Konzervacija metala i drveta?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Konzervacija metala i drveta?

Post by elektrolog »

Može li neko da mi objasni koji je najbolji, ujedno i najjednostavniji i najjeftiniji način konzervacije recimo: lista rezervne testere, noža, alata ili nečeg sličnog koji se duže vreme ne koristi, a izložen je povećanoj vlazi, prašini i uopšte nepovoljnim atmosferskim uticajima? Da li tovatna mast ili WD završavaju posao ili je bolje nešto drugo?

I da li taj premaz, smesa ili šta god, može da se koristi i za drvo ili se drvo na neki drugi način čuva? Video sam da preporučujete firnajz, ali koji? Ima li neki proizvođač čiji je firnajz dobar ili neka bliža odrednica?

Hvala unapred!
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Masinsko (do sada koristio ono za masine za sivenje jer sam povoljno nabavljao) ulje pa uviijanje u papir potopljen u isto meni dobro radi posao za metal.
Za onaj metal izlozen vazduhu ulje + vosak - pazi nekad taj vosak moras da skines skroz.

Drvo je druga prica - zavisi od cega ga stitis. Najstetniji po mom iskustvu je UV tj direktno sunce, najbolja zastita epoksi premaz ili stabilizovanje epoksidnom smolom.

Ako stitis gotov komad opet zavisi od cega - masti (kuhinja) i duvan-nikotin su gadni.
Last edited by momirz on 13 Sep 2018 16:35, edited 1 time in total.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Koji vosak? Za zaštitu drveta od sunca, a i kiše... Koji epoksi premaz? Gde se kupuje? I kako se stabilizuje sa tom smolom?

Milion pitanja, izvini... :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

WD nikako ne zavrsava posao, posto je on u sustini sredstvo za ciscenje.
Postoje namenska sredstva za to, ali nikada ih nisam video u malim pakovanjima.

Generalno, neka sto gusca mast i umotavanje u "masni papir" bi trebalo da zavrse posao.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Za konzervaciju samo namenska sredstva za to + maksimalna izolacija od strujanja vazduha+ redovno proveravanje. Najbolja varijanta za metal je pokrivanje povrsine nekim uljem koje je namensko za zastitu od korozije, tipa Brunox Lube & Cor, jos bolje Shield Technology Protec voskom + postavljanje odgovarajuceg VCI (Vapour Corrosion Inhibitor) izvora u kutiju, pa sve to zavijeno u najlon. Ili jos bolje, sve u plasticnoj kutiji, u koju se postavi i silika gel, da pokupi vlagu iz vazduha.

Drvo samo cvrsto zapakovano.

Meni je radionica pored jezera, u vlaznoj garazi, i bilo sta sto je ostavljano bez promisljene zastite ce stradati pre ili kasnije. Od kada sam presao na zastiti sa VCI, nemam problema. Jedino kosta i zahteva redovno menjanje.
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Obican pcelinji vosak ako se koristi makar jednom godisnje + pomenuto ulje i dobijes nesto kao krem. Skidam acetonom.

Za cuvanje drveta koje tek treba da se koristi: suvo + promaja + sklonjeno od sunca i previsoke temperature plus premaz zastitom zaboravio naziv na krajevima.

Za gotove stvari - Epoksi je za manje stvari jer je jako jako skup.

Ja sam koristio Henkelov poluelasticni ili elasticni sporosuseci razredjen medicinskim acetonom i nanesen na odmasceno skroz suvo zagrejano drvo ili potapanje drveta u istu smesu. Radi napolju ako moze jer u stvari radis sa lepkom. Bole je radio u vakumu sto bi trebalo da je jos bolje rezultate i smolom koja je bas za to.

Klasicnu zastitu od sunca ce bolje neko drugi da da savet ko je vise radio. Postoje lakovi sa UV zastitom ali ja nisam koristio.

Za namestaj koji je u kuci a izlozen je suncu koristim ili akrilni lak hemijski razredjen koji i nije neka zastita ali se lako skida i obnavlja ili selak za koji isto vazi.

Problem promene boje drveta od sunca je sasvim druga prica i trazilo bi veoma dug post.

