Kako okrenuti smer motora ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Kako okrenuti smer motora ?

Post by LepoJeBitiFin »

Pitanje je vise za elektricare , ali kako je u pitanju stolarska kombinirka mozda i ovde dobijem odgovor .

Masina je god radila dobro , i onda su elektricari ponovo radili tablu sa osiguracima ( usled udara groma napojni kabal

je izgoreo i jos sto sta ) i od tada motor ima kontra smer .

Neko je u radionici ( mehanicarska ) pomenuo da je samo potrebno da 2 zice u ovoj sklopki zamene mesta i da se smer obrne .:forvonad:

Ako je istina , mozete li mi reci koje dve zice da rotiram ?

Image
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tacno je.
Rotiraj bilo koje dve od R, S i T.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

uvek prve dve susedne zamenis mesta i terajjjj
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

Izgleda da u ovom našem okruženju "električari" ne znaju za pojam redosled faza.
Baš bih voleo da te "banderaše" vidim u nekom ozbiljnijem industrijskom pogonu.

@LepoJeBitiFin: zameni bilo koje 2 žice na R S T strani.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

Hvala ekipi . . .

rotiracu braon i crnu Image

Nego , recite meni totalnom elektro-analfabeti da li bi se isto postiglo kada bi se tako rotirale susedne zice u ovoj donjoj zoni ?

( to su one crvena -plava -siva )

Cisto radi znanja i poravnjanja . . .
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

naravno :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ovako...

ZASto - ako je veći kvar(a skapirao sam da jeste) i kad imaš dosta izgorelog materijala i kad ni na koji način ne možeš skapirati koja je faza išla gde, ni sam Nikola Tesla ti ne bi pomogao. Sve tri faze sa nulom daju 220 volti(u praksi preko 230), međusobno daju 380(u praksi oko 400) i ti sad nađi koja je išla gde. Spoji sve tri faze na najbezbedniji način, napoj potrošače i završi posao! Nećeš nikome ništa pokvariti, a zamena redosleda faza je smejurija od posla, traje čitavih 5 minuta...

LepoJeBitiFin - preporuka kao rođenom bratu:

Prvo - Obavezno stavi uvodnike kablova!!! Pošto je kućište sklopke aluminijumsko, a nema kablovskog uvodnika(koji za tvoj kabl košta oko 60 - 70 dinara) Veruj mi, ne želiš da saznaš kako izgleda međufazni spoj!

Drugo - cela ta sklopka izgleda kao da je obućar spajao, a ne električar. (ne omalovažavam ničije zanimanje, ali nek svako radi svoj posao). To bi trebalo sve lepo prespojiti!

Zašto? Na licnasti kabl idu ili hilzne ili buksne ili papučice ili......... Nikako ne ide gola licna ispod šrafa. Kabl pun presek ide kao na slici, ALI mora da prati smer zatezanja šrafa. Prva žica(braon) je koliko mogu sa slike da vidim, dobro okrenuta, ali crni nisu, zato je srednji prilikom zatezanja šrafa pobegao i izvireo onoliko ispod šrafa!

Treće - uzemljenje ide unutra

I četvrto - Da, možeš zameniti faze i na izlazu sklopke ili na motoru ili u utikaču ili u utičnici ili u tabli ili......
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nego, meni se sve cini da znam koga cu da zovem kada budem menjao elektro instalaciju u stanu ;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

singer wrote:uvek prve dve susedne zamenis mesta i terajjjj
Nije bitno koje dve. Prvu i trecu, prvu i drugu, drugu i trecu... kako ti je zgodno.

@elektrolog
Sad... nije bas da je nemoguce naci tacan redosled.

Najpre, u sustini ne postoji R S i T faza, ni na izlazu iz generatora u Djerdapu :)
Bitan je samo njihov redosled, inace mozes bilo koju da proglasis za R, pa da onda ona sa faznim pomerajem od 120 stepeni u odnosu na nju bude S, a ona sa pomerajem od 240 bude T.

Tako da postoje dva nacina da na terenu vidis tacan redosled.
Okacis osciloskop i gledas pomeraj faza (OK, znam da to bas ne spada u elektricarski alat)
Prikacis neko motorce i vidis dal se okrece kako treba ili u u rikverc :)
Motorce bi pre toga trebalo da bude "bazdareno", to jest da se na test stolu, gde je redosled faza sigurno tacan (proveren osciloskopom), poveze tako da se vrti u ispravnom smeru, i da se obeleze izvodi kojima ce biti povezano na kucnu instalaciju.

Naravno to jos uvek ne znaci da ce motori u toj kuci da se vrte kako treba, posto ti niko ne garantuje da majstor nije kucnu instalaciju povezao naopako. Ali barem ti je ulaz u kucu "standardan", a dalje nek se pati onaj ko je to i napravio.

No, kako su u kucnim instalacijama trofazni motori retka pojava, ocekivano je da elektricari slabo vode racuna o tome.
Industrijske instalacije su naravno sasvim druga prica.

