Namještaj od jelovine

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
VladimirB
Šegrt

Namještaj od jelovine

Post by VladimirB »

Poštovanje, stolari!

Htio sam napraviti ormar od jelovine, tačnije od laminiranih ploča (zovu ih i cinkane, masivne, itd). Radi jasnosti, to su ovakve ploče.

Nedavno sam od iverala napravio poveći plakar za hodnik (2000x2400), pa vidim da se i nakon nekoliko sedmica osjeti određeni miris.. Onda sam zamislio da za dječju sobu napravim ormar od prirodnijeg materijala, npr od ovih laminiranih ploča. I uopšte, došao sam na misao da i druge regale, police, radni stol i tsl, napravim od takvog materijala.. Radi se o tome da opremam skoro prazan stan, pa ima dosta takvog posla.

Iako razlika u cijeni nije značajna, ipak vidim da ljudi rijetko prave namještaj od tog materijala. To sam vas htio pitati - koji razlozi su zašto možda ne bi valjalo napraviti ormar od tih jelovih ploča?

Nije valjda da to ljudi izbjegavaju samo zbog cijene?

Koji su drugi minusi? Kolika je vjerovatnoća da će se u tom materijalu kasnije pojaviti crvi, ili da će se iskriviti, ili nešto treće?

Ukratko, ne shvatam zašto se 99% pločastog namještaja pravi od iverala a ne od prirodnog drveta? Jer razlika u cijeni nije baš tako značajna, čini mi se da bi bilo logično da omjer bude nešto drugačiji, npr bar 80:20, a svakako ne 99:1..
Bez rada i lopova nema života
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad na cenu tog materijala dodaj i cenu lakiranja.

Drugo, sama jelovina je prilicno mekana. Jako brzo ce se pojaviti ogrebotine.

Trece, rad sa drvetom ima svoja pravila koja su slozenija od rada sa univerom, medijapanom...
Drvo se, za razliku od univera, razlicito siri i skuplja uzduz i poprecno na godove, sa promenom vlage u vazduhu. A ta promena je znacajna.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Bole je lepo napisao, ali generalno, namestaj od punog drveta zahteva drugacviju konstrukciju nego namestaj od plocastih materijala.

Pogledaj po forumu, naci ces teme o uticaju vlage u vazduhu na promene dimenzija punog drveta. Kod ovakvih ploca, u nekom stanu sa centralnim grejanjem, mozes da imas promenu od recimo 1-2% Na metar duzine to je 2 cm. Konstrukcija namestaja od plocastog materijala to ne podnosi.

A kada se konstrukcija namestaja prilagodi onome sto zahteva puno drvo, dolazimo do toga da se razlika u ceni drasticno povecava. Puno drvo koje je jeftinije u startu (Kubik daske belog bora je jeftiniji od kubika iverice) sa otpadom izadje na otprilike istu cenu, ali kada se uracuna rad, sve to ode u nebo. Uz to, kolicina rada minimalno raste sa kvaliutetnijim vrstama drveta, pa se na kraju ne isplati raditi od camovine, osim za hobiste, kojima rad nije trosak.
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

U vezi lakiranja.. Oprostite ako zvuči kao pitanje s Marsa - šta se desi ako uopšte ne lakiramo? Pojave se bubice, crvi i tsl?

Za lakiranje je potrebno imati poseban alat ili može proći prosto kantica i četkica? Znači ne govorim o komercijalnom poslu gdje sve mora biti idealno, nego onako "za sebe", da je funkcionalno, zaštićeno, ali npr nijanse, grudvice, i tsl, nemaju posebnu važnost..

Ima li još neki dodatni rad, pored lakiranja?

Spojevi se prave iver vijcima i konfirmatima, kao i sa ivericom, ili se koristi nešto drugo?

U vezi skupljanja, zar se ne skuplja sve odjednom pa se tako poništi ili umanji efekat? To jest, skupe se sve horizontalne ploče pa se prema tome vertikalne stranice približe jedna drugoj, ali spojevi od toga ne stradaju? Prosto, ljetos si imao ormar širine 90cm, a zimi imaš ormar širine par cm manje, i nema veze..