Alternatva je ulje koje daje dobru zastitu od vode ali to traje dugo i koristim samo za vredne stvari. Drvo ga duboko upija pa nije najbolje resenje gde treba da se obnavlja. Moze ali traje i nije jednostavno.

Kazu da je dobar PU ali ga ja ne volim. deluje mi preplasticno ili ja nisam imao strpljenja da naucim da ispravno koristim.

Alkidni u ulju je dobar mislim da ima Zvezda ali opet traje postupak poduze.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Zbog dostupnosti i cene ću za metal koristiti brunox lub&cor. A za drvo... He, to ću morati još da porazmislim. Isprva sam mislio da će mi laneno ulje završiti posao, međutim čuo sam sve samo ne stvari koje bi me opredelile za njega. Onda sam video Scherell Å aftol premium gold, međutim ni za to nisam čuo dobre komentare... Ostaje mi da se bacim na epoxy. Gledao sam Henkelov, ali ima ih 15, ne znam koji da uzmem i koji je dobar, a nije baš ni lako dostupan...
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Za drvo:

A od cega treba zastita, sta se stiti i za sta se koristi to sto bi stitio.

Koliko kosta to sto stitis?

Koliko vremena imas za to?
Koliko si spreman da ucis?

Ako hoces brze recepte:
https://www.amazon.co.uk/Foolproof-Wood ... i+Masaschi
I trazi adekvatnu zamenu koju mozes ka kupis kod nas za ono sto ona preporucuje

Veoma je sirok pojam zastita drveta.

Zena koja je pisala knjigu Teri Masaschi je specijalista za zavrsnicu a knjiga joj je za upoznavanje onih koji prave nesto od drveta kako da ga dovedu u dobro zavrsen komad. Osnove i brzi recpti.

Inace sve sto nadjes od nje je cisto zlato.

Dobar ti je za pocetnike i Jeff Jewitt navodim samo one za koje znam da imaju tekst za pocetnike.
Last edited by momirz on 14 Sep 2018 16:00, edited 1 time in total.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Ovako:
Stari čekići i još poneki alat sa drvenom drškom, koje je koristio moj čukundeda kovač, a kasnije pradeda i sad već pokojni deda. Žao mi da propadne. A hteo bih da ih zaštitim najviše od starosti, malo da im unesem život. Nešto bi stajalo na terasi, nešto u ormanu a nešto bih i ja koristio. A taj koji bih koristio hteo bih da zaštitim od kiše i sunca. Kad radim negde na terenu, ili bije sunce ili pada kiša, pa da ih ne oštetim. Onda bi ih sve time zaštitio, šta je dobro za kišu, biće i za stajanje u ormanu, da ne jurim 100 različitih preparata...

Vrednost? Ne znam, da budem iskren. Na njima ne piše proizvođač da bih mogao da ih eventualno procenim. Za mene su neprocenjivi. Imam nakovanj koji je star kao biblija, koji je koristio moj čukundeda, ne bih ga prodao za suvo zlato. Realno, ne treba mi, nikad ga neću koristiti u svrhe kovanja, ja sam električar i time se bavim, ali eto... Ako jednog dana budem imao svoj stan ili neko mesto za život, našao bih mu mesto u kući, da stoji kao neka relikvija, mada čisto sumnjam da će od toga ikada nešto biti, oskudacija... Ja imam dve devojčice, pokušaću da im skrenem pažnju kad malo odrastu, da je toi njihova istorija i da ga ne bace u staro gvožđe kad me više ne bude bilo. Za sad ću ga konzervirati, pa nek stoji...

Vremena nemam naročito, nažalost. Ne radim sa drvetom, mada rado i često gledam takve klipove o stolariji i interesantnim projektima od drveta...
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Za ono sto bi koristio zameni drvene delove novima koje mozes da otpises a stare sacuvaj za vreme kad idu u penziju.

Igraj se malo na tim novim drvenim drskama sa lanenim uljem dok ne dobijes ono sto ti se svidja. Stare samo zastiti zagrejanim pcelinjim voskom do ne resis sta zelis sa njima i kako zelis da izgledaju.

