Dvorisna ograda

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
zender
Šegrt

Dvorisna ograda

Post by zender »

Nabavio sam novu baskiju i perdu da ogradim dvoriste posto je stara baskija dibidus propala.
Narucio sam jasikove baskije i bukove perde, ali nisu sve imale bukove nego je otprilike pola-pola bukva i topola.
E sada ono sto mene zanima jeste kada je najbolje to staviti, upravo sada ili cekati prolece ? Da napomenem da mi je to stiglo pre dva dana znaci strugano je ove/prosle sedmice.
Takodje me zanima koja metoda pricvrscivanja je bolja, klasican ekser ili holsrafovima pa srafiti ?
Bilo kakav savet ili sugestija su takodje dobrodosli.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta ti je baskija a sta perda?
Nismo svi iz tvog kraja, pa da znamo lokalne izraze.
zender
Šegrt

Post by zender »

Mislio sam da svi to tako zovu... Baskije su poprecne ( horizontalne ) letve na koje se ukucava perda vertikalno. Baskije su ovde neki standard 5x3cm, perda je 2cm debela. Konkretno duzina baskija kod mene je oko 2 metra.

Image
Last edited by zender on 24 Oct 2019 01:30, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ako to lepo poslozis na neku promaju, da se malo prosusi, bolje ce upijati premaz i duze ce potrajati.
Ja bi srafio ako nadjes dobar sraf koji nece istruliti za 3 godine, u suprotnom i exer je odlican
zender
Šegrt

Post by zender »

Iskreno nisam ni planirao da premazujem iz dva razloga, prvi je sto ni stara nije premazivana a trajala je preko 30 godina, do duse perda je i dalje u korektnom stanju ali je baskija skroz propala, a kako i ne bi i beton pocinje da puca posle toliko vremena, a drugi je sto nisam ni vidjao da to iko ovde premazuje, posao je to ogroman.. Vise mi je zbog ugradnje i trajnosti da li je bolje sada i u ovakvom stanju kad nailaze kise i sneg ili da se ostavi do proleca pa onda, receno mi je samo da ne smeju da dokace ni malo sunca pre ugradnje jer ce se skroz pokriviti ako se to desi..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slozis u prostor koji nije direktno na suncu a ima blagu promaju. Izmedju redova stavljas tanke letvice. Odozgo stavis teret. Krejeve zamazes necim da ne bi pucali (moze i razredjenim stolarskim lepkom).
Sacekas do proleca.
Premazes ih necim pre ugradnje, mnogo je lakse, a i imaces zasticena najkriticnija mesta na spojevima, gde se vlaga zadrzava.

Po meni, u konkretnom slucaju, lakse je raditi srafovima nego ekserima. Samo sto kaze marica, ako negde nadjes pocinkovane srafove.
zender
Šegrt

Post by zender »

Sa cim predlazete da se premaze a da nije mnogo skupo, posto mnogo ima da se maze ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

https://www.belinka.com/rs/proizvodi/belles-2/
ili neki ekvivalent

Ako nanosis pre sastavljanja, uzajmi od nekoga pistolj (moze i elektricni, posto je sredstvo retko), mnoooooogo je lakse.
Slozis vise komada na neki stalak i nanosis odjednom na sve.
Plus mnogo manje se rasipa.
zender
Šegrt

Post by zender »

U redu, hvala, ajde bas cu da se raspitam.
Post Reply