Doduše, s obzirom da vertikalne stranice stoje na zemlji, one se na donjem kraju ne bi mogle primaći jedna drugoj pa bi se obavezno rasklimali spojevi..

A sa stolovima je taj efekat manji? Jer vidim da stolove ponekad i naprave od tog materijala..
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Jelovinu sam uzeo za primjer. Ima i bukovina, što je čvršća varijanta, i nešto je skuplja.. Nego u dućanu sam na pločama od bukve vidio da su ove letvice punog drveta, od kojih su te ploče slijepljene, često se već razišle - očigledno od skupljanja.. Dakle, razišle se još u dućanu, dok su zapakovane u celofan.. A kod jelovine to nisam vidio, zato sam radije računao na jelovinu.

Osim toga, u salonima namještaja se može pronaći poneki ormar od jelovine, a od bukve ili hrasta nema. Barem ja nisam opazio. Je li to zbog cijene ili zato što je bolje raditi sa jelovinom, ne znam, no rekoh bolje onda ciljati na jelovinu..
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Još jedna napomena, sjetih se prednosti koja me takođe privukla - ove ploče se prodaju u dimenzijama unaprijed određenim.. Visina ide od 80cm, pa do 250cm, u koracima od 20-30cm, a širina od 20cm, pa do 90cm, u koracima od 10cm.. To je zgodno jer se može preskočiti rezanje. Npr kupiti dvije stranice od 200x50cm i 5-6 horizontalnih od 80x50cm i od toga spojiti ormar, bez ikakvog rezanja.. To mi je izgledalo kao veliki plus..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dno i plafon ormana imaju godove koji se pruzaju po sirini ormana.
Vrata imaju godove koji se pruzaju po visini ormana
Vrata ce se skupiti (ili rasiriti) 2%, po sirini ormana, plafon ce se skupiti 0.1% po sirini ormana (posto se drvo razlicitio skuplja/siri duz i popreko na godove).
Daklem, vrata ce u jednom slucaju biti uza za 1.9% to jest na sredini ces dobiti rupu izmedju njih od 80*0.019=1.5cm, a u drugom (kada drvo primi vlagu i rasiri se) sira za tih 1.5cm, pa neces moci da ih zatvoris.

Uz sve to, razlicite ploce ce se razlicito skupljati u zavisnosti od same daske. U ovom slucaju to je umanjeno laminiranjem, ali i dalje moze lako da ti se desi da se bok skupi za 1mm, a plafon za 3. Nesto ce morati da popusti :)

Spajanje naravno moze i srafovima, mada se drvo obicno lepi.

Crvici i slicno nisu problem, ili bar ne bi trebalo da budu, posto bi te daske trebalo da su prosle kroz susaru, koja ih pobije. Sad... da li su... zna samo onaj koji ih pravi.
Lak nece zastititi dasku od njih ako se pojave od nekuda drugo.
Golu dasku je tesko odrzavati, cistiti, fleka se...

Naravno, moze se farbati i cetkom.

Samo na pocetku si krenuo od mirisa iverice, lak se ne razlikuje mnogo.

Sklopis korpus ormana od toga sto si pomenuo, al sta cemo sa vratima koja treba ili da preklope bokove i dno/plafon ili da udju izmedju njih. Nesto mora da se reze.

Da se razumemo, niko te ne odgovara od toga. Naprotiv, mislim da je to sasvim OK, samo te upozoravamo na stvari koje izgleda ne vidis, od cene do konstrukcije.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Jelovina manje hoda od bukve, ali ti je najviše do lijepljenja. I jedne i druge ploče se odljepljuju, pitanje je samo na šta naletiš. Takve ploče se lijepe po fabrikama, po nekoliko kubika na dan. Greške su neminovne. Otuda i pucanje spojeva.
Korpus ormara i nije neki problem, ali će se vrata savijati. Drvo ima osobinu "bacanja"i, mada se to donekle može spriječiti, poželjno ga je spojiti tako da sama konstrukcija spriječeva bacanje. Recimo - podovi spriječavaju stranice da se bacaju i sl. Vrata nisu spojena ni sa čim (osim baglamama koje se ne računaju) i velika je šansa da će se pokriviti.
Mana jelovine je što je mekana, svaki put kada je zakačiš s nečim ostaće parnica. Prednost je što je lakša od bukve.

