Problem sa metalnim krevetom
Problem sa metalnim krevetom
Dragi majstori,
Kao prvo, želim da vas sve pozdravim.
Imam jedan mali problem sa metalnim krevetom koji sam nedavno kupio. Moram da priznam da u startu nisam razmišljao o problemima koji mogu da se dese na metalnom krevetu (tačnije mislio sam da ne može ništa da se desi), već o njegovom izgledu, jer jako mi se dopao, ono što se kaže na prvu loptu. Bilo je i drvenih, ali eto meni se svideo taj, i uspeo sam čak i suprugu da ubedim da kupimo metalni. Prvo malo da pojasnim o kakvom se krevetu radi, naravno kao i sve sada kod nas u salonima nameštaja, krevet je kineski, ima 4 noge drvene, a sve ostalo je metalno, naravno i rešetke ispod dušeka su metalne. Rešetke idu iz tri dela, tj tri majo jače konstrukcije, i unutra tanka mreža.
Na početku je strašno škripao, dovoljno je bilo da se nasloniš rukom, a kamoli da sedneš ili legneš, posle sam malo razmakao te tri konstrukcije i sada se malo smanjilo to škripanje. Ali pošto je to izgleda strašan kvalitet, te mreže su počele da pucaju tj odpadaju.
Razmišljao sam da stavim jednu veliku ploču, ali čuo sam a i vidim kod vas na forumu, da niste baš oduševljeni tom metodom. E sad, da li mogu da se stave drvene letvice, kao na ovim redovnim krevetima, ili ste možda već imali ovakav slučaj pa imate neki bolji savet iz dosadašnjeg rada?
Iskreno bojim se da to neće biti dovoljno tj da će i letvice pucati jer je krevet 180X200 a po sredini nema nikakve pregrade.
Malo sam se više raspisao, ali pokušavam na najbolji mogući način da vam objasnim o čemu se radi. Moram da napomenem, da nisam uopšte iz struke, tako da ako ima nekih nejasnoća, molim vas ne zamerite.
Unapred hvala na pomoći.
Kao prvo, želim da vas sve pozdravim.
Imam jedan mali problem sa metalnim krevetom koji sam nedavno kupio. Moram da priznam da u startu nisam razmišljao o problemima koji mogu da se dese na metalnom krevetu (tačnije mislio sam da ne može ništa da se desi), već o njegovom izgledu, jer jako mi se dopao, ono što se kaže na prvu loptu. Bilo je i drvenih, ali eto meni se svideo taj, i uspeo sam čak i suprugu da ubedim da kupimo metalni. Prvo malo da pojasnim o kakvom se krevetu radi, naravno kao i sve sada kod nas u salonima nameštaja, krevet je kineski, ima 4 noge drvene, a sve ostalo je metalno, naravno i rešetke ispod dušeka su metalne. Rešetke idu iz tri dela, tj tri majo jače konstrukcije, i unutra tanka mreža.
Na početku je strašno škripao, dovoljno je bilo da se nasloniš rukom, a kamoli da sedneš ili legneš, posle sam malo razmakao te tri konstrukcije i sada se malo smanjilo to škripanje. Ali pošto je to izgleda strašan kvalitet, te mreže su počele da pucaju tj odpadaju.
Razmišljao sam da stavim jednu veliku ploču, ali čuo sam a i vidim kod vas na forumu, da niste baš oduševljeni tom metodom. E sad, da li mogu da se stave drvene letvice, kao na ovim redovnim krevetima, ili ste možda već imali ovakav slučaj pa imate neki bolji savet iz dosadašnjeg rada?
Iskreno bojim se da to neće biti dovoljno tj da će i letvice pucati jer je krevet 180X200 a po sredini nema nikakve pregrade.
Malo sam se više raspisao, ali pokušavam na najbolji mogući način da vam objasnim o čemu se radi. Moram da napomenem, da nisam uopšte iz struke, tako da ako ima nekih nejasnoća, molim vas ne zamerite.
Unapred hvala na pomoći.
1. Признајда си га купио зато што се лисице лакше везују!:D
2. Зар ниси у продавници приметио да шкрипи!? Сваки кревет зна да шкрипи, и дрвени и метални, па не би било лоше да то погледа неки мајстор. Можда смисли како да га утегне.
3. Без проблема можеш ставити лесонит или неку другу (танку) плочу, али само преко мреже. Било би ипак пожељно да избушиш рупе на њојзбог вентилације.
2. Зар ниси у продавници приметио да шкрипи!? Сваки кревет зна да шкрипи, и дрвени и метални, па не би било лоше да то погледа неки мајстор. Можда смисли како да га утегне.
3. Без проблема можеш ставити лесонит или неку другу (танку) плочу, али само преко мреже. Било би ипак пожељно да избушиш рупе на њојзбог вентилације.
Last edited by Mladen on 10 Nov 2008 21:31, edited 1 time in total.
Mladene: slatko si me nasmejao, svaka ti čast majstore, provalio si me 
Nego kada dođe do vezanja nije meni problem što škripi, nego sitna deca se probude pa tu nastane problem.
Å to se tiče gledanja u radnji, izgleda da su ga oni "naštimovali" :-), pa nisam ni primetio, mada iskreno nisam puno ni razmišljao, kao što rekoh odmah mi se svideo, pa bi čak i da je šrkipao sve bilo uzaludno.
U slakom slučaju sam mislio pozvati majstora, ali ipak više glava su pametnije od jedne.
Bojane: Gledaću sutra da ga uslikam, pa ću okačiti slike.
Iskren da vam budem sada sam na godišnjem pa hoću to da rešim.