Evo i malo (mnogo) vise detalja

Posto su ti drage stvari potrosi malo vremena (uglavnom je cekanje u pitanju)

Najjeftinija varijanta koja trazi dosta vremena ali uglavnom cekanja a daje dobru zastitu jeste laneno ulje.

Ne firnajz - Laneno ulje.

Skroz uprosceno je: Nekoliko slojeva ulja i susenje sa smirglanjem izmedju.

Malo opsirnije

Ako hoces da sacuvas i tragove starog rada moze da bude malo zaguljenije jer su obicno drske pune neke sorte ulja a ono se bas ne trpi skoro ni sa cim od finisha.

Tada je prosta varijanta izbaci razmascivanje i samo (zagrejan do 40 stepeni da bude meksi) pcelinji vosak - mora povremeno da se obnavlja.

Dovedi drvene delove u ispravno stanje. Sledi odmascivanje i dobro susenje (prosta varijanta je neka pogodna kutija ili sanduk dno napunjeno suvim peskom i sijalica stare obicne (95% snage im ode na toplotu).

laneno ulje zagrej u vodenom kupatilu (serpa sa vodom pa u njoj tegla sa uljem odvojena od dna serpe - dobro pazi da nesto ne moze da plane) Vruce ulje na zagrejano drvo i mazes (krpom na drvenoj drski ne cetkom) ili potapas u ulje sve dok na svakom delu povrsine ne vidis visak ulja.

Obrisi visak cistom krpom i stavi da se susi makar 2 dana po sloju prva za dva sloja - dok drvo upija ulje.
Primeti se lako jer drvo nije gumasto ili plasticno na dodir vec izgleda kao uglacano drvo. Ako nemas osecaj ostavi duze dok ne umes da prepoznas sta je suvo.
(ne pricam dzabe)
Da obavezno proveri ulje ima (mislim da su falsifikati ulja koje pravi Zvezda) koje nece da polimerizuje - susi se mesecima.

Posle prva dva sloja bordo Scotch-Brite pa opet ulje sada ne mora vruce ulje (ne mora ni prva dva ali kad je vruce bolje i dublje je upijanje) ali podloga mora da bude "suvo" ulje (ispravnije je potpuno polimerizovano prethodno)

Ides sa onoliko slojeva kakav ti je sjaj potreban i abraziv uzimas finiji ako zelis ja bi isao do sivog ScotchB. Posto je kovacki alat u pitanju ja ne bi isao na sjaj.
Preko mozes pcelinji vosak ili tanak sloj selaka pa eventualno preko toga vosak.

Prvo bi probao (ja sam bas dok sam ucio koristio razne sorte drski za probu) pa probao na onome sto bi moralo da se baci zbog izgubljene funkcije pa tek onda na predmet.

Uzmi sve ovo sto pricam sa rezervom. Ono sto sada radim ili trazi pedanteriju ili je skoro nebitno pa sam malo vise pogubio repere.

Metal ce bolje neko drugi ponesto znam ali jos uvek ucim (mislim na zastitu predmeta koji ce da se cuva).

O zastiti tokom rada sa lanenim uljem procitaj negde (IMA JE I BITNA JE) i ovako je predug post.
Last edited by momirz on 14 Sep 2018 19:37, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svasta nesto se meni ovde ne uklapa...
Konzervacija je jedna stvar i koristi se kada to "nesto" niko nece ni dirati ni upotrebljavati neki duzi period.
Ono sto se stalno upotrebljava se ne konzervira, vec se "odrzava" da tako kazem.

Onda, nesto sto hoces da sacuva, ne drzis na terasi.

Gurni ga u neku fioku, gde je mracno i relativno stalna temperatura i to je to. Drvo koje nije izlozeno suncu i ostalim elemntima, ako ga ne napadnu insekti trajace duze od tebe. U zavisnosti u kakvom je stanju trenutno, mozes da ga izmazes sa malo lanenog ulja ili firnajza (tanko), koliko da ne bude "suvo", a cesto ni to nije neophodno.

