickog truda. Posao koji imas u glavi nije bas mali, i nije bas za jedno rende, ako treba da bude uradjen kako treba. Jedno Dobro rende koje radi manje vise a da ti ne treba previse znanja da ga sredis, i koje moze da odradi ceo taj posao uopste nije jeftino, i poprilicno se priblizava ceni stola. Uz njega ti treba i nesto na cemu ces da ga ostris, sto opet dodaje i vreme za ucenje, i novac koji treba da potrosis.
Sve u svemu, mislim da je i prostije i jeftinije da taj sto odneses kod nekoga ko ce to relativno brzo da zavrsi.
I naravno, posto je drvo prirodan materijal, kada se promeni godisnje doba, i temperatura/vlaznost vazduha u stanju, sledi ponovno ravnanje. Jer ce vrlo verovatno opet da se uvije, verovatno mnogo manje, i pitanje u koju stranu, ali ce svakako da radi. Vec to sto se uvio govori da nesto od pocetka nije u redu.
Sve u svemu, mislim da je i prostije i jeftinije da taj sto odneses kod nekoga ko ce to relativno brzo da zavrsi.
I naravno, posto je drvo prirodan materijal, kada se promeni godisnje doba, i temperatura/vlaznost vazduha u stanju, sledi ponovno ravnanje. Jer ce vrlo verovatno opet da se uvije, verovatno mnogo manje, i pitanje u koju stranu, ali ce svakako da radi. Vec to sto se uvio govori da nesto od pocetka nije u redu.
- Mejplsirup
- Dodavač alata
Ne znam što po ovim forumima čovek koji traži pomoć uvek prvo mora da plati inicijaciju pasivno-agresivnim i "e sad ću ti ja objasniti pošto očigledno nemaš pojma" komentarima pre nego što dobije valjan savet. Možda postoji astronomska verovatnoća da nešto i znam o poslu kojim nameravam da se bavim i da sam radio sa alatom, ali ga nemam pri ruci i da ne mogu da nađem solidan komad da kupim u Srbiji, zemlji kvalitetnog alata, pošto niko svoj ne želi da pozajmi. Sve mogu da razumem, ali eto ne shvatam šta je teško reći imam-nemam, znam-ne znam, mogu-ne mogu da pomognem, nego mi čovek objašnjava da je drvo prirodan materijal i da se krivi pod uticajem godišnjih doba. Hvala, majstore! Relativno brzo su mi završavali pa moram da popravljam. Mnogo sreće u budućem radu!BR wrote:Ako ne posedujes rende, verovatno nikada nisi ni radio sa njim. Zahteva i znanja i poznavanja drveta, i debelog fizickog truda. Posao koji imas u glavi nije bas mali, i nije bas za jedno rende, ako treba da bude uradjen kako treba. Jedno Dobro rende koje radi manje vise a da ti ne treba previse znanja da ga sredis, i koje moze da odradi ceo taj posao uopste nije jeftino, i poprilicno se priblizava ceni stola. Uz njega ti treba i nesto na cemu ces da ga ostris, sto opet dodaje i vreme za ucenje, i novac koji treba da potrosis.
- maricaiivica
- Moderator
Ajmo redom...
Ako ti je ploca stola izbacena po santimetar na coskovima...
Ako ta ploca nije 10cm debela, na sta ce liciti ako je na tim coskovima skines za po santimetar?
A ako je 10cm debela.. zovi onog ko ti je radio i nahebi mu se roditeljke, posto to je debelo kostalo, i ne sme da se uvije ni pod stavkom razno.
Ajmo dalje...
Imam kuma kome cu otici da uradim sta god pozeli, kad god pozeli... ali alat mu necu dati nikada da on radi.
Posto jednostavno to ne zna.
Da li stvarno mislis da ce ti bilo ko dati rende, koje je ili platio bas debele novce, ili je potrosio brdo vremena i rada da ga dovede u red, a da te nikada pre toga nije video u zivotu?
Evo da ti kazem... od ljudi ovde sa foruma, od kojih sam sa bar 10 u veoma prijateljskim odnosima, mozda bih trojici dao svoje. To ni na koji nacin ne umanjuje njihovo majstorstvo, ali vecina njh rade sa nekim sasvim drugacijim alatima, sasvim drugacijom metodologijom...
Lepo rece marica... biciklo i zena...
Pre ce ti uspeti da ti neko odavde sa foruma to odradi uz par piva, al da ti doneses kod njega nego da uspes da pozajmis bilo koji alat od bilo koga, a pogotovu rucni alat.
Ne kapiram kakav je to problem spustiti astal sa bilo kog sprata?
Pa nekako je stigao gore.
Ako ti je ploca stola izbacena po santimetar na coskovima...
Ako ta ploca nije 10cm debela, na sta ce liciti ako je na tim coskovima skines za po santimetar?
A ako je 10cm debela.. zovi onog ko ti je radio i nahebi mu se roditeljke, posto to je debelo kostalo, i ne sme da se uvije ni pod stavkom razno.
Ajmo dalje...
Imam kuma kome cu otici da uradim sta god pozeli, kad god pozeli... ali alat mu necu dati nikada da on radi.
Posto jednostavno to ne zna.
Da li stvarno mislis da ce ti bilo ko dati rende, koje je ili platio bas debele novce, ili je potrosio brdo vremena i rada da ga dovede u red, a da te nikada pre toga nije video u zivotu?
Evo da ti kazem... od ljudi ovde sa foruma, od kojih sam sa bar 10 u veoma prijateljskim odnosima, mozda bih trojici dao svoje. To ni na koji nacin ne umanjuje njihovo majstorstvo, ali vecina njh rade sa nekim sasvim drugacijim alatima, sasvim drugacijom metodologijom...
Lepo rece marica... biciklo i zena...
Pre ce ti uspeti da ti neko odavde sa foruma to odradi uz par piva, al da ti doneses kod njega nego da uspes da pozajmis bilo koji alat od bilo koga, a pogotovu rucni alat.
Ne kapiram kakav je to problem spustiti astal sa bilo kog sprata?
Pa nekako je stigao gore.
- Mejplsirup
- Dodavač alata
Produžujem, hvala u svakom slučaju. Svako dobro.maricaiivica wrote:Pazi, da nesto o tom alatu znas, verujem, ali ne previse. Da znas, pitanje bi potpuno drugacije koncipirao.
Mislim da je njegov post bio potpuno na mestu, da si ga samo pogresno shvatio.
Za inicijaciju...nemoj placati, produzi dalje ako ti ovde nije po meri
- art of wood
- Vrhunski majstor
- art of wood
- Vrhunski majstor
Prosto je,covek ima problem pa guglajuci nabasa na forum i misli da jednim pitanjem resi svoj problem.
ako ga ovde resi ili ne resi -napusti ga jer mu vise nista ovde ne treba.
Mi bi ovde ispali kao socijalna ustanova da tako radimo kako je neko zamislio....
ako ga ovde resi ili ne resi -napusti ga jer mu vise nista ovde ne treba.
Mi bi ovde ispali kao socijalna ustanova da tako radimo kako je neko zamislio....
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!