Sta koji alat radi konkretno?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
anticzlatko
Precizni šegrt

Sta koji alat radi konkretno?

Post by anticzlatko »

Pozdrav svim majstorima a i ovima ostalima.
Radio sam do sada po malo sa ivericom, znaci nacrt, mere i sklapanje. To je sve ok.
Jako mi se dopao ovaj hobi zanat pa zelim da prosirim malo vidike.

Hteo bih da pocnem da radim sa masivnim drvetom.

Ako Vam nije tesko da mi objasnite koji alat sta radi sa drvetom. Znaci, sta sve mogu da odradim sa kojim alatom.

1. Ger za drvo
2. Frezer
3. Abrihter
4. Glodalica
5. Rucni cirkular

(u pitanju su sve rucni alati)
Hvala Vam puno!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

anticzlatko wrote:Pozdrav svim majstorima a i ovima ostalima.
Radio sam do sada po malo sa ivericom, znaci nacrt, mere i sklapanje. To je sve ok.
Jako mi se dopao ovaj hobi zanat pa zelim da prosirim malo vidike.

Hteo bih da pocnem da radim sa masivnim drvetom.

Ako Vam nije tesko da mi objasnite koji alat sta radi sa drvetom. Znaci, sta sve mogu da odradim sa kojim alatom.

1. Ger za drvo
2. Frezer
3. Abrihter
4. Glodalica
5. Rucni cirkular

(u pitanju su sve rucni alati)
Hvala Vam puno!
Na ovom sajtu je pisano dosta o el. alatima. Za početak pogledaj članke na http://www.stolarskaradionica.com/stola ... magala.php , pa ako ti nakon toga nešto ne bude jasno, prošetaj po konferencijama.
Frezer je isto što i glodalica. O njoj su romani napisani na ovom sajtu.

Potrudi se malo i pregledaj postove po konferencijama. Zaista ima dovoljno sadržaja za početnika, i ne samo njega.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

anticzlatko wrote:(u pitanju su sve rucni alati)
Hvala Vam puno!
Mislis rucni elektricni alati
Pozeljno je prvo da naucis da radis sa rucnim alatima

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Aha, ok evo potrudicu se. Na sta se misli pod "rucni alati"?
Usput, kakva je to elektricna alatka "RUTER", sta ona radi na drvetu?

Ili je i to jedan od naziva za glodalicu?
Last edited by anticzlatko on 02 Nov 2008 20:21, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ili je i to jedan od naziva za glodalicu?
Da
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Aha, ok evo potrudicu se. Na sta se misli pod "rucni alati"?
Ručni alat je onaj koji može da radi i u slučaju da nestane struja ili mu se izvade baterije.
Električni alat je sav onaj koji radi na struju, a koji bez problema može da ponese dete od 10 godina jednom rukom.
Električne mašine (polustacionarne i stacionarne) rade na struju (monofaznu ili trofaznu) i dete od 10 godina jednom rukom ne može da ih ponese, a i stariji bi trebalo pošteno da se pomuče.
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Razgledao sam malo alate pa mi treba Vase misljenje.
Gledao sam womax-ov ruter na sajtu.

Zamolicu Vas da pogledate o cemu se radi i da mi date Vas review.
http://www.wobyshop.com/Uputstva/74010500.pdf

Znam da je mnogo losija od Boschove koja kosta 40.000 ali je i mnogo jeftinija.
Meni treba alat da polako udjem u stos rada sa ruterom.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Slabo si ti to gledao... :(

Pogledaj malo temu viewtopic.php?id=610, zatim
viewtopic.php?id=39&p=3, gde imaš neka iskustva...

Ja ti samo mogu reći da glodalica spada u sam vrh potrebnih mašina, što znači nema niti jednog projekta bez nje, pa ti vidi da li na njoj treba štedeti. Ako ćeš s'vremena na vreme da obaraš ivice i da napraviš po neki kanal za policu biće ti OK. Za bilo kakvo iole ozbiljnije majstoranje razmišljaj o nekoj kvalitetnijoj (čitaj skupljoj) varijanti.

Mislim da je neko svojevremeno pisao o B&D glodalici, ali se više ne sećam iskustava (činimi se da je dobila pohvale).
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

Nisam ja slabo razgledao.
Nisam ja pitao da li je bolji Mercedes ili Yugo, nego da li je Yugo dovoljno dobar da sa njim idem na pijacu i da se vozim po gradu jer za mercedes nemam para.

:)
Majstore metabo da li ti je sada malo jasnije ono sto me zanima?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Jasno je meni šta tebi treba, ali nemoj od mene da očekuješ da ti kažem da je Yugo auto. To je samo proizvod koji služi nameni prevoza sa mesta A na mesto B, uz stalni strah da ti nešto ne crkne na pola puta, ili da te ne daj Bože, neko čukne pa da stradaš. O luksuzu zvanom ABS, servo ili klima da i ne govorim. To Yugu nije potrebno, pa i nema mogućnost ugradnje.

Ista ti je priča i sa jeftinim glodalicama. Rade one, ali uz gurku. Pa ako si voljan... Rekao sam ti da je glodalica jedan od najvažnijih el. alata i da, ukoliko želiš da se ozbiljno baviš stolarijom, obratiš posebnu pažnju na kupovinu.

