Šahovska ploča

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Strkic
Moderator
Moderator

Šahovska ploča

Post by Strkic »

Poštovani kolege stolari,imam na pameti izraditi šah ali me interesira na koji način da napravim ploču, točnije kako tonirati crna polja.Meni na pamet pada nekoliko načina a to bi bilo npr.farbanjem ili možda neki komad metala određene dimenzije zagrijati i postupkom paljenja drveta napraviti ta crna polja.Å ta Vi iskreno mislie i koje su vaše ideje kako to napraviti a da bude ljepo?
Last edited by Strkic on 12 Nov 2008 01:50, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Kolega Velja radi intarzije (oblikovani komadici raznobojnog furnira lepljeni na ravnu povrsinu)... tako nesto mi deluje najlepse za sahovsku tablu....
viewtopic.php?id=400

p.s.

Ima jos radova na slicnu temu
viewtopic.php?id=479
viewtopic.php?id=7
Last edited by boggy on 12 Nov 2008 04:50, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni se najvise dopada sistem sa letvicama raznobojnog drveta. Recimo orah i javor.
Poslazes naizmenicno letvice koje su kvadratnog preseka, debljine koliko zelis da ti bude jedna kockica na tabli, i slepis.
Sada iseces popreko na trake siroke tacno koliko su debele letvice.
Prevrnes za 90 stepeni (mozes i da ne prevrces, zavisi sta ti se vise svidja), smaknes za jednu kockicu, ulepis ponovo i dobio si plocu. Poravnas ivice, presmirglas, finisiras, zalepis rubne lajsne.

Sistem je isti kao ovo: http://thewoodwhisperer.tv/7-a-cut-above-pt-1 samo sto je on pravio dasku za seckanje, i menjao je dimenzije letvica kako bi izgledalo interesantnije.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Mbole ovo je ideja koja je najjednostavnija za napraviti i jako ljepo izgleda.Ja sam mislio uzeti jednu dasku i obraditi je na abrihteru i poravnati propustom kroz diht i onda na nju ljepiti naizmjence kockice od javora i oraha i na kraju kad se sve dobro osuši propustiti ju kroz diht da dobijem ravnu površinu ali ovo mi se puno više sviđa i puno je jednostavnije.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Post Reply