Ono sa cim radis stalno, skuplja sasvim dovoljno masnoce sa tvojh dlanova, da mu nikakva druga zastita i ne treba.
Jel si video nekad cekic kod stolara ili kovaca ili mehanicara koji njim radi da mu je drska istrulila? Video sam da je pukla, al da je istrulila ne. Pa makar bilo na suncu i povremeno ga kvasila kisa (sto ne znaci da ne treba da ga obrises pre nego sto ga gurnes u torbu).

Drugo... ne mozes "sacuvati" alat sa kojim radis. Ako radi, on ce kad tad da odradi svoje.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Nešto od alata ne bih koristio, nikad... To su prosto neka kovačka klješta i sl. Planiram da ih lepo i lagano žičanom četkom za brusilice očistim od površinske rđe, da povrate boju metala, a onda da ih lepo zaštitim i konzerviram, da se više ne hvata rđa na njima. Ni slučajno ih ne bi farbao, ali prosto znam da će se vremenom uhvatiti ona površinska rđa na njima ako ih ne zaštitim nečim. Na terasi imam neki metalni orman u koji stavljam stvari koje ne koristim često i tu bi ih stavio. Nije idealno, znam, ali živim u dvosobnom stanu, nemam na žalost praznu fioku. Sve od plakara i ormana mi je krcato, što sa stvarima, što sa mojim alatom, uglavnom električnim i nekim osetljivijim koje ne bih smeo napolju da držim. A još sam i podstanar pa ne mogu baš ni da se širim onako kako bih ja hteo i da pravim nameštaj po svojoj i meri sobe, kad sutra mogu da dobijem otkaz iz stana.

Drške od čekića su inače u jako dobrom stanju. Ne znam da li ih je deda pre smrti menjao, ali svejedno deluju prilično suve, bezbojne, hladne. Ima ih 4, ja bih uzeo jedan da koristim, ostala 3 bi stajali u tom metalnom ormanu. A hteo sam da im unesem malo života, malo boje, da na oko deluju toplije i lepše, ali i da to drvo bude nekako zaštićeno od vlage, propadanja... Zbog toga najviše ovo radim.

I ne sumnjam u radni vek alata. To je prosto neminovno. Ja svoj alat na prvi znak habanja, klimanja ili bilo kakvog sitnog oštećenja odmah ili popravljam ili menjam. Redovno ga podmazujem, čistim, brišem... Žena mi često prebacuje kako više gledam i briskam svoj alat nego nju. :) Ali isto tako ga ne koristim u nenamenske svrhe. Skoro sam video bravara bez pajsera ili metalne štangle koji je dršku od čekića koristio da bi pravio polugu da razmakne dva deblja flaha u nekoj ogradi. Naravno, pukla mu je drška. Onda se uhvatio neke metalne kutije, pa je probao sa njom. Diže mi se kosa na glavi od takvih stvari...
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Momirz, hvala na detaljnom objašnjenju. Nekoliko puta sam isčitavao vaš post i sve mi je jasno i hoću tako da odradim, ALI...

Na koje laneno ulje mislite? Gde se kupuje? Video sam u zdravoj hrani ulje od lana, jel to to?

Drugo, ako sam dobro razumeo Bordo ScotchB je "grublji" a sivi je "finiji"? U lokalnim farbarama sam ih jutros tražio, ali nisam ih našao. Moraću preko neta da ih potražim...

I treće, šta je selak? Jel to možda temeljni lak? Nešto sam tražio po netu, ali nisam otkrio ništa konkretnije osim da je to neka smola koju luči neki insekt i da se prodaje u nekim ljuspicama ili šta god to bilo?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije temeljni lak. A jeste smola, prodaje se u ljuspicama, rastvara u alkoholu...
Potrazi po forumu, pisali smo vise puta.

A gde ga naci... recimo:
https://www.slikarske-boje.co.rs/index. ... gory_id=22

Na Vozdovcu trebalo bi da imas skotcbrite u onoj farbari odmah ispod 12 gimnazije, ili u onoj preko puta.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Odlično, hvala na informaciji Mbole, tamo nisam tražio...

A Laneno ulje? Jel to ono iz zdrave hrane?
Post Reply