Zidna obloga u kuhinji
- vvladimirv
- Šegrt
Zidna obloga u kuhinji
Imam jedno pitanje za stolare. Radim kuhinju ( jos sam hobi majstor) i prvi put stavljam zidnu oblogu iznad radne ploce. Sada,treba mi savjet,da li se ploca lijepi necim za zid i da li po ivicama treba staviti silikon,posebno na spoju sa radnom plocom? kako staviti silikon a da se ne vidi?Koliko god da sam to dobro uklopio ipak ako se nesta prospe po radnoj ploci to ode i ispod obloge.
- vvladimirv
- Šegrt
Evo da odgovorim, mozda je kasno, tek sad videh pitanje:vvladimirv wrote:Imam jedno pitanje za stolare. Radim kuhinju ( jos sam hobi majstor) i prvi put stavljam zidnu oblogu iznad radne ploce. Sada,treba mi savjet,da li se ploca lijepi necim za zid i da li po ivicama treba staviti silikon,posebno na spoju sa radnom plocom? kako staviti silikon a da se ne vidi?Koliko god da sam to dobro uklopio ipak ako se nesta prospe po radnoj ploci to ode i ispod obloge.
Postavljao sam u nekoliko navrata zidnu oblogu iznad radne ploce. Najvaznije je izmeriti tacne dimenzije obloge. Nanosio sam silikon i na zid i po ivicama radne ploce susednih elemenata i visecih delova kuhinje. Ostavljao sam najvise 2-3mm lufta. Tesko je postaviti oblogu ali kad se jednom "nagura" na zid, nema nazad. Treba biti jako precizan, pogotovo ako se ostavlja otvor i ugradjuje kutija sa modularnim prekidacima ili utikacima. Mere sam uzimao kad zavrsim kompletnu kuhinju. Ugradjivao sam formacijsku zidnu oblogu koja je 15mm (iverica) koja je prilicno skupa, mora da se uzme cela ploca i ima dosta ostatka a onda sam shvatio da moze i obican univer u dezenu frontova (18mm), jeftinije i manje ostatka.

Ili ovo:

Last edited by belushi on 13 Apr 2020 17:26, edited 1 time in total.
- vvladimirv
- Šegrt
Hvala za odgovor. Postavio sam plocu ( 10mm debljine i poprilicno skupa). Ekstra se uklopila sto se tice dimenzija. Nisam nigdje ostavljao lufta. Nakon postavljanja lijepio krep traku pa onda izmedju dvije trake po spojevima bloge i radne ploce silikon. Tim sam takodje prilicno zadovoljan...da li ce kasnije biti problema...vidjecemo.