Ploče od stolova prave od tog materijala, i prilično je nesrećna varijanta.

U osnovi, ako znaš šta radiš, možeš izbjeći sve probleme koje smo ti naveli. Ako ne znaš, drži se iverice, sa njom je puno lakše raditi.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Oštećenja na drvetu su mnogo manje uočljiva i deluju "prirodnije" od onih na univeru.
Uporedi ormare stare po 10 godina u jednom i drugom materijalu ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Samo sto je melamin "malkice" tvrdji od jelovine pa ga nije bas tako jednostavno ostetiti.
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Bole, tako sam i shvatio - da me ne odgovarate nego upozoravate. I hvala vam za savjete, ja sam svoje planove već korigovao na osnovu toga.

U vezi vrata i skupljanja/širenja.. Sjetih se jednog starog ormara u kući mog djeda (nažalost, odavno nema ni djeda ni kuće..), starinski, od punog drveta, sa dvokrilnim vratima - a između vrata je bila daska širine možda 5-10cm. Sad shvatam koja je bila namjena te daske, očigledno za to da vrata u slučaju skupljanja i širenja ne zapinju jedna od drugu, nego da samo šetaju desno-lijevo u odnosu na tu pregradu..

Uglavnom, shvatam, bolje je ne zalijetati se sa ormarom nego možda za početak napraviti police, stolažu, maksimalno radni stol..
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Saša, mi smo iz istog kraja.. U vezi ovih jelovih i bukovih laminiranih ploča iz Fis-a ili Centrum-a, da nisi čuo možda za neka negativna iskustva u vezi vlažnosti, crvića i tsl? Vrijedi li tamo kupovati? (Cijena je manje više jednaka u obje radnje)
VladimirB
Šegrt

Post by VladimirB »

Zid između hodnika i špajza sam srušio, pa sam na mjesto špajza napravio taj veliki plakar, a onda sad kao zamjenu špajza moram napraviti stolažu na balkonu (balkon su mi baš prije dva dana zatvorili prozorima koji se sklapaju kao na harmoniku, pa sad može da se koristi i kao špajz manje-više). E tu stolažu bih mogao napraviti od ovih laminiranih ploča. Znači širina 80cm, dubina 40cm, visina oko 240cm. Umjesto vrata pričvrstiću na vrhu roletnicu širine 80cm koja se odmotava do poda.. Čini mi se da ću se izvući sa oko 60E.. U smislu, ako nešto i pođe kako ne treba, neću zaplakati..

A poslije ću napraviti radni stol za sebe, i jedan mali radni stol za manjeg sina. On nema još ni pet godina pa ne može da sjedi za normalnim stolom. A htio bi i on malo da crta i piše kobajagi, jer gleda u starijeg brata itd. Znači, treba mu napraviti mali radni stol.

Stol je prilično jednostavan komad namještaja, tu ni ovo širenje/skupljanje ne može mnogo naškoditi..
Last edited by VladimirB on 24 Jul 2019 16:42, edited 1 time in total.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

mbole wrote:Samo sto je melamin "malkice" tvrdji od jelovine pa ga nije bas tako jednostavno ostetiti.
Bole, nikada nije problem u licu već u ivicama/coskovima/kantovima.
Realno, i ovaj današnji melamin nije ni blizu onog od pre par godina
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

To je, ustvari, super ideja. Jednostavno za napraviti, a služiće svrsi. I fino će izgledati. Od čega misliš praviti leđa? BTW, svejedno je gdje uzmeš ploče, mislim da su identične.
Post Reply