Pomoć u izradi ormara / polica

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Adam
Brzi dodavač alata

Pomoć u izradi ormara / polica

Post by Adam »

Pozdrav svima! Registrovao sam se ovde na forum (i pročitao uputstva administratora i ažurirao profil :) ) da bih zatražio pomoć u izradi relativno jednostavnog ormara za špajz, ali za mene nepoznate materije obzirom da se nisam ovime bavio do sad.
Ono što sam zamislio da uradim je sledeće

Image

Image

Image

Image

Debljina univera bi bila standardna - 18mm.
Koje su moje nedoumice?

1) Da li bi zbog nosivosti polica bilo bolje da koristim ekscentre ili je u redu da koristim konfirmate? Na većini polica planiram da držim stvari koje će sve zajedno težiti par kilograma, samo na par polica ću držati neke posude koje će biti težine 10 - 15kg ukupno. Ukoliko bi nosivost ovakvih polica bila diskutabilna, planirao sam da ih napravim iz tri dela koji će da leže jedan na drugom i da ih eventualno fiksiram šrafovima pa da i tu dobijem koliko toliko na čvrstini.

2) Planirao sam da u radnji gde uslužno seku ploče nabavim materijal i da mi ga oni iseku po meri. Ono što ne znam je da li kod uslužnog sečenja ostavljaju rupe za šarke, rupice za nosače polica i ekscentre? :forbryllad: Pošto nemam stolarski alat morao bih da ovo izvedem na najjednostavniji mogući način.

3) Na crtežu sam predvideo da na jednom ormaru leđa budu isto od univera od 18mm umesto lesonita. Da li ima potrebe za tim (kako bih dobio na čvrtstini polica) ili je ok da bude i lesonit?
Last edited by Adam on 02 Apr 2019 16:23, edited 1 time in total.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Slobodno koristi vijke (konfirmate). 15 kg nije ništa za po 3 vijka sa strane, a jednostavnije je napraviti. Samo ih uvrneš.
Kakve šarke? Koliko vidim, nemaš vrata na policama. Ne buše ni rupe za vijke, to možeš sam.
Traži da ga isjeku i okantaju. Ne zaboravi odbiti po 36 mm od dužine polica, budući da se uklapaju u koš.
Leđa od iverice (univera) su ti bespotreban trošak. Ali bih stavio leđa od lesonita na obe police.
Plan izgleda dobro, ali bih dodao cokl na dnu.
Moraš li praviti jedan od metra a drugi od 60cm? Dva komada po 80 cm bi bila stabilnija
Last edited by sasasasa on 02 Apr 2019 21:44, edited 1 time in total.
dragand
Šegrt

Post by dragand »

Izvini na skretanju sa teme, u kom programu si crtao orman? Radio sam takvu policu meni i kolega sasasasa je sve lepo objasnio. Tako i ja radim. Cokla obavezno, ledja od lesonita s tim što ja sa glodalicom prošniram - udubim ležište za lesonit .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko vidim ovo je sketchup.

Cokla nikako :)
Nogice, i to bar 10-tak cm visoke. Da moze da se pocisti ispod, da bube nemaju gde da prave zurku, da ne truli od eventualne vlage po patosu...

Rupe za sarke se buse na zahtev (i placa se obicno).

Ekscentri imaju manju nosivost od konfirmata, u industriji se koriste zbog lakog pakovanja i montaze.

Nemas potrebe da svaku policu kacis srafovima. Dovoljno je recimo tri na ovoj visini, ostale samo na oslonce.

Ledja od lesonita su sasvim dovoljna, ali su obavezna.

