Premazivanje cela rezane gradje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Vivili
Dodavač alata

Premazivanje cela rezane gradje

Post by Vivili »

Da li neko zna koje su boje najbolje za premazivanje cela rezane gradje i da li je to uopste potrebno raditi? Izrezao sam neku gradju i stavio je na prirodno susenje
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Ja ih inače premažem jupolom i pomaže. Namjenske boje nikad nisam kupovao. Ako sušiš prirodno, čuvaj je od insekata, mislim da je to važnije
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Maxifix , 5kg 900 din pravi maxima , imas u telenoj i crvenoj boji . Ja sam kupio 5kila i to traje ...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Potrebno je. Inace puca, posto se krajevi suse mnogo brze od ostatka.
Sasvim dobro radi i obican stolarski lepak, malo razredjen sa vodom, ako nemas proi ruci namensko sredstvo.
Vivili
Dodavač alata

Post by Vivili »

Hvala svima na odgovorima!
Mislim da nije potrebno cuvati od insekata ako posle prirodnog ode na vestacko susenje, ili je ipak potrebno ? U pitanju je orahova gradja pa je mozda, kao cenjenija vrsta, vrednija bez crvotocina u sebi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa sto je onda ne odneses odmah u susaru?
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Sušara je bolji izbor, u svakom slučaju. Sa insektima se nikad ne zna. Zimus sam izgubio oko 1,5 kubika šljive baš zbog onog: ma ne treba, brzo ću je u sušaru...
momirz
Majstor majstora

Post by momirz »

Ne razmisljaj i ako ikako mozes u susaru.
Pogotovu sto je orah u pitanju (pretpostavljam da je evropski koji kosta ozbiljne pare i za malu kolicinu)
Vivili
Dodavač alata

Post by Vivili »

Plan je bio da se gradja prirodnim susenjem osusi do nekih 30-40% vlaznosti pa onda da odnesem u susaru. Prirodnim susenjem necu osusiti gradju ispod 20% a i do tih 20 bi mi trebalo dosta vremena.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Hmm, prirodnim putem moze i ispod 10%. Sve zavisi od temperature i vlaznosti na kojoj se daska drzi. Generalno, u nasim uslovima prirodnim putem, napolju do 12-15%. U prostoru sa centralnim grejanjem i do 6-7%

Jedina prednost susenja u susari je brzina.
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

sasasasa wrote:Sušara je bolji izbor, u svakom slučaju. Sa insektima se nikad ne zna. Zimus sam izgubio oko 1,5 kubika šljive baš zbog onog: ma ne treba, brzo ću je u sušaru...
Kako si izgubio kubik sljive ? ? Pitam iz razloga sto sam stari sljivar posekao pre dva meseca i stavio sam da se susi .
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Moje iskustvo je da je ogromna majstorija osusiti sljivu a da ne ispuca. Manji komadi nisu problem, oni se suse u alkoholu, ali veci komadi itekako zadaju glavobolju.
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Posjekao jesenas pola voća i ostavio stabla. Plan je bio da posječem i drugu polovinu , pa da veća stabla srežem u dasku i osušim u sušari. Međutim, zbog obaveza nisam stigao posjeći ostatak voća, nedugo zatim je pao snijeg i odlučio sam sve ostaviti do proljeća.
Na proljeće obišao voće, ali dotada je već bilo kasno. Insekti (rekao bih sve i jedne vrste :) ) su se već ugnijezdili u stabla, prokopali šta su mislili i drvo sam ostavio za loženje.

Ako planiraš sušiti šljivu prirodnim putem, obavezno skini svu koru i tretiraj je sa insekticidima. Mada bih ti preporučio da je osušiš u sušari. Više će ispucati nego prilikom prirodnog sušenja, ali ni ne očekuješ iskoristivost daske kao kod hrasta, tako da... Bar ćeš biti siguran da dasku neće napasti insekti.
BojanPN
Majstor stolar

Post by BojanPN »

Moze li neko da mi preporuci insekticid koji bi mogao da nanesem prskanjem ?
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

belocid plus !
smirglaj nikad dosta
Post Reply