Naleteo sam svojevremeno u nekom postu je objasnjavao kolika se maximalna debljina dobija finalnom obradom daske od 25 i 50mm i koliko otpada na rasecanje na pola i sad da me ubijete ne mogu da nadjem ponovo taj post.
Jel' moze neko ovo da objasni kako to izgleda u realnoj praksi.
Obrada dasaka 25 / 50 mm
- maricaiivica
- Moderator
Koliko se razumem... a ne preterano... neki prosek je da od 25 dobijes 22 finalno obradjeno, pod uslovom da daske nisu znj kvaliteta.
Naravno to prvenstveno zavisi od toga kako se daska iskoritila, uprela, iskrivila...
Sto su kraci komadi koji ti trebaju, manje imas gubitka od upredenih i iskrivljenih
Tako da... nema proste racunice.
Razrezivanje... zavisi cime rezes.
Najpre koliki je sam rez, cirkular uobicajeno 3.2, 3.5 ... za vece precnike lista i sire, a ima i 2.5, bansek oko 2 (opet zavisi od lista, sirine daske...)
Dalje kakav je kvalitet reza.
Ako je rez fin, onda ostaje minimalno skidanje na dihtu (tipa 0.5mm), a ako je "cupav" mozda skidas i po 1.5-2 dok dodjes do "zdravog".
Naravno to prvenstveno zavisi od toga kako se daska iskoritila, uprela, iskrivila...
Sto su kraci komadi koji ti trebaju, manje imas gubitka od upredenih i iskrivljenih
Tako da... nema proste racunice.
Razrezivanje... zavisi cime rezes.
Najpre koliki je sam rez, cirkular uobicajeno 3.2, 3.5 ... za vece precnike lista i sire, a ima i 2.5, bansek oko 2 (opet zavisi od lista, sirine daske...)
Dalje kakav je kvalitet reza.
Ako je rez fin, onda ostaje minimalno skidanje na dihtu (tipa 0.5mm), a ako je "cupav" mozda skidas i po 1.5-2 dok dodjes do "zdravog".
- art of wood
- Vrhunski majstor
kad rasecas dasku na pola debljine najbolje je da obradis obe strane daske na abrihter (upravis) ,izmeris sta ti je ostalo oduzmes rez testere i podelis na pola tako dobijas maksimum, kad seces obradjenu stranu guras uz granicnik ......to je sve pod uslovom da se materijal "ne baca" (krivi prilikom secenja)