Nego kada dođe do vezanja nije meni problem što škripi, nego sitna deca se probude pa tu nastane problem.
Å to se tiče gledanja u radnji, izgleda da su ga oni "naštimovali" :-), pa nisam ni primetio, mada iskreno nisam puno ni razmišljao, kao što rekoh odmah mi se svideo, pa bi čak i da je šrkipao sve bilo uzaludno.
U slakom slučaju sam mislio pozvati majstora, ali ipak više glava su pametnije od jedne.
Bojane: Gledaću sutra da ga uslikam, pa ću okačiti slike.
Iskren da vam budem sada sam na godišnjem pa hoću to da rešim.
Bojis se onoga: "he, a mene salju kod psihologa kad pocnem da sisam palac!"Nego kada dođe do vezanja nije meni problem što škripi, nego sitna deca se probude pa tu nastane problem.

Nego, da se vratimo uzroku problema. Sto rece Bojan, daj neku sliku, pa da malo vise mozgamo, al ovako napamet, uvek mozes da prisrafis jednu letvu (ili sipku) po sredini, na bocne sipke prisrafis nesto isto tolike debljine da bi izjednacio visinu i onda stavis letvice preko. Ili da zavaris/zasrafis sipku po sredini, u nivou sa postojecima pa preko stavis bilo letvice bilo lesonit/sper. U svakom slucaju 180X70 (trecina duzine) ako sam dobro shvatio kako to izgleda je prilicna povrsina gde bilo koja podloga brzo popusti. Kad je prepolovis to je vec druga prica.
- Marko Enter
- Majstor majstora
A tek kad radis one stvarimskakic wrote:Na početku je strašno škripao, dovoljno je bilo da se nasloniš rukom, a kamoli da sedneš ili legneš

Ja imam isto jedan metalni krevet sa jedan dusek i super je ima vec skoro dve godine i nije se uopste rasklimao

Stranice su kantovane od hladnog valjanog lima

krevet je kosto 100 eura , a kod mene ispod duseka su letve iskrivljene a imao je i isti ovakav krevet sa resetkama ispod duseka on je nesto bio jeftiniji
pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata 

