Popunjavanje oštećenja na hrastovom stolu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Google
Šegrt

Popunjavanje oštećenja na hrastovom stolu

Post by Google »

Poštovani,

Želim da popravim trpezarijski sto koji je napravljen od hrastovih lepljenih letvica. Pre šmirglanja bih popunio rupe nečim, ali šta savetujete? Pre sam koristio epoksidnu smolu, ali nešto mislim da možda nije jedino rešenje.

Ovako to sad izgleda, sa sve rupama i masnim mrljama.

Image
Last edited by Google on 17 Sep 2018 10:58, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koji finis ide na kraju (lak, ulje...)
Google
Šegrt

Post by Google »

Uzeo sam ovo, navodno bi trebalo da je neko laneno ulje...

https://www.ikea.com/au/en/catalog/products/00184674/

Kad je bio nov, bilo je isto neko ulje koje mu je davalo lep satenski sjaj, ali ne znam šta je to bilo. Voleo bih da znam šta je to bilo pa da ponovim, izgledao je jako lepo. Nemam iskustva sa ovim Ikeinim.
Google
Šegrt

Post by Google »

Druže mbole, ima li leka mojoj boljki? :)
Hteo sam za vikend sad da to uradim, još ne znam šta je preporučeni materijal za ispunu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Iskreno... nisam bas siguran sta bih radio. Ostecenja su prilicno "gadna", to jest popreko na godove, pa bi bilo jako tesko uklopiti bilo kakvu "zakrpu".
Koliko ti je debela ta ploca? Jel ima smisla skinuti do zdravog?

Moje pitaje je bilo vise zbog drugih, koji su mozda radili nesto ovakvo.

Mesta koja su "udarena", to jest nije ogrebotina, vec uljubljeno, mozes da sredis mokrom krpom i peglom. Nakvasis krpu, stavis preko i odozgo vruca pegla. Vlakna drveta se "dovedu u red".

Masne fleke: sameljes kredu (obicnu, onu kojom se pise po tabli), uzmes u radnji za hemijsko ciscenje perhlor etilen (ne treba ti mnogo, deci dva), razmutis samlevenu kredu u malkice perhloretilena, da dobijes gustinu, malo redju od paste za zube i namazes. Perhlor rastvori masnocu, kreda upije. Iscetkas, pa ponovis dok mrlje ne nestanu.

Ali recimo ova velika poprecna ogrebotina... nemam bas ideju.
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Image Ovako nesto nije lose , ja bi bar tako .
Google
Šegrt

Post by Google »

Hvala Bole, mislim da ću ići ovim putem skidanja viška dok god ga ima. Ploča je prilično debela, preko 5cm, a nijedno udubljenje ne prelazi 1-2mm, tako da mislim da ga tim putem, uz dovoljno šmirgle, mogu srediti bez bilo kakvog popunjavanja.
Bojane, hvala na predlogu, ali imam utisak da ovaj rad na slici daleko prevazilazi moje trenutno znanje, svakako bih voleo da naučim ali ne bih učio na trpezarijskom stolu, if you know what I mean... :lol:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije uopste tako tesko kako izgleda na prvi pogled, pod jednim uslovom:
da imas dobro naostreno dleto i fini skalpel (nesto tipa x-acto: http://www.xacto.com/products/cutting-s ... tail/X3201 ima ga da se kupi u prodavnici slikarskog materijala u Golsvortijevoj, samo pod drugim imenom).
Naravno, prvo malo vezbas na nekom otpadnom komadu slicnog drveta.
Google
Šegrt

Post by Google »

Ok, moja prva asocijacija bila je da ovi umeci idu celom dubinom drveta do druge strane (ne znam zašto mi je palo na pamet, valjda sam se setio "butterfly" spoja), ali ako je u pitanju skalpel i dleto, onda pretpostavljam da je to u slučaju površinske reparacije samo furnir odozgo?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije samo furnir, mada niko ne brani da bude i tako. Opet... dosta je tesko lepo odraditi na tako maloj dubini samo dletom. Neka malecka glodalica (tipa dremela sa postoljem) bi vec odradila posao.

Najcesce se rade debljine oko 6mm.
Skalpel ti treba da precizno obelezis oko leptira da bi mogao da iskopas dletom.
Post Reply