Plasticni potiskivac za blender u drvenoj varijanti

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Kaso
Dodavač alata

Plasticni potiskivac za blender u drvenoj varijanti

Post by Kaso »

Pozdrav svima. Pre svega drago mi je da ovakav forum postoji :)

Pre neko vreme sam kupio blender sa kojim se dobija plasticni potiskivac. Ono sto sam primetio vremenom jeste da se na vrhu haba a verovatno i deo toga ode u hranu sto mi se nikako ne svidja.
Ono sto mi je palo na pamet jeste da se napravi varijanta od drveta pa me zanima da li je to izvodljivo? Naravno ja to ne bih pravio, vec bi ostavio ljudima kojima je to profesija. Ono sto me zanima koja bi bila cena za ovako nesto. Prednost bih dao Novom Sadu i okolini.

U prilogu vam saljem slike kako to izgleda:
https://photos.app.goo.gl/wjQ8yFyxUCd9GTm68
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije problem napraviti ga od drveta, ali ne vidim neku svrhu.
Nije ni drvo namenjeno za ishranu :)

Cim neko pomene rec plastika, svi pocinju da navlace gas maske :)

Sama po sebi, plastika je inertna, nece se razloziti u hlorovodonicnoj kiselini (tvom zelucu), i jedini problem moze da nastane ako si progutao neki veliki komad.
Sa druge strane, drvo, koliko god bilo "prirodno" (kako mi zloupotreba tog izraza ide na ganglije), se razlaze, a moze da sadrzi sve i svasta, ukljucujuci i prilicno ozbiljne otrove.
Kaso
Dodavač alata

Post by Kaso »

mbole, hvala na brzom odgovoru. Ne znam ipak je drvo "prirodni materijal".
I kada se odlucujemo za daske za kuhinju, mislim da ce vecina odabrate neku drvenu nego plasticnu :).
Sama posuda blendera je navodno BPA free ali taj potiskivac je rekao bih ne bas toliko kvalitetna plastika kao sama posuda.

Kada bi se pravilo od drveta koji se koristi i za kuhinjske daske ili recimo za burad za rakiju, bio bih zadovoljan :)
Last edited by Kaso on 29 Aug 2019 11:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh...
Koliko god se nama svidjale drvene daske, one su jednostavno nehigijenske.
Tacnije, i to sa dobrim razlogom, apsolutno su zabranjene za upotrebu u industriji, trgovini, ugostiteljstvu...

Drugo... za rakijsko bure se recimo najcesce koristi hrastovina.
Ali to nikako ne znaci da treba da se koristi i ovde.
Recimo hrast ima izuzetno izrazene pore. To kod rakije nije nikakav problem, ali kod dodira sa hranom je i te kakav, posto u tim porama zaostaju belancevine, masti... i prave lepo mesto za razvoj bakterija (ne, ne mozes dovoljno dobro da ih operes).

Od "prirodni materijal" mi se dize kosa na glavi :)
Tisa je drvo, veoma prirodno (ko i svako drugo), cenjeno za izradu, a ne postoji ni jedan jedini njen deo koji nije ozbiljno otrovan (list, plod, stablo, koren...)
Poskok, sarka i bunika su isto tako "prirodni". Pa nisu bas zdravi :)

Pusti marketing price kojima nas gadjaju sa svih strana. Kad udjes iole dublje, shvatis da je u 90+% u pitanju cist marketnig, i da te samo klepaju po usima i koriste "carobne izraze" poput pomenutog BPA, za koji niko normalan ne zna ni sta je, a kamoli kakvo dejstvo ima.
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ovo mi pomalo počinje ličiti na priču o vakcinaciji...
Post Reply