Kakav god da je krevet , resenje je sa letvicama (bukovim , naravno ) i jednom gredicom po sredini (uzduz kreveta) da pridrzava letvice (ona treba da ima jednu nogu-oslonac na sredini) . Ako skripe spojevi stranica , osim pritezanja , moze da pomogne i podmazivanje, ali bi bilo dobro pogledati sliku za konkretne savete
Bez slike je teško reći nešto konkretno.Ali uvjek taj ali meni pada na pamet da se ako je to moguće da ga ukrutiš na taj način da dijagonalno pričvrstiš(znači iz gornje ljevog u donji desni i obrnuto)neku gurtnu traku malo čvršću i da se ona može dodatno našpanati da to nemože nikuda i onda postaviti po sredini jednu gredicu i popreko letve baš onako kakao je pojasnio kolega Pedjamil,naravno to bih recimo ja napravio za sebe.
Čovijek sniva a Bog realizira!
To i jeste problem, to je izgleda zavareno, ali jako loše.
To sam hteo skroz da izbacim i da stavim one letvice, ili tu ploču, ali bojim se da neće izdržati, jer je velika "razdaljina" a na sredini nema ništa da bi mogao iz dva dela da napravim. Evenutalno preko ovoga kao sto si rekao da stavim ploču, ali pre toga da zavarim ?
Uz to, ne vidi se na slici, ali ove tri nogice na sredini, ne dodiruju patos, kratke su :-)
To sam hteo skroz da izbacim i da stavim one letvice, ili tu ploču, ali bojim se da neće izdržati, jer je velika "razdaljina" a na sredini nema ništa da bi mogao iz dva dela da napravim. Evenutalno preko ovoga kao sto si rekao da stavim ploču, ali pre toga da zavarim ?
Uz to, ne vidi se na slici, ali ove tri nogice na sredini, ne dodiruju patos, kratke su :-)
Ako na ovo stavis dodatne letve uzduz kreveta, pa onda nesto preko njih, bice malo ruzno (videce se, posto nema nikakve "ogradice" koja bi ih prikrila). Inace mi je malo sasavo to bez ikakve ogradice, sta drzi dusek da ne klizi levo desno? To sto malo propadne kroz ovu pilecu zicu?
Par ideja:
1. Ko sto sam ti napisao, zavari (ili ucvrsti neki jacim ugaonicima i srafovima) ovu precku, kao i ostale, preko stavi sper. Sper prisrafi za ram.
2. Dodaj "ogradicu" od recimo 6-7cm visine duz bocnih strana (mozes da je ofarbas u crno ili uzmi crni univer/MDF). Onda postavi uzduzne letve duz stranica i po sredini, pa na njih poprecne letve.
U svakom slucaju trebalo bi srediti ove "nogice" tako da budu oslonjene o patos. Sa slike se ne vidi da li na dnu imaju bilo sta ili je samo rupa. Ako imaju nekakav plasticni cep koji je iole deblji, mozes da u njemu urezes navoj recimo M8 i onda da ubacis srafove sa kontra maticama tako da mozes fino da podesis da se oslanjaju na pod. Ako nema cepova ili ti deluju slabacko, mozes da ih napravis od komada tvrdjeg drveta, aluminijuma ili cega ti je vec zgodno. Trebalo bi da cep ima "falc" na koji se oslanja zid nogice. Ulepis da ne bi ispadali, urezes navoj...
Ili jednostavno poturis odgovarajuce debelu letvicu pod svaku nogu.
Par ideja:
1. Ko sto sam ti napisao, zavari (ili ucvrsti neki jacim ugaonicima i srafovima) ovu precku, kao i ostale, preko stavi sper. Sper prisrafi za ram.
2. Dodaj "ogradicu" od recimo 6-7cm visine duz bocnih strana (mozes da je ofarbas u crno ili uzmi crni univer/MDF). Onda postavi uzduzne letve duz stranica i po sredini, pa na njih poprecne letve.
U svakom slucaju trebalo bi srediti ove "nogice" tako da budu oslonjene o patos. Sa slike se ne vidi da li na dnu imaju bilo sta ili je samo rupa. Ako imaju nekakav plasticni cep koji je iole deblji, mozes da u njemu urezes navoj recimo M8 i onda da ubacis srafove sa kontra maticama tako da mozes fino da podesis da se oslanjaju na pod. Ako nema cepova ili ti deluju slabacko, mozes da ih napravis od komada tvrdjeg drveta, aluminijuma ili cega ti je vec zgodno. Trebalo bi da cep ima "falc" na koji se oslanja zid nogice. Ulepis da ne bi ispadali, urezes navoj...
Ili jednostavno poturis odgovarajuce debelu letvicu pod svaku nogu.
Heh , mbole je sve rekao
. Ja i dalje mislim da se treba resiti ovih mreza i da se postave letvice (latoflex ili obicne bukove) i da treba postaviti u sredinu (uzduzno) jednu gredicu (moze i od camovine) 5x8cm sa samo jednom nogom na sredini da je podupire (noga istih dimenzija kao greda). Noga treba da bude malo kraca da bi mogla da se uvrne sa donje strane trio matica (ko ne zna : to je matica koja ima spolja navoj za drvo , a unutra masinski navoj) i u trio maticu stopica. Uzduznu letvu vezati za metalne (postojece) rasponke na uzglavlju i uznozju kreveta uz pomoc torban srafova. Ceo posao (uz prethodno pripremljene letvice i gredu) bi trebalo da traje oko pola sata (uz kafu
). Za krevet ovih dimenzija su potrebne dve sper ploce (izrezane na meru) , a trebalo bi ih i perforirati da moze madrac da "dise". Sto se skripanja na spojevima kod nogu tice , to nije nista sto WD 40 ne bi mogao da spreci , a idealno bi bilo da se naprska silikonski sprej za podmazivanje sarki.
P.S. Pozeljno je imati "ogradicu" sa strane , jer to sprecava dusek da se pomera i ujedno mu produzava vek trajanja , jer se time manje haba sa donje strane. Ona ne mora biti celom duzinom (pozeljno je) , dovoljni su parcici drveta (plocice) od po 20tak cm na krajevima.

P.S. Pozeljno je imati "ogradicu" sa strane , jer to sprecava dusek da se pomera i ujedno mu produzava vek trajanja , jer se time manje haba sa donje strane. Ona ne mora biti celom duzinom (pozeljno je) , dovoljni su parcici drveta (plocice) od po 20tak cm na krajevima.

Verovatno ste mislili ovako nešto, ili umesto letvica, sper.
Do sada nisam primetio da se dušek pomera, mada i meni u početku nije bilo jasno kako ce dušek stajati, a da se ne pomera.
Dakle, koliko sam mogao da zaključim ta centralna letva bi trebala da ide ovako, mada ne vidim kako da je zakačim na uzglavlju i uznožju.
Jedino da pri vrhu i pri dnu napravim još po jednu letvu popreko, ili između ovih nogica što drže metalni deo uzglavlja i uznožja, da je prčvrstim.
Å to se tiče postojećih nogica, pošto ove bočne stranice mogu da se spuste (imaju još jedne rupe) onda bi verovatno nogice dohvatile patos, ali mi je to nekako nisko. Imaju stopicu, nisam mnogo obraćao pažnju kojeg je kvatilteta, ali verovatno nije baš nešto.
Ovo belo na bočnim stranicama bi trebalo da predstavljaju te ogradice.