Ono sto bih ja promenio je:
1. Ovo sto je sasa pomenuo, dve od 80 a ne jedna od 100 i jedna od 60. Na 100cm, se univer uvija vremenom i sam od sebe (osim ako kupujes bas kvalitetan i skup).
2. podelio bih po vertikali na barem dva dela. Mnogo je lakse za manipulisanje, same police su daleko kruce, nemas dugacke bokove koji zele da se izviju. Dodatni trosak je minimalan (po jedna horizontala).
3. sastavi vertikala i dna/plafona da idu tako da se bok oslanja na dno, a ne da dno bude izmedju bokova. Neuporedivo cvrsca konstrukcija.
Adam
Brzi dodavač alata

Post by Adam »

Momci, hvala na odgovorima, pomogli ste mi i razjasnili nedoumice!
Prihvatiću vaše sugestije i podeliti ih na dva po 80cm. Vrata se ne vide na crtežima, to sam zaboravio da napomenem, ali sam predvideo da na jednom od ormara u jednom delu napravim vrata, čisto da bih mogao i neke stvari da zaštitim od prašine.
2. podelio bih po vertikali na barem dva dela. Mnogo je lakse za manipulisanje, same police su daleko kruce, nemas dugacke bokove koji zele da se izviju. Dodatni trosak je minimalan (po jedna horizontala).
tako ću onda i da uradim, samo u tom slučaju se javlja jedan problem ukoliko je potrebno da neke od polica šrafim konfirmatima - neću moći da zašrafim obe police koje su na istoj visini, jer neću moći da priđem drugoj polici sa strane vertikale ako me razumete na šta mislim. Da li je u slučaju sa dodatnom horizontalom dovoljno da ih stavim samo na nosače? Stavio bih ja i metalnu vinklu za svaku od polica ako treba, estetika mi nije toliko bitna, važno mi je da ne moram da brinem za nosivost / izvijanje polica...
3. sastavi vertikala i dna/plafona da idu tako da se bok oslanja na dno, a ne da dno bude izmedju bokova. Neuporedivo cvrsca konstrukcija.
razumeo, hvala na savetu.

Jeste, to je Sketchup, nekada proizvod Google-a a sada Trimble.
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Koliko vidim na crtezu svaka polica ima svoje vertikale tako da nije problem da sastavis jednu policu pap osle drugu i na kraju ih povezes sa srafovima 4x30.
Ukoliko ipak resis da pravis dve police sa tri vertikale napravi tako da ne budu na istoj visini horizontale a gornju i donju zasrafis od dole i od gore u vertikale.
Police koje ces stavljati na nosace nema potrebe icim da fiksiras samo trazi na stovaristu da ti naprave preforaciju ili raster ili prosto rupe za postavljanje nosaca polica.
Ukoliko nemas alat za konfirmat vijke nemoj se ni muciti, uzmi obicne 4x50, za nih busi samo pilot rupu i frezenkujes, drzace budi bez brige.
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ko sto kole rece, ustvari pravis 4 kutije, pa slazes po dve jednu na drugu, i onda sve medjusobno uvezes. Moze obicnim srafovima, a imas i namenske spojnice za to (npr https://artinvesthome.com/product/spojn ... 8x30-nikl/ )

Ako je zajednicka srednja vertikala, opet upadas u problem jako teskog manipulisanja velikim komadima.

Ako radis iz 4 kutije, sve police mogu na nosace, nema potrebe da ih srafis.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

:smejanje:

Već sam zaboraviona rasprave o coklama
Adam
Brzi dodavač alata

Post by Adam »

Hvala ljudi svima na objašnjenjima i savetima, živi bili :)
Pozdrav
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

Ne zaboravi da podelis sa nama slike gotovih polica :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Adam
Brzi dodavač alata

Post by Adam »

Hoću svakako, čim budu gotove, to je najmanje što ste zaslužili :)
Adam
Brzi dodavač alata

Post by Adam »

Konačno sam završio sa policama :hurra: zapravo nije mi trebalo puno vremena da ih sklopim nego sam čekao da mi iseku ploče. Evo polica ovde i
ovde. Planiram da ih vežem međusobno spojnicama, čisto da ih osiguram i stabilizujem još malo, i mislim da će sve biti super..
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

:pljesk: :hurra:
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Jesi li ti busili rupe za nosace polica ili si ti sam busio ?
Adam
Brzi dodavač alata

Post by Adam »

Oni su mi izbušili sve, samo sam im rekao za koje ploče treba da se uradi perforacija i to je to..
Post Reply