Sto se tice, dal moze da se promeni redosled i na vezama motora a ne samo na vezama ulaznih zica, generalno moze.
Ali... prva promena je nastala na kucnoj instalaciji, pa tu treba izvrsiti i promenu na prikljucku masine.
Ovako, ako promenis na vezama motora i odneses taj motor na drugo mesto (gde je nekim slucajem redosled faza ispravan), on ce tamo poceti da se vrti unazad.

Usput... sta je ova crna kutijica?
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Mbole - svaka čast, prava si enciklopedija! :hurra::buga:

Ova crna kutijica je DM sklopka. Ništa drugo do trofazni prekidač koji u sebi ima bimetalnu zaštitu(beli kružić) za zaštitu motora.

Image

Ja konkretno uvek obeležim raspored faza kada menjam stari deo za novi. Opet, kada su havarije u pitanju, zavisi gde je ta havarija. Da li je to stan, kao ovi novi koji imaju jednu ili nijednu trofaznu utičnicu ili je to neka radionica sa recimo stolarskim mašinama ili neka zgrada sa pumpama za grejanje i pumpama za održavanje pritiska u hidrantskoj mreži. Tu se UVEK ispituje redosled faza. Bar ja tako radim...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravio sam da postoje i jednostavni testeri redosleda faza, upravo namenjeni elektricarima.
Npr: http://www.alati.co.rs/Benning-Tritest- ... leda-faza/
ili jeftinija varijanta
https://www.kupujemprodajem.com//Elektr ... -oglas.htm
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ima i nešto ovako:
http://www.metroteh.rs/testeri-faznog-redosleda

Meni za moj posao konkretno reeeetko kad zatrebaju. Jednom ili nijednom u dve-tri godine. Istina, radio sam više puta popravke razvodnih ormana i instalacije za gorepomenute pumpe, ali sam uvek vodio računa o rasporedu faza, a i te pumpe na moju novu instalaciju ugrađuju majstori koji samo to rade, pa su oni i ispitivali.

Bilo je i nekoliko težih havarija, kad nisam znao gde je šta išlo, ali tad sam ispitivao svaku pumpu ponaosob i ispravljao gde treba. Kada bih radio samo motore, to bi mi bilo osnovno, ovako ne... Mada, s obzirom da je ovaj jeftiniji na aliexpressu oko 7e, možda ga i kupim, da imam...:)
ZASto
Pred-majstorsko zvanje

Post by ZASto »

Ili ne[to ovako> http://www.mikroprinc.com/proizvodi/mer ... /index.php
Smer rotacije, na ulazu u objekat mora da bude DESNI, normalan smer obrtanja trofaznih motora.
Znači, nema zamene žica na svakom potrošaču ponaosob, osim ukoliko nisi mazohista.
Iz tog razloga kablovi koji se koriste za trofazne p-otrišače imaju provodnike u različitim bojama.
Npr. PGP 5x2.5: Žu/Ze-Pl-Bn-Cn-Cn
ili Npr. BFOU 600/100V 3x26/16: Bn-Cn-Si-Oplet (sistem bez nule)
Označavanje redosleda faza: R-S-T ili L1-L2-L3 ili A-B-C ili Ж-З-К (Ruska federacija)
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Lepo si rekao: Na ulazu u objekat... Å ta je posle toga razvedeno i ko je to razvodio pitanje je. Kao što je Mbole rekao, kada je o kućnim instalacijama reč, električari očekivano o tome ne vode računa... Zašto? Pa, u kućnim instalacijama nema ni reči o trofaznim motorima.

Drugo je garaža koju ljudi obično preprave u radionicu, a kako električari nisu vodili o rasporedu faza, opet se mora ispitati prilikom povezivanja neke mašine, što će reći na tom jednom potrošaču.

Opet, ako je kvar na ulazu u objekat, a često se dešavalo da izgori GRO(glavni razvodni orman) onda nemaš pojma koji je raspored faza jer je to sve ugljenisano i istopljeno i onda radiš ponovo! Ako je objekat kuća ili sl. ne vodiš računa o rasporedu, ako je neka radionica ili sl. onda moraš da vodiš.

Kod mene u ulici je recimo pre dve-tri zime izgoreo rastavljač na trafo stanici. Veliki kvar, popravljali su od popodne do nešto pre ponoći. Nisu vodili računa o rasporedu faza, a nije ih izgleda ni zanimalo jer je bila velika zima(nosili smo im čajeve da se ljudi malo ugreju) i par njih iz ulice koji imaju neke mašine su im se žalili kad su pustili struju. Oni se pakuju da ide kući, ovi kukaju i onda je tu neki šefić rekao nekom majstoru: Ugasi i zameni faze da ne kukaju... Promenjeno za 15 minuta i sve super. To je samo primer koliko se o tome vodi odnosni ne vodi računa.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

BR wrote:Nego, meni se sve cini da znam koga cu da zovem kada budem menjao elektro instalaciju u stanu ;)
Nije problem BR, menjaćemo!:)
Post Reply