Priče o jeftinim i skupim alatima su odavno ižvakane. Kol'ko para tol'ko muzike. Nemoj sa jeftinom kartom da očekuješ pogled iz prvog reda. Nemoj tražiti mišljenje o jeftinom alatima i očekivati mišljenje da su oni fenomenalni. Na njih imaš godinu dana garancije. Ako se slučajno pokvare van roka, ne isplati se popravka. Ne zaboravi da sa jeftinim alatom dobijaš i neprecizan alat, a on pravi škart koji košta. Opet ponavljam, ako ćeš samo obarati ivice ili sporadično praviti kanale za police Einhell, Womax i njemu slični su pravi izbor.

Dodatak:
Sad sam se setio jedne misli koju sam pročitao u nekom časopisu:
Ukoliko neki alat košta u rasponu od 35 do 500 $ ne treba kupiti ni jedan ni drugi ekstrem. Ako nematedovoljno novca, ne treba kupovati najjeftiniji nego štedeti za kvalitetniji. Ukoliko imate toliko novca da vam 500$ nije mnogo ima tako lepšeg nakita na koji se može potrošiti taj novac...
Last edited by metabo on 03 Nov 2008 20:00, edited 1 time in total.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Ako si hobista a i nemas mnogo para , staceti masine , namestaj moze da se pravi i bez masina, i mnogo je zanimljivije i vece uzivanje, bar po meni

pozdrav Marko
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Womax i slicno drustvo ti preporucujem da obidjes. Moze vrlo lako da ti se desi da se razocaras, pa nikada vise i ne kupis glodalicu sto bi bio veliki propust.
Ako malo bolje razmislis shvatices da za tih 3000 din, jednostavno nije moguce napraviti alat koji na bilo sta lici. Pa samo dva pristojna lezaja i rotor kostaju vise od toga. Kamo sve ostalo.
Naravno 500E bi ipak bilo malkice mnogo za prvu glodalicu (gde bas nadje taj model :)
Ono sto bi bila neka moja preporuka, da nije preterano skupo, a da ima kvaliteta je recimo Makita 3620. Za pocetak je sasvim dovoljna (imao sam je) radi lepo, a radi jos uvek kod kolege kome sam je prodao. Nije sa "kabaste" poslove (800W), al je pitanje koliko ti ustvari i treba velike snage za glodala velikog precnika.. Cena od oko 14000 nije tako velika. Bese i neka akcija pa se uz nju dobija i ravno glodalo koje inace kosta oko 1500din.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Evo ima i da kupis rucni router :)

Image

pozdrav Marko
anticzlatko
Precizni šegrt

Post by anticzlatko »

mbole wrote:Womax i slicno drustvo ti preporucujem da obidjes. Moze vrlo lako da ti se desi da se razocaras, pa nikada vise i ne kupis glodalicu sto bi bio veliki propust.
Ako malo bolje razmislis shvatices da za tih 3000 din, jednostavno nije moguce napraviti alat koji na bilo sta lici. Pa samo dva pristojna lezaja i rotor kostaju vise od toga. Kamo sve ostalo.
Naravno 500E bi ipak bilo malkice mnogo za prvu glodalicu (gde bas nadje taj model :)
Ono sto bi bila neka moja preporuka, da nije preterano skupo, a da ima kvaliteta je recimo Makita 3620. Za pocetak je sasvim dovoljna (imao sam je) radi lepo, a radi jos uvek kod kolege kome sam je prodao. Nije sa "kabaste" poslove (800W), al je pitanje koliko ti ustvari i treba velike snage za glodala velikog precnika.. Cena od oko 14000 nije tako velika. Bese i neka akcija pa se uz nju dobija i ravno glodalo koje inace kosta oko 1500din.
To je ono sto sam trazio kao odgovor.
Slucajno imam prijatelja koji je zastupnik za Makitu pa cu onda nekako da dodjem do te Makitine glodalice.
Hvala svima na odgovorima.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Najprie jedan pozdrav i dobrodošlica na sajt i forum.Neželim puno da pametujem ili da se pravim važan ali svi mi bismo htjeli dobar alat za malo para ali je**ga nemože to tako.Kako kaže narod nemožeš stisnu guzicom i prdnut,neide.Naime htio sam da kažem to da se slažem sa kolegom metabom jer neke stvari ipak treba kupiti kvalitetne pa čime se ti bavio.Na kraju krajeva ako se i odlučiš ne-baviti stolarijom dobar ćeš alat uvjek moći prodati ali šit neće niko jer ga već najvjerojatnije imaju doma.Stoga dragi kolega ako se planiraš baviti stolarijom kupuj pomalo ali kupi ikoliko kvalitetan alat barem naprimjer frezer(ruter)cirkular i jednu bušilicu a ovo drugo može i malo jeftinije(npr.tračna brusilica ručni električni hoblić oliti rende itd.)ali najvažnija stvar u svemu ti je da ako si oženjen onda zaboravi na dobar alat zato ga kupuj dok si sam jer ženama objasniti zašto se treba dati toliko para za jednu "običnu" mašinu (alatku) to ti je nemoguća misija,zato sretno sa nabavkom alata i sa stolarijom.;)
Last edited by Strkic on 04 Nov 2008 02:37, edited 1 time in total.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Locked